Дачић: Одлука Приштине неприхватљива, зауставља дијалог

БЕОГРАД: Најновија одлука приштинских власти да производи из Србије не могу ући на Косово ако на њима није назначено "Република Косово", за нас је апсолутно неприхватљива и дефинитивно значи заустављање дијалога, казао је министар спољних послова Ивица Дачић.
dacic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Дачић је навео да су по среди мере реципротитета које један део међународне јавности није препознао и да се ради о, како је навео, још горој мери од увођења такси од 100 одсто.

"Ми смо рекли, нећемо наставити дијалог док се не укину таксе и реципрочне мере. За нас је та мера неприхватљива и дефинитивно значи заустављање дијалога, а представља негацију европских вредности, свих бриселских договора и оних за које је гарантовала Европска унија", истакао је Дачић за РТС и додао да Србија очекује реакцију међународне заједнице.

Према његовим рецима, дијалог Београда и Приштине сада је "на респиратору".

"Налази се у фази када га нема и у тој целој ситуацији су разни медународни фактори покушавали да дају вештацко дисање том дијалогу, Меркел, Макрон, приступ америцке администрације је другацији од приступа Бајдена, Хилари Клинтон", сматра министар спољних послова Србије.

Како је рекао, Србија никад неће прихватити да "кроз овакве мере, практично призна Косово".

"Морам да кажем да је (специјални изасланик Доналда Трампа) Гренел реаговао још пре на начин да је то неприхватљиво и да је то изигравање одлуке о укидању такси те да САД траже укидање и реципрочних мера", навео је Дачић.

Додаје да је Влада у Приштини донела одлуку да укине таксе, али да уведу мере реципроцитета, што су чак неки у међународној заједници поздравили, а што је Београд у старту рекао да је неприхватљиво и супротно свим споразумима које смо до сада потписивали.

"Таксе су дуплирале цену робе, али роба је могла да пролази", казао је Дачић.

Истиче да се не ради само о споразумима које су потписали он или Александар Вучић, већ да је то био договор и пре, још док је Борко Стефановић водио те разговоре са Купером и Едитом Тахири.

"Тада је договорен начин протока робе преко административне линије и увек је био статусно неутралан приступ", нагласио је шеф српске дипломатије.

Упитан која је разлика између одлазеће и долазеће владе на Косову, Дачић је казао да ћемо то тек да видимо, као и да су то ствари на које Београд нити може, нити жели да утиче.

"Оно што је сигурно јесте да било која влада да дође у Приштини мора да се изјасни да ли се придржава свих договора или не", казао је Дачић и додао одговарајући на питање ко је отворенији за компромис Абдулах Хоти или Аљбињ Курти, да сматра да су сви они исти и да сви желе независност Косова и да Србија прихвати ту независност.

"То није дијалог и ми то не прихватамо. Они не схватају промене у међународној заједници, не схватају промене које су се десиле, очекују да ће као и до сада међунариодна заједница на тацни им донети све што хоће", навео је шеф српске дипломатије.

Како је рекао , политички представници Албанаца на Косову и Метохији су као "размажено дете које је навикло да им се испуњавају све могуће жеље".

Данас се то више не дешава, каже Дачић и додаје да ипак још увек то постоји, али да зависи у многоме и од тога колико ће Србија бити јака и јединствена.

"Србија није признала независност Косова, нити има ту намеру", истакао је Дачић.

Како каже, вирус корона није зауставила лобирање за повлачење признања независности Косова, већ се нико није тиме бавио, већ само вирусом.

Додаје да је све време у контакту са колегама у међународној заједници и наводи да ће се са тим наставити.

Дачић: Никога нећемо молити да отвори границу

Србија жели мир и стабилност у региону, јесте добра, можда и наивна, али није глупа, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић истичући да никога да молимо за отварање граница нећемо, а да наш народ треба да види где је добродошао, а где није.

Дачић је за РТС казао да је регионална политика очигледно оптерећена осим корона вирусом и неким другим вирусима, а то је вирус оптуживања Србије за све и свашта па, како наводи, испада и да је Србија крива и што земље у региону имају мањи економски раст или већи пад у односу на Србију.

Црна Гора има додатне проблеме које је сама створила, казао је Дачић и додао да је веома цинично када неко каже да се Србија меша у унутрашње ствари Црне Горе и истиче да се ту не ради о неком Србину који је дошао из Прокупља, већ о Србима који вековима живе у Црној Гори и којих има 28 одсто.

"Они су ти који праве проблеме, ми уздржано реагујемо, нама је циљ мир, стабилност у целом региону, али ако сада цео свет отвара границе, ако Мађарска, Бугарска и Грчка отварају границе, ако је њима безбедно, зашто Црној Гори није? То је политичка одлука", истиче шеф српске дипломатије.

Подсетио је да је Србија донела одлуку о отварању границе са Црном Гором, БиХ, Северном Македонијом, Албанијом, Мађарском, као и да су Мађарска и БиХ већ донеле такве одлуке, а то ће учинити и Бугарска и Грчка.

Коментаришући то што је Црна Гора отворила границу у другом кругу за грађане са КиМ, Дачић је казао да је то смешно и бесмислено.

"Колико знам за себе у целој историји Црногорци су из Црне Горе ишли за Београд, ако ће сада да иду у Приштину, ја им желим срећан пут, али нешто не верујем у то", навео је министар спољних послова.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести