Дачић: Дијалог неспоран, али наћи заједнички именитељ

БЕОГРАД:Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је данас да ће ускоро поново разговарати са председником Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером о формату предстојећег међустраначког дијалога и о томе ко би на њему требало да учествује.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"За Србију је вазно да сви уцествују на изборима и да постоји унутрасња стабилност. Зато је и председник Александар Вучић прихватио да се води дијалог, и Србија је већ на то пристала. Србија неће то одбити, али успех не зависи само од ЕП и председника скупштине као копредседавајућих", указао је Дачић на тв Пинк.

Он је оценио да успех дијалога зависи од тога које ће теме бити на дневном реду и сматра да се треба усредсредити на питања око којих може најлакше да се нађе заједнички именитељ.

То се односи на примедбе око изборних закона, контролу изборног процеса, финансирање странака, медијске услове и шта од тога може конкретно да се уради, прецизирао је Дачић.

Оценио је и да присуство странаца у посредовању дијалогом мало подстиче нереална оцекивања да ће неко са стране моћи да наметне неке ставове које предлаже део опозиције, а што нису, како је приметио, ни сами примењивали док су били на власти.

"Овде треба раздвојити шта су реални захтеви, а ста је несто о чему ће се озбиљно изаћи пред Европски парламент", напоменуио је Дачић и додао да се дијалог не мозе водити на основу нереалних захтева и уцена.

Он је навео и да је о захтевима опозиције обавештен путем медија и да надлежним институцијама нису упутили званично своје захтеве.

Дачић је оценио да захтев о формирању прелазне владе није тема, а за идеју о министарству за изборе каже да не зна да тако нешто негде постоји и да би могло да буде озбиљно.

Поводом захтева за друге уређивачке тимове на РТС каже да је интенција ЕП да буде што мањи утицај политике и на јавни сервис, и напомиње да од 2012. године није било већих промена у уређивачком тиму на РТС.

То решење је на погрешном трагу, сматра Дачић, а поводом предлога да се раздвоје избори подсећа да је бивши председник Борис Тадић скратио мандат управо да би се одржали истовремено и парламентарни и председнички избори и то је тада било демократски, а сада се поново трази раздвајање избора.

"Нећемо да одбијемо разговор нисаким, али желимо одговоран однос", рекао је Дацицћ и додао да ће данас лично сачекати представнике ДС С који у скупштини желе да предају Предлог закона о неутралности.

Он је указао и на двоструке стандарде и лицемерје код појединих представника ЕУ наводећи пример да известилац за КиМ Виола фон Крамон није реаговала што изборе у Приштини неће посматрати ОЕБС, а притом говори да кинеске инвестиције у Србији загађују ваздух, иако је, како каже, то мање од загађења које је изавао само један дан НАТО бомбардовања.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести