Директор новосадског Урбанизма: Нови планови бришу 30 ха бетона и асфалта

НОВИ САД: Нова планска документација која је у изради, ГУП Новог Сада до 2030, као и ПГР Приобаља, не планира стамбено-пословну градњу на просторима Каменичке аде, Шодроша, Рибарског острва и на градској плажи Штранд док се на делу уз Булевар деспота Стефана планирају студентски домови и спортски садржаји, навео је директор "Урбанизма" Душан Миладиновић у свом јучерашњем одговору организацијама цивилног друштва окупљених око "Зелене столице".
m
Фото: Dnevnik.rs

Ове организације интересовале су се око планова за градске рукавце и аде, односно о намерама градских власти на који начин ће уредити овај део приобаља куда би требало да прође и нови мост у наставку Булевара Европе.

У допису до којег је дошла наша редакција, наводи се и да Генерални урбанистички план(ГУП) даје смернице за урбанистички развој града, док су урбанисти, током израде Плана генералне регулације(ПГР) Приобаља детаљније анализирали ситуацију на овом делу дунавске обале.

- У претходној планској документацији, односно која је још увек важећа, ГУП-у Новог Сада до 2021. и Регулационом плану ,,Каменичка ада” у Новом Саду, који су усвојени 2000. године, предвиђени су комерцијални садржаји као што је хотелски комплекс, пословни објекат уз градску марину и низ објеката услужне делатности чије су микро локације захтевале низ саобраћајница како би функционално биле повезане. Укупна површина тих садржаја је око 30 хектара, односно под објектима 8,8 хектара у основи, а развијене бруто површине око 153.000 квадратних метара и саобраћајница око 11 хектара - појаснио је Миладиновић, да би потом нагласио да нови планови све то бришу.

Фото: Dnevnik.rs

"Зелена столица": горани, извиђачи, студенти...

Организације цивилног друштва – оснивачи “Зелене столице”: Покрет горана Новог Сада, Еколошко удружење „ЗЕЛЕНИ САД”, Одред извиђача „Иво Лола Рибар” Нови Сад, Удружење грађана „Зелена Долина”, Студентска организација Универзитета у Новом Саду, заједно са придруженим огранизацијама: Друштво за промоцију природа Србије, Асоцијација зелених, Институт за омладинске политике, Центар за истраживање Дунавског региона, Истраживачки центар, Пројектно истраживачки центар, Новосадски истраживачки центар, Савез студената природно-математичког факутета, Савез студената правног факултета, Студентска асоцијација спорта и физичког васпитања званично су се обратиле ЈП „Урбанизам” Нови Сад, тражећи одговоре на питања у вези са израдом планске документације које се тичу пре свега Каменичке аде и Шодроша.


Он је напоменуо и да се укупна површина од око 32 хектара претходно планираних садржаја, у новим планским документима брише у корист зелених површина.

Фото: Dnevnik.rs


У току детаљна анализа Дунава

Директор Миладиновић јуче је за "Дневник" изјавио да Институт "Јарослав Черни" из Београда ради допуну хидролошко-хидрауличке анализе са детаљним подацима о Дунаву на подручју Новог Сада, како би и она ушла у будући ГУП.

- Врло је педантно урађено, не бих истрачавао с подацима, мада су врло повољни. Закон не препознаје потребу те анализе за ГУП, већ за планове генералне и детаљне регулације, али ћемо то ставити у ГУП да се види да водимо рачуна о тим стварима. Те податке ћемо презентовати "Водама Војводине" и верујем да ћемо добити њихову сагласност - рекао је Миладиновић за наш лист.

Да подсетимо, "Воде Војводине" су већ дале сагласност на анализу "Јарослава Черног" о утицају новог моста преко Рибарца на ток Дунава и на ледоток, која је показала да је утицај будућег моста занемарљив.


- За разлику од претходне планске документације, у новом ГУП-у Новог Сада до 2030. као и ПГР Приобаља планира се очување шумског подручја у плавном делу Каменичке аде укупне површине око 17,29 хектара, од чега је око 11 хектара зона заштићених станишта НСА22а "Рибарско острво" као и задржавање парк шуме у неплавном делу Каменичке аде површине око 38,15 хектара, што је укупно 55,44 хектара. Повећање површине парк шуме у односу на важећу планску документацију је за око 32 хектара, односно за 134 посто. Нова планска документација предвиђа јавне садржаје (објекте) културе и спорта који чине окотри одсто територије Каменичке аде. Још је важно напоменути да је планирано чишћење и оживљавање воде у Дунавцу планираним хидротехничким захватима – закључио је Душан Миладиновић.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести