Дачић: Не видим разлику између овог и претходних устоличења

БЕОГРАД: Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је вечерас да би било најбоље да се устоличење митрополита Јоаникија одржи на Цетињу и додао да позив црногорског председника Мила Ђукановића да се устоличење премести нема везе са црквом, већ са његовим интересима да се одржи на власти.
d
Фото: Tanjug

Дачић је за Танјуг ТВ рекао да не види разлику између овог чина устоличења и свих досадашњих који су се десили у црногорској историји.

Устоличење би било боље да се одржи на Цетињу, како би се испоштовала традиција, јер се од памтивека ту уводе у трон митрополите црногорско-приморске. Што се Ђукановићевог позива тиче, уопште није реч у односу према цркви, он је комуниста, њега овај догађај интересује са аспекта власти, рекао је Дачић.

Истиче да је Ђукановић проценио ''да му нека опасност" прети од Србије и СПЦ, те да је тај позив "инструмент" у очувању власти, односно концентрације политичких снага и гласова који би могли да му помогну на следећим изборима.

Дачић додаје да Ђукановићу, када му је ишло у прилог, није сметало да љуби руку митрополиту Амфилохију.

Дачић је поручио да је овим околностима најважније да се сачува мир и додао да Србију везано за Црну Гору једино интересује положај српског народа и СПЦ.

Апсолутно желимо добре односе са Црном Гором и уопште не размишљамо о тим категоријама о којима они размишљају, јер они своје потезе правдају неком опасношћу која им долази из Србије, рекао је Дачић.

Закључио је да се овај догађај не треба злоупотребљавати за дизање тензије.

Дијалог без посредника у завршној фази

Дачић је изјавио да од европарламентараца још није добио текст предлога за измену изборних услова у Србији, док је, како каже, дијалог без посредника у завршној фази.

Он је казао да текст предлога од европарламентараца касни због одмора и да не зна да ли ће бити послат до 1. септембра.

Каже да је од шефице Мисије Србије при ЕУ Ане Хрустановић сазнао да ће европарламентраци сутра почети са радом и разматрати о томе.

Овде нису у питању проблеми, одмори су. Они од понедељка почињу да раде, а да ли ће стићи да пошаљу до 1. септембра текст предлога, ја то не знам, рекао је Дачић.


За мене ако Танјуг није јавио, није се ни десило

Председник Народне скупштине Ивица Дачић који је вечерас на Танјуг телевизији говорио о најактуелнијим темама у земљи и региону, започео је гостовање похвалама на рачун наше куће:

За мене је Танјуг оличење тачности. Ја сам старог кова. Ако Тањуг нешто није јавио, она се то није ни десило, рекао је он.

Дачић је поделио и информацију да је недавно отворио налог на Инстаграму и да постао редован пратилац Танјуговог налога на тој друштвеној мрежи.


Истакао је да је замолио председника Србије Александра Вучића да се сутра састану како би се договорили око динамике другог колосека дијалога, без посредства странаца.

Хоћемо сутра да договоримо ту динамику, односно датум када бисмо заказали следећи састанак са странкама које не желе учешће странаца, тако да ће за неки дан бити и тог састанка, рекао је Дачић.

Оценио је да је тај дијалог много више одмакао од оног са учешћем странаца.

Навео је и да би власт требало да да одређена мишљења на предлоге опозиције, у дијалогу без учешћа странаца, додајући да су са неким предлозима тих странака сагласни, а са некима и не.

Дачић је подсетио да су на састанцима радне групе расправљали о четири теме - изборним условима, извештавању медија, изборном дану и финансирању избора.

Каже да је било доста примедби на листе националних мањина, односно да су се поједине листе пријављивале као националне мањине без основа, а да су то чиниле због лакших изборних услова.

Неки предлози јесу прихватљиви, неки не, не треба да претендујемо, да мењамо, да улазимо у промене које нећемо стићи да урадимо до избора, рекао је Дачић и објаснио да су међу тим питањима како ће гласати дијаспора, могућност електронског гласања.

Подсетио је да је крајњи рок за договоре шест месеци пре одржавања избора, односно почетак октобра.

Додао је да није превише задовољан динамиком дијалога на другом колосеку, са посредством странаца, и додао је тај дијалог био условљен динамиком коју су наметали европарламентарци.

Упитан да ли је разговарао са председником СНС-а око заједничког наступа на предстојећим изборима и заједничког кандидата за председничке изборе, Дачић је рекао да није још, али да је став СПС-а да имају заједничког кандидата.

Истиче да су избори тек за седам, осам месеци, те да ће то тек бити тема разговора.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести