Дрецун: Приштина жели да прескочи формирање ЗСО

БЕОГРАД: Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун каже да је очигледно је да се убрзавају процеси али је питање да ли улазимо у завршну фазу преговора Београда и Приштине. 
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Очигледно да улазимо у фазу када би могло да дође до договора али не мора да значи да ће до тога и доћи. Постоји огроман притисак и очекивања посебно од стране САД, али када питате како треба да изгледа тај договор они не знају да кажу, рекао је Дрецун за РТС.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да ће изаћи са предлогом пред грађане чим буде имао са чим да изађе. Међутим, сада поједине опозиционе странке у скупштини кажу како неће референдум. 

То показује бесмисленост постојања неких опозиционих странака. Референдум можемо очекивати уколико дође до конкретног предлога о договору с Приштином за шта морате имати подршку грађана а не само већину у Скупштини, рекао је он.

Подсетио је да би 4. августа у Бриселу требало да буде представљен предлог статута Заједнице српских општина, наводећи да је тај рок Брисел дао Приштини када су Срби, пет година од потписивања Бриселског споразума, најавили да ће сами формирати Заједницу.  

Приштина по сваку цену жели да прескочи формирање ЗСО истовремено очекујући да дође до коначног договора с Београдом, рекао је Дрецун и додао да ће српски тим завршити свој посао и припремити статут али да, када је реч о Приштини, ту ствари стоје другачије.

Њихово наговештавање да очекују коначно решење, а то је по њима независност Косова, показује да они по сваку цену хоце да прескоче формирање ЗСО.

Они инсистирају да их признамо и третирамо као независну државу а то се неће догодити чак и по цену да због тога не будемо примљени у ЕУ, нагласио је Дрецун.

Он је оценио да на такво понашање Приштине имамо „млаку“ реакцију Брисела који, по његовој оцени, реагује као „тигар без зуба“. 

Приштина прими те критике и не реагује. Нама је више доста таквих реакција из Брисела, потребна је акција. Из Приштине упорно најављују да су спремни да разговарају о коначном решењу али се они изгледа више фокусирају на формирање оружаних снага, каже Дрецун.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести