Дачић: Не повлачимо једностране потезе, укинути таксе па дијалог

ЊУЈОРК: Србија никада није повлачила једностране потезе - ни због ЗСО ни због једностране одлуке Приштине да конфискује имовину Трепче, а дијалог Београда и Приштине, блокиран због одлуке о увођењу стопроцентних такси на српску робу, може бити настављен тек кад је Приштина повуче, поручио је шеф дипломатије Ивица Дачић.
Ivica Dačić , UN Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Надам се да ће Приштина укинути наметнуте таксе, јер би то било разумно и отворило би врата разговорима. Међутим, уколико то не учине, биће јасно да не желе разговор, не желе договоре, не желе да праве компромисе, већ желе политику уцене, рекао је Дачић.

Он је на седници о Косову подсетио је да се разговори Београда и Приштине воде већ 6-7 година, и да је током тог периода било помака, некада већих, некада мањих, али се разговарало.

Ја сам, као тадашњи премијер, потписао Бриселски споразум. Нажалост, тај споразум ни данас није у потпуности примењен, а сада смо у фази да разговора у Бриселу нема и сви сте врло свесни због чега, каже Дачић. 

Како је додао, зна да ће многи од присутних опет апеловати на обе стране да се уздрже од једностраних потеза и посвете дијалогу и проналажењу трајног решења. 

Могу вам само рећи да се Србија уздржава од једностраних потеза које нисмо повлачили ни због Заједнице срспких општина која, као најважнији део Бриселског споразума, ни након више од пет година није формирана, ни пре два дана када је

Приштина донела једнострану одлуку да конфискује имовину рудника Трепча, истакао је он. 

Дијалог је, како је навео, блокиран из једног разлога - због једностране одлуке тзв. Косова да уведе таксе, иако је тај потез осуђен од готово целе међународне заједнице и иако су сви, укључујући највеће савезнике, позвали Приштину да ту одлуку повуче.

Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање отворених питања, због чега се и након увођења такси, уздржала од реципрочних мера и било каквих потеза који би додатно отежали постојеће стање, каже министар. 

Још једном смо својим деловањем показали одговорност, рационалност и кредибилитет, истиче Дачић, додајући да су те, неразумне, мере циљано усмерене на отежавање положаја српске заједнице на Косову и Метохији.


Захвалност Е. Гвинеји

Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је у Њујорку са сталним представником Екваторијалне Гвинеје и председником СБ УН у фебруару, амбасадором Анатолио Ндонг Мба и изразио захвалност на спремности да, упркос притисцима, укључи извеšтај о раду УНМИК-а у месечни програм рада СБ УН. 

Амбасадор Мба је истакао да је њихов став о укључивању ове теме у програм рада за фебруар израз њиховог принципијелног става.

Поздравио је постигнути договор о динамици седница у наредном периоду. 

Дачић је саговорника  информисао о ситуацији на Косову и Метохији, посебно у контексту једностраних потеза Приштине и штетности таквих акција по Бриселски дијалог. 

Пренео је посвећеност Србије проналажењу компромисног решења, прихватљивог за обе стране, саопштило је Министарство спољних послова Србије.


Приштина наставља да угрожава све што су се ЕУ  и други међународни чиниоци трудили да се постигне, кроз дијалог и регионално повезивање. Како онда очекивати да се поштује било какав договор ако се не поштују основни принципи на којима почива савремена Европа, указао је он.

Такође, Дачић је навео да се аргумент Приштине да је овај потез, увођење такси, уследио као контрамера због политике Србије коју они карактеришу као ”агресивну” не може прихватити.

Дачић истиче и да је за сваку осуду изјава Рамуша Харадинаја у којој оптужује УНМИК и генералног секретара УН-а за писање “лажих извештаја”, као и одлука о прекиду сарадње са Мисијом највише међународне организације.

Подсетићу да је Харадинај, током састанка с највишим званичницима ЕУ, оптужио и ЕУ да је “убила дијалог”.
Коментаришући једнострану одлуку Приштине о Трепчи, Дачић каже:

”Желео бих да подсетим да иако је тзв. Косово чланица Светске банке и ММФ, Србија је до данас отплатила 750 милиона долара кредита и треба да отплати још више од 200 милиона УСД дуга који се односе на кориснике с КиМ. Ако већ Србија отплаћује те дугове, како онда Косово није део Србије?”

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести