Дачић и Ди Мајо: Италија снажно подржава Србију на путу ка ЕУ

БЕОГРАД: Министар спољних послова Италије Луиђи Ди Мајо изјавио је данас да регион Западног Балкана природно припада Европи и да је циљ Италије да гарантује да процес проширења буде и остварен, док је шеф српске дипломатије Ивица Дачић истакао да је Србија захвална Италији на подршци коју нам пружа на европском путу.
dacic i di majo, fonet
Фото: FoNet

"Ми смо веома захвални Италији што подржава европски пут Србије, константно и принципијелно, што се не односи само на Србију, већ на цео Западни Балкан", казао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре.

Одговарајући на питање зашто је успорен европски пут Србије, Дачић је казао да постоји неколико разлога за то, а да први представљају проблеми у функционисању саме ЕУ и прецизирања става да ли ће се ићи даље у проширење или не.

Замолио је Италију, као пријатељску земљу, да утиче на то да Србија и друге земље у региону добију јасан одговор "жели ли се проширење ЕУ или не".

"Жели ли Европа Србију у ЕУ или не? То је битно, јер имате низ нерешених билатералних проблема у региону, који могу да наруше стабилност у Европи, а за чије би решавање од велике помоћи било да земље региона имају перспективу", навео је шеф српске дипломатије.

Други разлог је, како је навео Дачић, што је дошло до увођење такси на Косову и Метохији на робу из централне Србије и самим тим до прекида дијалога Београда и Приштине.

Како је подсетио, ЕУ је гарантовала Бриселски дијалог, а договор није спроведен - ЗСО није формирана, али је ЕУ 2013. године увела у преговоре Србији у поглавље 35 Косово.

"То значи да нема напретка у европским интеграцијама, ако нема напрека у дијалогу", казао је Дачић и додао да напретка у дијалогу није било, па тако ни у евроинтеграцијама.

Наводећи да је Србији и иначе отворено мало поглавља, Дачић је казао да, ако се гледа из те перспективе, ако би се овом брзином наставио процес преговарања, то би трајало више деценија.

"Ми желимо да идемо европским путем, али морамо да заштитимо и наше националне интересе", казао је шеф српске дипломатије и захвалио Италији што подржава Србију на путу ка ЕУ.

Дачић је казао да Србија и Италија имају дугу традицију добрих политичких односа и у том смислу навео да је прошле године прослављено 140 година од успостављања дипломатских односа, као и 10 година од успостављања стратешке сарадње.

"Имамо изванредне политичке односе, али не само политичке", казао је он и подсетио да спољно трговинска размена износи готово четири милиона евра, као и да је Италија наш други спољнотрговински партнер.

До сада су италијанске компаније уложиле више од три милијарде евра у Србију, казао је Дачић и навео да постоји 1.850 компанија које запошљавају око 26.000 људи.

"Нама је интерес да што више развијамо економску сарадњу како бисмо и привукли што већи број италијанских компанија, али и како би тражили заједничке интересе на свиом другим пољима", казао је шеф српске дипломатије.

Министар иностраних послова Италије Луиђи Ди Мајо казао је да регион Западног Балкана природно припада ЕУ и са оснивачима може много да допринесе младим генерацијама и новим изазовима са којима, како каже, можемо само заједно да се суочимо.

Казао је да је циљ Италије да гарантује да процес проширења буде и остварен и додао да су у том смислу не само исказали спремност српској влади за помоћ у спровопђењу реформи, већ ће учинити и да постоји одлучна воља ЕУ да се гарантује тај процес проширења.

"Мислим да ЕУ јасно треба да зна којим путем жели да се развија. Важно је да држава чланица, као што је Италија, која је једна од земаља оснивача ЕУ, може да објасни бројним другим државама чланицама колико је важан регион Западног Балкана за Европу", казао је Ди Мајо.

Верује да је у тренутку, када се ЕУ суочава са Брегзитом, за Унију добро да шири своје хопризонте и гледа даље у будућност.

"Укључивање Србије, Црне Горе, затим Северна Македонија и Албанија, да се гарантује стабилност за један део Европе - медитерански регион", навео је шеф италијанске дипломатије.

Како се Ди Мајо сутра састаје са својим француским колегом, новинари су га питали да ли ће и са њим разговарати о прикључењу Западног Балкана ЕУ, с обзиром да је познат став Француске око проширења.

Ди Мајо је казао да ће још једном објаснити да је за Италију од пресудног значаја проширење ЕУ на Западни Балкан.

Говорећи о билатералним односима Србије и Италије, Ди Мајо је казао да ће се још више радити на томе да се све више састају и боље кординишу како би наставили са доборм сарадњом.

Када је у питању Косово и Метохија, Ди Мајо је казао да је изразио жељу у име италијанске владе да се пронађе решење које ће задовољити обе стране у дијалогу.

"ЕУ не треба да учини било шта на основу чега би људи који овде живе могли да се поколебају", казао је он.

Истакао је да је Италија поносна што је један од главних партнера Србији и што две земље могу заједно да гарантују стабилност у региону.

"То је зато што сматрам да је Србија кључна за стабилност региона", рекао је Ди Мајо.

Дачић: Није истина да је састанак са Вархеијем прекинут

Није истина да је недавни састанак са европским комесаром Оливером Вархејием био прекинут, као ни то да је он напустио састанак, изјавио је вечерас министар спољних послова Ивица Дачић, одговарајући на питање да је тачно да је после његовог обраћања комесар Вархеји напустио састанак и да га је Дачић увредио.

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са министром иностраних послова Италије Луиђијем Ди Мајом, казао да је током састанка, као и увек, изнео примедбе које Србија има на понашање ЕУ, а које су везане за питање Бриселског споразума.

"ЕУ је гарантовала да ће бити спроведен. Ја сам га потписао, а данас више нико не спомиње Заједницу српских општина", казао је Дачић.

Како је навео, изнео је примедбе и на то што је једино Србији уведено поглављу 35 да у евроинтеграцијама напредује сходно напретку дијалога са Приштином, као и на то што се до тада ЕУ није изјашњавала о Закону о слободи вероисповести у Црној Гори.

Како је европски комесар журио на састанак са опозицијом, Дачић је казао и да му је рекао да је то идеална прилика да их пита шта је њихов став о свим питањима која постављају представницима власти.

"Шта мисле о ЕУ, јесу ли за улазак у ЕУ, шта мисле о Бриселском споразуму, шта мисле да ли је Крим руски или украјински", додао је.

Шеф српске дипломатије истиче да никада ништа лично није рекао комесару.

"Коме је то било потребно да измисли, мислећи да ће мени да направи неку штету, не знам. Немам потребу да од себе правим хероја, јер сваки пут исто причам. То није тачно", закључио је Дачић.

Дачић: Нисам пребројавао никаква крвна зрнца

Нисам пребројавао црвена крвна зрнца или било која друга у Црној Гори, изјавио је вечерас министар спољних послова Србије Ивица Дачић, додајући да је он напротив упитао да ако им нису важна крва зрнца, како онда у Црној Гори нема ниједног Србина на некој функцији.

Дачић је то казао на заједничкој конференцији за новинаре са италијанским министром иностраних послова одговарајући на питање да ли је можда и њему, као министру Златибору Лончару, председник Александар Вучић затражио да се извини Црногорцима, због изјава које су у јавности окарактерисане као пребројавање крвих зрнаца.

Шеф српске дипломатије је рекао да није пратио и да не зна шта је министар Лончар говорио, као ни на шта је председник Вучић реаговао и додао:

"Моје изјаве су се увек односиле на неопходност да се прекине с везом између агентура црногорских служби и политичких и безбедносних у Србији, коришћења свих ресурса која постоје у Србији, укључуцјући и директорска места и руководећа места, а да се при томе помаже власт у Црној Гори, да се подржава закон којим се отима имовина СПЦ и српске светиње", рекао је Дачић.

Према његовим речима, скоро половину запослених у Министарству спољних послова у Србији чине људи који су пореклом из Црне Горе, а српски амбасадор у Црној Гори је из Никшића.

Упитао је да ли има неки Србин амбасадрор из Црне Горе, као и да ли је могуће да има 29 одсто Срба у Црној Гори, а нема ни пет одсто људи да су у јавној управи.

"Немојте да у мојим речима неко сада тражи алиби за грешке које су они направили. То је грешка, донет је такав закон који не постоји нигде у Европи", истакао је Дачић.

Директно се обраћајући италијанском колеги Луиђију ди Мају Дачић му је казао да замисли да се у Србији донесе закон по којем католичке цркве постају власништво државе Србије која ће да одреди ко ће да користи те цркве.

"Па то не постоији нигде", нагласио је Дачић и појаснио да је у Црној Гори то урађено како би се укинула Српска православна црква и формирала нека нова црногорска православна црква.

"Никада се никоме није исплатило да напада светиње. То је илузорна борба и немој сада неко да каже да неко из Србије подстиче немире у Црној Гори, напротив. Ми желимо мир, стабилност и дијалог са Црном Гором и унутар Црне Горе", закључио је шеф српске дипломатије.

Дачић: За сада нема ниједног зараженог нашег држављанина

За сада нема ниједног држављанина Србије који је заражен короновирусом, изјавио је данас српски министар спољних послова Ивица Дачић и додао да Србија пружа велику подршку Кини да се избори са тим вирусом.

Дачић је на заједничкој конференцији за медије у Београду са италијанским колегом Луиђијем Ди Мајом, казао да је још двоје држављана Србије у Вухану, који су остали по својој жељи, а да се они који су евакуисани француским војним авионом налазе у карантину у Француској.

"За сада су добро, нису заражени и у недељу им истиче карантин, а након тога, ако све буде у реду, слободно могу да се крећу", казао је Дачић.

Када је реч о броду код Хонгконга, сви путници су пуштени да могу да се евакуишу, али двојица српских држављана су чланови посаде и и даље раде на том броду, казао је Дачић и истакао да на срећу нико од њих није заражен.

"Имамо наше људе који се налазе у карантину на броду код Јокохаме у Јапану, њих 14, плус један из Црне Горе. Они су и даље у карантину и немогуће је напустити тај карантин. Тамо има 3.700 људи на броду и постоје строга правила Светске здравствене организације која се поштују", казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је навео да је позван да посети Кину, али да остаје да се види како ће то да уради, с обзиром да су сви међународни летови скоро свуда укинути.

Ди Мајо: Блокада летова остаје, Италија жели да помогне Кини

Блокада летова из Кине и ка Кини из Италије због епидемије коронавируса, и даље остаје на снази, изјавио је вечерас у Београду министар иностраних послова те земље Луиђи Ди Мајо, додајући да италијанска влада жели да помогне кинеској влади и кинеском народу.

Ди Мајо је на конференцији за медије, након састанка с министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем казао да Италија неће да се бави само безбедношћу свог народа и земље.

"Желимо да помогнемо кинеској влади у огромним напорима које чини како би зауставила ову епидемију, али је јасно да што се тиче блокаде летова - та одлука ће остати на снази све док буде неопходно и док нам научна заједница не буде рекла да се епидемија успорила и да се зауставља", казао је Ди Мајо.

Истиче да ће Италија истовремено много више помагати кинеским властима у вези с тим проблемом и у том смислу наводи да ће и даље подстицати италијанска предузећа да учествују у развоју кинеске економије.

"Подржаваћемо све наше сународнике који се у овој фази налазе у Кини и желе да се врате", казао је Ди Мајо и навео да би ускоро њихов војни авион требало да оде по италијанског студента у Кину и довезе га назад у Италију.

Како је рекао, студент је два пута покушао да крене из Кине, али није успео, јер када је требало да се укрца на авион имао је повишену температуру.

"Сада ће наш авион отићи да га врати и надам се да ће моћи да се врати током наредних 48 сати", казао је Ди Мајо.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести