Ђилас: Бојкот већ успео; Живковић: Нема примера да је игде успео

БЕОГРАД: На питање шта би политичке странке које су се определиле за бојкот избора, сматрале конкретним успехом бојкота - одређени проценат излазности, реакцију међународне заједнице... председавајући Савеза за Србију Драган Ђилас и Председник Нове странке Зоран Живковић, нуде потпуне различите одговоре.
dragan djilas, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Драган Ђилас сматра да би успех био расписивање нових избора, а за њега су они могући, ако ниједна релевантна опзициона странка на њима не учесвује, а у овом тренутку сигуран је да неће. То за њега већ представља успех бојкота.

"Такав парламент не може да функционише превише дуго и сигуран сам да ћемо врло брзо доћи до неких нових избора, верујем под условима, који ће омогућити да сви на њима учествујемо", рекао је Ђилас за Танјуг.

Изласност на изборе, по њему, није нешто што је важно, као ни евентуална реакција међународне заједнице након избора.

Председник Нове странке Зоран Живковић, међутим наводи да, како он каже, нема примера у историји, ни у Европи, ни ван Европе да је бојкот успео.

Зато, како каже, не може ни да да дефиницију шта је мерило да ли је бојкот успео или не.

Живковић је за Танјуг рекао да о бојкоту са колегама из Савеза за Србију разговара од новембра 2018. године, наводећи да их је "сто пута" до сада питао како мисле то да остваре, шта бојкот доноси, шта се ради те вечери када се затворе биралишта, шта се ради за седам дана, месец дана, али и шта се ради за четири године, ако то траје. "Њихов одговор је био, нису то проценти, то није важно, једини одговор који је могао да се стави у једину разумљиво реченицу је био - да бисмо тиме смањили дужину владавине Александра Вучића", рекао је Живковић.

Онда их је, каже, упитао, да ли је успех, ако је Вучић "решио да влада" 20 година да се то смањи на 18 година уз констатацију да разуме "огорчење стањем у држави, у медијима пре свега, у правосуђу, полицији, због криминала и корупције, али да бојкот није одговор"

У прилог томе, навео је да је 1997. године чак био и креатор једног бојкота и да је пет, шест дана после избора, на Председништву Демократске странке, у којој је тада био заменик председника, донет закључак који нису могли да објаве, јер је каже, садржао много ружних речи који су сами себи упутили због тога што су се упустили у такав ризик.

Живковић је позвао опозицију да се још једном окупе и анализирају шта бојкот доноси, а шта односи, оцењујући да је, како каже, све ближи закључку да бојкот помаже Александру Вучићу.

Фото: Танјуг/ Бојан Стекић

Скренуо је пажњу да су они и 2000.године добијали савете од Олбрајтове, Шредера, Криса Патена, Жака Ширака да бојкотују изборе, јер ће их, како им је тада речено, Слободан Милошевић "покрасти" и да неће моћи да га ухвате.

"Ми смо рекли: Не, пустите нас, и сви знају шта се после тога десило", рекао је Живковић.

Драган Ђилас на овакве Живковићеве оцене није желео да одговори, уз оцену да избегава да коментарише изјаве политичара, чак и оних који данас воде државу и чија реч има самим тим и озбиљну тежину, а на позив да се опозиција поново окупи и разговара о изласку на изборе одговара одречно.

"Не постоји могућност да Савез за Србију учествује на изборима", поручује Ђилас.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести