Биљана Јанковић (СНС) изабрана за председницу општине Беочин

БЕОЧИН: Од 21. јуна Општина Беочин добила је нову локалну власт, а на чело ове локалне самоуправе на десној обали Дунава изабрана је и Биљана Јанковић, професорка географије из Беочина са листе Српске напредне странке.
1
Фото: С. Шушњевић

Овиме је разрешена вишемесечна криза у функционисању општине коју су од последњих локалних избора 2020. године водили социјалисти, док су напредњаци били у опозицији. Избором Биљана Јанковић и нове општинске власти у Скупштини општине Беочин више нема опозиције, јер су социјалисти и напредњаци формирали коалициону власт, и тиме су напредњаци поново у власти у свих 45 локалних самоуправа у Војводини.

Одлуци беочинског парламента претходила је оставка председнице општине Мирјане Малешевић Милкић из Социјалистичке партије Србије у мају, која је на то место изабрана августа 2020. године. Оставку је поднела како је навела „због политичких притисака и уцена којима је била изложена током мандата“.

Социјалисти су након последњих локалних избора у Беочину имали тесну већину у општинском парламенту: 12 напрема 11 напредњака, што је било довољно да формирају самостално власт и тако оставе Српску напредну странку у опозицији. Међутим, октобра прошле године одборничка групу СПС напустио је један одборник и социјалисти су остали без већине.


Професорица и хуманитарац

Биљана Јанковић рођена је 14. новембра 1970. године у Новом Саду. Живи у Беочину, у насељу Шакотинац. Удата је и мајка троје деце. Завршила је Гимназију „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, где је завршила и Природно-математички факултет и стекла звање професора географије. Радила је у Техничкој школи „Јован Вукановић“ у Новом Саду, ОШ „Јован Грчић Миленко“ у Беочину и ЈП „Топлана“ у Беочину. Оснивач је и председница удружења жена „Бразилијански бисери“ у Бразилији.

Учествовала је у организацији манифестација и хуманитарних акција, као и у координацији за помоћ и негу старих лица. Од 2012-2016. године је била члан Општинског већа општине Беочин задужена за односе с верским заједницама и националне мањине, а од 2016. године је одборник Скупштине општине Беочин. Била је запослена у Националној служби за запошљавање Нови Сад, испостава Беочин. Говори енглески језик.


Такво стање у ком нису имали потребну већину за доношење одлука и функционисање локалне власти трајало је до пре недељу дана, када је донета одлука да Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије оформе коалициону власт, с тим да је СНС добио у новој политичкој подели председника општине и већину чланова општинског већа, док су социјалисти добили председника парламента и наставили да партиципирају у општинском већу али са мање чланова.

Иако се променио политички састав у општинској власти, оно што се није променило јесте да је на челу општине остала жена.

За заменика председница општине изабран је Стефан Томовић из СПС-а. У Општинско веће изабрани су Милован Старчевић, Саша Миловановић, Велимир Вуковић и Саша Савић испред Српске напредне странке и Јасна Јандрић и Милан Зорић који су на то место предложени од стране СПС-а.

За председницу општине гласали су сви присутни одборници, односно 22 од 23 одборника колико укупно броји беочински парламент.

На наше питање да ли у беочинском параламенту од 21. јуна не постоји опозиција, новоизабрана председница општине Биљана Јанковић одговара потврдно.

- У Беочинској скупштини од 21. јуна нема опозиције. Ми смо сада коалициони партнери. За мој избор су гласали сви присутни одборници, као и за избор мог заменика из редова СПС- наводи за „Дневник“ Јанковић.

Фото: С. Шушњевић

Она додаје да нова локална коалиција пред собом има избор још једног члана Општинског већа који треба да кандидује СПС, као и избор заменика председника Скупштине општине, али да је задатак нове општинске власти да се што брже и ефикасније наставе започети пројекти у општини који су важни како за грађане тако и за развој саме општине.


Започети  пројекти

Међу започетим пројектима који чекају на реализацију је доградња предшколске установе у Беочину, те пројекат уређења и комуналног опремања индустријске зоне, изградња канализације за поједине месне заједнице у којима је нема, те решавање питања водоснабдевања на територији целе општине.

„Резултати су ти који треба да говоре о нама. Али свакако бих волела да нема више листе чекања за вртиће и да се побољшају услову у здравству и поправи инвестициона клима која доноси запошљавање. Наравно, ту је и текуће одржавање да оно што је добро тако и остане“, појашњава Јанковић.


- Заједно са тимом сарадника трудићу се максимално да све планове и пројекте који су пред нама репшавамо брзо, плански и организовано да би грађани општине Беочин били задовољни и тиме оправдали указано оповерење, а да Беочин као општина настави да се развија у пожељно место за живот и рад. Трудићу се максимално да изађем грађанима у сусрет ослушкујући њихове потребе не само Беочина, већ свих 10 месних заједница с којима ћу бити у директној комуникација и саслушати све њихове проблеме и решавати их на добробит грађана- казала је Биљана Јанковић.

Како истиче, када се заврши комплетно конституисање власти биће говора и о новим пројектима. Она наводи да очекује да ће нова коалиција функционисати као један тим и да ће „од тога имати корист сви грађани општине.    

А. Савановић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести