ЂУРЂЕВ ПРЕДЛАЖЕ: Србији је потребно министарство вера

Министарство вера као део Владе Републике Србије укинуто је 2012. године. Парадоксално, исте године је спроведено истраживање по коме Србија заузима пето место по религиозности у Европи.
aleksandar djurdjev, Privatna arhiva
Фото: Приватна архива

Док је у свету просек религиозности те године био 59% у Србији је он износио чак 77%. То је само један од разлога због којих Српска лига сматра одлуку о укидању Министарства вера штетном и лошом политичком одлуком. Однос државе Србије према црквама и верским заједницама изгубио је на свом квалитету, о чему сведочи и чињеница да се данас тим питањима бави Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама у склопу Министарства правде.

Ми сматрамо да је такво стање недопустиво и неодрживо. Све важне верске заједнице у Србији, дакле и Српска православна црква и Римокатоличка црква и Исламска заједница и Јеврејска заједница су биле против укидања овог министарства. Министарство је имало свега нешто преко десет запослених уз минималне пратеће трошкове, а представљало је важну спону између државе и свих цркава и верских заједница. Институција министарства вера на нашим просторима има традицију дугу 150 година и немогуће је да смо ми данас једини паметни па је укидамо, док је нашим прецима очигледно била по мери.

Постоји барем неколико разлога због чега је верска питања потребно подићи на виши институционални ниво. Живимо у времену када одређене невладине организације желе да Србији наметну вредности које су супротне нашем јавном моралу. Цркве и верске заједнице у Србији су сложне у оцени да је потребно сачувати здраву и јаку породицу и противе се различитим биоетичким експериментима, попут абортуса и еутаназије. Затим треба истаћи да је данас на нашем простору све већи број радикализованих муслимана и врло је важно да држава Србија преко министарства вера има сталну комуникацију са Исламском заједницом, како би заједнички решавали нека отворена питања. Министарство вера нам је потребно и да би се мирним путем зауставио прозелитизам и ширење различитих секти и псеудорелигиозних култова. Такође, ово министарство би као један од главних задатака имало и спречавање страних држава да се мешају у верска питања и односе у Србији.

Ваља напоменути да у нашој земљи по попису живи преко 90% становништва које је православне вероисповести. Српска православна црква, која окупља те вернике око себе, била је кроз историју стожер српства и очувања нашег националног идентитета у време најтеже окупације. Она је дала огроман допринос у стварању српске националне државе и сматрамо да је и данас позвана да пружи свој допринос у одбрани државних и националних интереса. Србија је, упркос наведеним подацима, данас секуларна држава. Ми сматрамо да православље треба да буде државна религија у Србији. Ако Енглеска, Норвешка и Грчка имају званичну државну религију, не видимо зашто то не би био случај и са Србијом. На другој страни, у Србији живи 5% римокатоличког и 3% муслиманског становништва и махом је реч о религиозним људима. Циљ враћања министарства вера је, између осталог, да држава успостави квалитетнију сарадњу и са тим заједницама, које дају и могу дати још већи допринос у борби за бољу и успешнију Србију.

Александар Ђурђев, посланик и председник Српске лиге

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести