Дачић: У 2019. за дијаспору и Србе у региону око 850.000 евра

БЕОГРАД: Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да је Влада Србије у оквиру Програма сарадње са дијаспором и Србима у региону током 2019. године издвојила више од 100 милиона динара којима је у циљу очувања националног и културног идентитета суфинансирано 414 пројеката.
dacic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Поред очувања идентитета, део средстава уложен је и у пројекте заштите права дијаспоре и Срба у региону, рекао је Дачић на пријему који је поводом новогодишјних празника организовао за предствнике дипломатског кора и међународних мисија.

Подржали смо више од 200 омладинско-спортских и културно-уметничких догађаја и приредби у иностранству и матичној држави. Значајан сегмент од преко 70 пројеката припадају области подршке организацији школа, кампова и едукативних радионица намењених дечјем и омладинском узрасту, рекао је Дачић.

Како је шеф дипломатије рекао, у циљу унапређења услова за учење српског језика у иностранству, набављени су уџбеници, лектира и дидактичких средстава за ниже разреде основношколског узраста.

У овој години нашој деци у иностранству послаћемо око 8.000 књига, рекао је први човек министарства спољних посова при коме је и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је на скупу да су уз очување територијаног интегритета и суверентитета кључни спољно-политички приоритети Србије европске интеграције и пријем у пуноправно чланство Европске уније, а тим поводом изјавио да до маја, када се у Загребу одржава Самит ЕУ - Западни Балкан, очекује јасну методологију приступног процеса.


С пасошем Србије у 71 земљу без визе, ширићемо круг

Министар иностраних послова Ивица Дачић изјавио је да грађани са српским пасоšем, који је на 39. месту по Henley Passport Index -у за 2020. годину, данас могу да путују у 71 земљу и додао да ће Министарство радити на томе да се прошири круг земаља за које оне нису потребне.

Држављани Србије без визе могу путовати у 71 земљу, а они са дипломатским и службеним пасошима у 94, рекао је Дачић на новогодишњем пријему организованом за дипломатски кор и представнике међународих мисија.

Додао је да је у оквиру визне политике настављен рад на усклађивању нашег визног система са стандардима и препорукама ЕУ и инициране су активности у циљу либерализације визног режима кроз закључивање више билатералних споразума.

Земља с најпривлачнијим пасошем по пројекцији Henley Passport Index-а је Јапан, а следе Сингапур, Јужна Кореја и Немачка.


Такође, говорио је и о КиМ и да данас у УН мање земаља признаје независност Косова него што је оних који је признају. Рекао је да је Београд спреман за наставак дијалога и да се нада да ће се током ове године то и десити, након што буду укинуте таксе.

Део говора посветио је и партнерским односима с НАТО што је, како је додао, веома важан елемент државне политике Београда и настојања да регион буде трајно стабилан.

Како је навео, Београд од НАТО очекује да сагледава и подржава приоритете Србије што се нарочито односи на КиМ.

Поновио је да се Србија снажно противи трансформацији косовских безбедносних снага у такозвану војску Косова, јер се тиме крши Резолуција 1244 Савета безбедности УН и угрожава стабилност у регионалу.

Министар је говорио и о оствареним резултатима, отварању конзуларно дипломатских представништава, укидању роминга у делу региона, посети председника Француске Србији, унапређењу билатералних односа са САД, сарадњи с Латинском Америком и Карибима, продубљивању стратешког партнерства са Кином ...

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести