Дачић: Нови гранични прелаз симбол добросуседских односа

РАБЕ:  Отварањем новог граничног прелаза између Србије и Мађарске, Рабе - Кубекхаза, заједнички доприносимо не само олакшаном протоку робе и људи, већ и унапређењу прекограничне сарадње и развоју региона, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.
Otvoren novi granični prelaz između Srbije i Mađarske, Rabe - Kubekhaza Foto:Tanjug/ D. Eker
Фото: Отворен нови гранични прелаз између Србије и Мађарске, Рабе - Кубекхаза фото:Танјуг/ Д. Екер

"Сигуран сам да ће гранични прелаз који данас отварамо учврстити већ постојећу и јаку везу између наших народа, али и бити препознатљив симбол већ утемељене сарадње и добросуседских односа", рекао је Дачић на отварању граничног прелаза у насељу Рабе.Он је истакао да су политички односи између две земље историјски најбољи до сада и да достижу ниво стратешког партнерства.

"Интензитету наше сарадње доприноси и редовно одржавање седница две владе. Овогодишња пета заједничка седница две владе, која је 15. априла одржана у Суботици, била је врло значајна за просперитет наших билатералних односа и за додатно продубљивање веза у свим областима од заједничког интереса", оценио је Дачић.

Уверн је, каже, да ће узлазни тренд бити крунисан и потписивањем Изјаве о намерама о сарадњи у склопу стратешког партнерства између Србије и Мађарске на следећој, шестој заједничкој седници две владе, која би требало да буде одржана наредне године.

"Тиме бисмо и осталим земљама у региону пружили пример успешних добросуседских односа, али и модел за продубљивање веза превазилажењем отворених питања дијалогом и конструктивним приступом проблемима", навео је шеф српске дипломатије.

Један од најважнијих мостова који спаја две земље, додаје Дачић, сматра то што припадници мађарске и српске националне мањине у Србији и Мађарској активно доприносе развоју.

Фото: Отворен нови гранични прелаз између Србије и Мађарске, Рабе - Кубекхаза фото:Танјуг/ Д. Екер

"Високо уважавамо изразе захвалности које је премијер Мађарске Виктор Орбан упутио Србији због бриге о положају мађарске националне мањине и подршке у очувању мађарског културног идентитета у АП Војводини. Уверен сам да ћемо заједничким залагањем наставити да унапређујемо положај српске националне мањине у Мађарској и мађарске у Србији и да ћемо и убудуће радити на обезбеђивању њихове добробити", рекао је Дачић.

Захвалио је Мађарској и на подршци Србији на путу ка чланству у Европској унији, додајући да се Мађарска међу државама чланицама најгласније и континуирано залаже за што скорију интеграцију наше земље у породицу европских земаља.

Фото: Отворен нови гранични прелаз између Србије и Мађарске, Рабе - Кубекхаза фото:Танјуг/ Д. Екер

"Желим посебно да се захвалим министру Петеру Сијарту на доследности којом заговара политику проширења. Уверен сам да ће Мађарска и убудуће наставити да доприноси остваривању овог, за нас, веома битног стратешког спољнополитичког циља", истакао је Дачић.

Уверен је, каже, да ће се сарадња две земље убрзано развијати и у будућности на свим пољима, а посебно у областима економије, пољопривреде и инфраструктуре, као и да ће заједничко залагање дати изузетне резултате.

Ј.Јоксимовић: Нови прелаз доказ бриге о интересима грађана

Србија и Мађарска воде политику повезивања људи и економија и отварање новог прелаза Рабе - Кубекхаза, на тромеђи са Румунијом, омогући ће да се развија својеврсна "дипломатија људи", поручила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић је, на свечном отварању прелаза, истакла да нема сумње да се то чини зато што Србија и Мађарска, пре свега, воде и спољну и националну политику у интересу грађана, однсно политику локалног развоја.

"То је разлог и руководећа политика - дипломатија људи и дипломатија повезивања економија", подвукла је Јоксимовић.

Она је истакла да су Србија и Мађарска показале колико значаја придају међусобном партнерству и сарадњи и изразила захвалност мађарском министру Петеру Сијарту, као и целој влади на челу са премијером Виктором Орбаном, због гласне и храбре, подршке коју пружају политици проширења ЕУ, а посебно Србији као кандидату за чланство, некада чак и мимо устаљених токова.

"Толико пута сам била на отварању поглаваља у процесу преговора са ЕУ и једини министар који увек дође да личним присуствопм и позитивним и арифмативним порукама, подржи Србију, то је Сијарто", рекла је Јоксимовић и додала да то говори више од свега на који начин су две земље успеле односе да трансформишу у стратешко партнерство од којег користи имају грађани.

Министар је указала да је успостављање граничног прелаза Рабе - Кубекхаза финансирано из предприступних средстава ЕУ, из прекограничног програма сарадње Србије и Мађарске, које, чије локалне самоуправе су, како је рекла, интензивно радиле на том пројекту.

"Нема састанка који смо одржали Сијарто и ја, а да нисмо споменули ову тему", додала је Јоксимовић.

Подсетила је да је раније требало дуго да се пешачи да се прође кроз тромеђу, где се више од 20 година сваког маја одржавају традиционални сусрети на тромеђи Србије, Мађарске и Румуние, у оквиру регије Дунав-Криш-Мориш-Тиса и да је тада увек отваран привремени гранични прелаз, како би грађани могли да посете пријатеље и рођаке у суседним државама.

"Данас отварамо стални гранични прелаз, који ће довести до тога да наши грађани и земље заиста на убрзан начин остварују дипломатију људи. То је најважније, на чему ћемо и убудуће да радимо", подвукла је Јоксимовић.

Додала је да је још неколико важних пројеката који се реализују са Мађарском, те позвала локалне самоуправе обе земље да интензивно раде на свим пројектима који су важни за повезивање људи, екоомско, социјално, културно и свако друго повезивање.

Изразила је задовољство што је на конкретан начин реализован не лак пројекат, захваљујући доброј вољи и политчким добрим намерама.

"Надам се да ће Мађарска наставити да подржава европске интеграције Србије, као и да ће комесар за проширење, ипак, доћи из те земље. То ће нама пуно значити", закључила је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести