Ђорђевић: Заштити национални и културни идентитет

БЕОГРАД: За владу Републике Србије заштита националног идентитета и културног наслеђа је од животне важности, поручио је вечерас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић на свецаној академији у Народном позоришту поводом обележавања Дана сећања на погром на Косову.
djordjevic, fonet
Фото: FoNet

"Србија ће и даље снажно лобирати да такозвано Косово никад не буде примљено у Унеско, јер би оно постало први ентитет у свету који је у ту организацију примљен тако што је прогласио своју баштину за нешто у чијем уништењу, а не очувању интензивно је радило, а и даље ради", рекао је Ђорђевић.

Догађаји у другим деловима света где се терористичке групе обрачунавају са споменицима древне културе дају нам, према његовим речима, право да истрајемо на томе.

"За владу Републике Србије заштита националног идентетута и културног наслеђа је од животне важности. Ми ћемо водити рачуна о њима и убудуће и ни од кога нећемо захтевати да то чини уместо нас", казао је он.

Нашим пријатељима са Запада, додао је, не желимо да намећемо соспствену верзију догађаја. 

Фото: FoNet

"Ми осећамо да нам је у прошлости учињена неправда, али не тражимо ничије покајање или извињење. Наша суза нема родитеља како би рекао велики Његош и зато не захтевамо ничије саосећање у нашем болу", рекао је Ђорђевић.

Истакао је да је политика владе Републике Србије данас усмерена на споразумно демократско ресење сивх проблема, било да се тичу унутрашњих или спољнополитичких питања.

Окренути смо заједничкој европској будућности у којој ће главну улогу имати интеграциони, а не изолациони процеси. Главне одлике нашег стратешког опредељења и даље остају евроинтеграције и војна неутралност, рекао је он.

Додао да да ће Србија и даље доносити одлуке за које сматра да су у најбољем интересу и које се тичу бољитка грађана.

Нећемо одустајати од фундаменталних начела која се тичу међународног права и правде, а постизање мира и стабилности ће увек бити наш приоритет, навео је он.

Фото: FoNet

"Наши партнери на истоку и на западу у сваком тренутку ће знати на чему су са нама, зашто смо вођени принципијелним уверењима. Наше да ће увек бити да, наше не ће увек бити не", рекао је он.

У свим спорним питањима, како је додао, инсистираћемо на дијалогу и компромисним решењима за која и даље мислимо да су најбоља.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести