Боцан-Харченко: ЗСО кључна за будућност Срба на КиМ

БЕОГРАД: Без промене става и флексибилнијег и конструктивнијег приступа Приштине неће бити напретка у дијалогу нити коначног решења косовског питања, каже амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко и напомиње да се дијалог поново ''кочи'' на питању Заједнице српских општина (ЗСО) које је, како каже, од суштинске важности за будућност Срба на Косову и Метохији.
Aleksandar Bocan Harcenko, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он истиче да је, ако се постигне договор о ЗСО и другим питањима, о којима се разговарало у протекла два месеца на највишем и на техничком нивоу, неопходно да се одмах реализује без, како каже, ишчекивања и очекивања коначног резултата дијалога.

Боцан-Харченко је одбацио и, како каже, медијске спекулације да Москва није у добрим односима с Мирославом Лајчаком, истичући да су ''у најбољим односима'' и да специјални изасланик ЕУ за дијалог о КиМ има редовне састанке са амбасадором Русије у Бриселу.

Ми смо имали састанак с Лајчаком када је недавно боравио у Србији и сваки пут имамо добру и садржајну размену мишљења, навео је Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко ток дијалога Београда и Приштине види као ''веома тежак'' и додаје да Москва није имала очекивања ''ван реалности'' од наставка преговора.

Има застоја, понавља се иста прича због става Приштине и поново се све кочи на питању, које је било увек на дневном реду Бриселског дијалога, а које је сада најбитније. Мислим, при том, на ЗСО која би бранила и реализовала интересе Срба на КиМ, а не би само била назив нечега без садржаја, рекао је Боцан-Харченко за Танјуг.

Како каже, Приштина одбија да реализује оно што је већ усаглашено, као и додатни разговор о питању које је, истиче амбасадор, од почетка дијалога суштински најважније за Београд.

Преурањено је и у овом тренутку тешко говорити о резултату и позитивном развоју дијалога, али без промена става у Приштини, неће бити напретка ни коначног решења, сматра Боцан-Харченко.

Забрињава, каже, и политичка ситуација у Приштини где се ''разбуктавају политичке борбе'', а таква ситуација, истиче Боцан-Харченко, ремети сваки дијалог.

Представници привремених институција у Приштини више мисле о свом положају, о политичким биткама, а мање о својим обавезама према неалбанском становништву. Једна од тих обавеза је и заштита културног и верског наслеђа Срба, наводи Боцан-Харченко.

Упитан да ли је ближе упознат о томе шта се догодило на седници Савета безбедности УН, на којој се расправљало о извештају УНМИК-а о стању на КиМ, и примедби немачког амбасадора да председвајући, руски амбасадор, није дозволио Лајчаку да се обрати на тој седници, Боцан-Харченко каже да је то питање везано за процедуру и агенду СБ УН.

Тај дневни ред се припрема веома пажљиво, у складу са главном темом, а то је био извештај УНМИК-а као водећег међународног присуства, на основу важеће и темељне за регулисање косовског питања, Резолуције 1244. Обавеза Русије је, а не њена жеља, да се концентрише на питање због којег се одржава састанак, навео је Боцан-Харченко.

Подсетио је да руски амбасадор на седници СБ подржао Лајчака и изразио наду да ће његова стручност и одлучност помоћи да се дијалог креће на прихватљив и најбољи начин.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести