Билчик: Имам пуно поштовање за одлуке које Србија доноси

БЕОГРАД: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик каже да има потпуно поштовање за одлуке које Србија доноси, одговарајући на питање како коментарише поруку председника Александра Вучића да он (Билчик) нема право да одређује с ким ће Србија учествовати на војним вежбама.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen
Вучић је ту поруку послао након што је Билчик 13. јуна изјавио да заједничка војна вежба Србије са Белорусијом и Русијом не помаже напретку Србије у евроинтеграцијама.
Ја сам политичар као и српски председник Александар Вучић, казао је Билчик, те додао да верује да је важно да имају отворен и искрен разговор о темама које могу да буду и тешке понекад.
"Дозволите ми да кажем да имам потпуно поштовање за одлуке које Србија доноси, укључујући и питање са ким Србија изводи војне вежбе, то није тема", казао је Билчик и додао да је његов коментар био о томе да треба имати у виду контекст и моменат у времену.
Подсећа да се ове недеље расправља о санкцијама које ће циљати власти у Белорусији "након државног тероризма који су учинили киднаповањем ЕУ лета између две ЕУ државе, Атине и Вилниуса од стране белоруских снага".
"Моја изјава је била у правцу тога да, док имамо разговоре о важној међудржавној конференцији која ће бити одржана 22. јуна, одржавање војне вежбе у том моменту са руским и белоруским специјалним снагама, у Русији, јесте сигнал на који један број држава чланица неће гледати позитивно", казао је Билчик.
Напомиње да он само покушава да отворено пренесе какво је расположење у Бриселу по том питању.
"Мој задатак као известиоца Европског парламента за Србију јесте да радим отворено и на конструктиван начин, на односима између Београда и Брисела, између Србије и институција Европске уније. Мој коментар је дат као пријатељска порука, која је подвукла да је ово важно питање. Никада не бих довео у питање шта Србија одлучује да ради, јер је то суверен и слободан избор Србије", казао је Билчик.
Додао је ипак да је важно истаћи да неки од тих избора могу да имају последице кад је реч о томе што он сматра, а и што српска влада такође сматра стратешком одуком, а то је придруживање и чланство у ЕУ.
У том смислу напомиње да питање спољне политике и њеног усклађивања са ЕУ јесте нешто што земље чланице узимају у обзир када доносе одлуке.
"Проширење ЕУ и придруживање Унији, на крају крајева, јесте у вези са прилагођавањем једне земље активностима ЕУ. Наравно, познато нам је да, када говоримо о спољној и безбедносној политици, прилагођавање Србије јесте било изазован задатак", оценио је Билчик.
Србија је, примећује, земља која развија односе и са другим земљама ван ЕУ.
"Ми такође у ЕУ имамо земље чланице које су "(војно) неутралне, али ниједна земља чланица ЕУ не изводи војне вежбе са Русијом или Белорусијом", констатује Билчик и додаје да је то област где се морају повући неке црвене линије.
Објашњава то примером да су односи између ЕУ и Москве на врло ниском нивоу, а да су односи између Брисела и Белорусије прилично замрзнути, након онога што у ЕУ сматрају случајем намештених избора на којима је Лукашенко победио.
"И ми га не сматрамо легитимним лидером Белорусије. Такав је наш политички став", каже Билчик, те додаје да цени што се Србија ставу ЕУ кад је реч о Белорусији, јер, како наводи, важно је да односи који се развијају са различитим земљама буду развијани у складу са неком хијерархијом.
Ако нека земља жели да се придружи ЕУ, то је стратешки избор, није то неки једнократни догађај, поручује.
"Прикључујете се клубу и у њему желите да останете. Придруживање мора да буде праћено јасним и предвидивим ограничењима, када говоримо о другим деловима света", каже Билчик.
Додаје да је то била и остаје тема у разговорима са партнерима из Београда претходних неколико година, те да очекује да ће тако и остати.
"Као што сам рекао, Србија је суверена, има право на своје изборе, али ти избори, као и сви други избори у политици, носе са собом последице", упозорава известилац ЕП за Србију.
Каже и да је његова жеља да охрабри развој догађаја који могу да помогну Србији у придруживању ЕУ, те да би био усхићен када би постојала трунка могућности да Србија отвори кластер поглавља за придруживање 22. јуна.
"Желим да се постарам да се кластер поглавља отвори касније током године. Желим и да охрабрим прве кораке у том правцу, које је направила српска влада, и надам се да ће у том правцу и наставити. Надам се да ћу имати времена да дођем у Београд чим се отвори Европски парламент, вероватно већ током лета, како бих имао лицем у лице разговор са партнерима у Србији", поручује Билчик.
Подсећа на међувладину конференцију 22. јуна и додаје да му се чини да постоји стварна спремност да се узме у разматрање отварање кластера поглавља, или чак више кластера поглавља у наредним месецима у зависности од тога како Србија настави свој ангажман и покаже конкретне резултате, а који ће бити убедљиви свим институцијама, укључујући и Савет ЕУ.
"Мислим да постоји нова динамика у процесу која се десила током португалског председавања ЕУ, а можемо да очекујемо и више напретка, ако се настави рад у Србији, када Словенија буде преузела председавање", поручио је Билчик.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести