Брнабић: Никада не заборавити злочине у Јасеновцу

Обележавању страдања у Доњој Градини присуствују највиши званичници Републике Српске и председница Владе Србије Ана Брнабић. 
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na obeležavanju stradanja u Donjoj Gradini  Foto: Tanjug/video
Фото: Председница Владе Србије Ана Брнабић на обележавању страдања у Доњој Градини  Фото: Танјуг/видео

ДОЊА ГРАДИНА:  Присуство у Доњој Градини, највећем стратишту усташког логорског система злочина Јасеновац у Другом светском рату, из године у годину, заувек, наша је обавеза, наша одговорност, и потврда да се ти злочини никада не забораве, изјавила је данас српска премијерка Ана Брнабић у Доњој Градини.

Она је истакла да је то и залог за будућност у којој ће се ценити живот и слобода, љубав према отаџбини, али и љубав и поштовање према другом људском бићу без обзира на веру, нацију, веровање, или све различитости.

 У Спомен подручју Доња Градина обележава се Дан сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац, а обележавању присуствује премијерка Србије Ана Брнабић. Обележавање је почело служењем литургије у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици, након чега су положени венци на гробном пољу Тополе.

Венце су положили председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер РС Радован Вишковић , као и председник Скупштине РС Недељко Чубриловић и министри у владама РС и Србије.На гробном пољу Храстови служен је помен српским, јеврејским и ромским жртвама убијеним у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора, пренео је РТРС. 

Парастос српским жртвама служио је патријарх српски Иринеј, након чега је упућена јеврејска и ромска молитва. Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора. Логор Доња Градина, једно од највећих стратишта јасеновачког логора оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, и био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ. 

Простирао се на 116 хектара, са скоро 65.000 квадратних метара масовних гробница. На основу првих ексхумација, које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар "Симон Визентал", заклучено је да је у јасеновачким логорима нестало - 500. 000 Срба, 80. 000 Рома, 32. 000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности. 

У Меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених. Међу страдалима за 1. 337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20. 000 деце. Обележавању страдања у Доњој Градини присуствују највиши званичници Републике Српске и председница Владе Србије Ана Брнабић. 

Проф. Грајф: Дићи глас против антисемитизма и нео-усташтва

ДОЊА ГРАДИНА:  Окружени смо растућим таласом ревизије историјских догађаја из Другог светског рата и покушаја да се порекну злочини почињени против Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, као и да се на међународном нивоу умањи број жртава, рекао је данас проф. др Гидеон Грајф, експерт за логоре смрти Аушвиц, Мајданек и Јасеновац и виши научни сарадник института за Холокауст "Шем олам".

У Спомен подручју Доња Градина, на обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац, Грајф је истакао да потомци жртава треба да дигну глас против застрашујућег тренда антисемитизма и ревизије историје Другог светског рата свуда у свету.

Проф. Грајф је истакао да свесрдно подржава борбу против глорификације нацизма, а нарочито против појаве нео-усташтва. 

"Моја дужност да пишем о проблему нео-нацизма и нео-усташтва је још важнија сада у време када се антисемитизам поново јавља у Европи, када се јеврејски народ све више осећа угроженим и када јеврејске, српске, ромске и антифашистичке организације у Хрватској бојкотују државне комеморације у Јасеновцу још од 2016. године", указао је он.

Према његовим речима, данас смо окупљени овде како бисмо одали почаст жртвама рата свуда у свету, а нарочито јасеновачким жртвама у Другом светском рату, које су симбол мучеништва каквог није било у историји цивилизације.

"Данас смо се окупили како бисмо дигли глас против ратова и монструозних ратних злочина и како бисмо подигли свест о изазовима пред којим се налази човечанство данас, а нарочито против ревизионизма и његових опасних последица", додао је професор.

Он је рекао да је морална дужност и обавеза свих нација да не дозволе да се јасеновачко мучеништво понови. 

"Ратови и питање рехабилитације идеологија које садрже верску, расну и друге врсте нетрпељивости треба да брину сваку особу на планети. Ми треба да мобилишемо међународну јавност како би она допринела напорима Уједињених нација да сачувају универзалне вредности човечанства. Наша је морална дужност да будемо овде данас у име Срба, Јевреја, Рома и антифашиста који су брутално убијени, а посебну дужност имамо према више од 20.000 убијене деце чија је једина кривица била то што су се родили као Срби, Јевреји или Роми", истакао је Грајф. 

Он је навео да је у том циљу, у писму Специјалном известиоцу за људска права Уједињених нација Бачелет Хериа, изразио најдубљу забринутост због растућег тренда нео-усташтва, нарочито међу младима.

"Затражио сам од ње да предузме мере у њеној надлежности како би се стало на крај јавној употреби поздрава ''За дом спремни'', као и усташких симбола попут шаховнице са првим белим пољем, која је доказани нацистички усташки грб из Другог светског рата. Такође сам исказао забринутост у вези са окупљањима у Блајбургу у Аустрији које организују нео-усташки покрети", рекао је Грајф. 

Он је навео да је усташки режим је био један од најсмртоноснијих режима у 20. веку и запитао да ли су наше демократије данас довољно јаке да се одупру насилним трендовима у светској политици и у међународним односима између држава.

Цвијановић: Јасеновац-симбол геноцида и историјска рана

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да је Јасеновац, као место најмасовнијег страдања Срба у Другом светском рату, симбол геноцида и огромна историјска рана која никада неће до краја зацелити и да је настао на страницама "мржње, болесне, мрачне идеологије и концепту истребљења".

"Страдање које се овде десило више је од геноцида, а ни правна, ни морална терминологија не познају примерену квалификацију за злодела, нељудскост и свирепост метода којима су вршене егзекуције или за идеолошко-политички концепт који је иза тога стајао", рекла је Цвијановићева на церемонији у Доњој Градини.

Према њеним речима, страхота ових злочина се не огледа само у застрашујућем броју невиних жртава које су убијене на најсвирепији начин, већ и у чињеници да се радило о институционалном, унапред планираном геноцидном пројекту Независне Државе Хрватске, чији је крајњи циљ био физичко уништење српског, као и јеврејског и ромског народа.

Она је нагласила да ће у историји остати забележено да су се чак и по злу чувени нацисти згражавали над методама које су усташе примењивале током масовних егзекуција у логорима смрти, али и за време бројних других крвавих похода.

По оцени историчара, навела је председница РС, Јасеновац по свирепости и бруталности био је далеко гори од Аушвица и других логора смрти у Европи током Другог светског рата, као и да су једино на простору НДХ постојали логори за децу.

Цвијановићева је подсетила да ће на основу договора председника Србије Александра Вучића и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика владе Србије и Републике Српске заједнички финансирати изградњу спомен-подручја и меморијалног комплекса у Доњој Градини, која је била највеће стратиште јасеновачког логора смрти, што ће значајно допринети његовању културе сећања и промоцији истине.

Она је подсетила да је огромна цена плаћена за слободу и у протеклом рату, али и напоменула да би била и много већа да није било Републике Српске, због чега је важно чувати и јачати њене институције, а у оквиру БиХ очувати баланс потребан за нормалну коегзистенцију и сарадњу.

Цвијановићева је захвалила председнику Србије Александру Вучићу, Народној скупштини и Влади Србије, јер заједно са Српском обележавају важне датуме из прошлости, али и за подршку коју Србија пружа општинама у Републици Српској кроз финансирање различитих пројеката.

Додик: Страшно страдање у Јасеновцу не сме бити заборављено

ДОЊА ГРАДИНА: „Монструозно страдање у јасеновачким логорима не сме бити заборављен и зато је српска држава синоним за слободу српског народа, рекао је данас предсједавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Додик је подсетио на зло усташког режима и монстроузна страдања у Јасеновцу и Доњој Градини, прије свега српског, али и свих осталих народа, преноси РТРС.

"Тек 27 година обележавамо страшно страдање које се догодило пре више од 70 година у Другом светском рату. То говори о томе да се хтело сакрити страшно страдање Срба, Јевреја и Рома, међу којима је било и 20.000 деце", нагласио је Додик.

Он је истакао да су деца убијана на најмонструозније начине, да су жива стављана у вреће, које су завезане бацане у реку Саву и поручио да се тешко може наћи опрост у срцу за усташе и режим који је починио толике злочине.

"Они су побили милион људи, и ништа! Како је могуће да је неком пресуђено чим је рођен. Ко има то право? Онда нам паметују како треба да смањимо број жртава због мира и будућности. Како да пребројимо оне који су спаљени, бачени у Саву. Њима је то важно, али нама треба да буде још важније", истакао је Додик.

Рекао је да је државни пројекат НДХ био да побије цео један народ. 

"Када би се писала истина, та књига би требало да има 700.000 страница, имена, људи који су ту побијени. Када би у средњем веку то чинио Данте, он би рекао да је то пакао. А у 20. веку када су то усташе и фашисти направили, то се зове геноцид и холокауст", поручио је Додик.

Он је истакао да је ипак, као и увијек, живот побједио зло.

"Нису успели да нас затру, зато ми данас овде живимо и учимо о страдању, да нам се никада више, и не само нама, већ било коме, овкаво зло не понови", навео је Додик.

Он је оценио да је важно то што Република Српска и Србија заједно обележавају Дан сећања на страдање јасеновачких жртава, напомињући да је од изузетног значаја то што ће две земље у Доњој Градини саградити велики меморијални комплекс да би сећање на невино страдале било сачувано.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести