Александар Ђурђев: “На ове изборе треба гледати као на истински празник демократије”

Новосађанин који је почетке правио у невладином сектору још као студент, временом је своје идеје везане за радну етику уткао и у државни систем образовања када је његова књига постала уџбеник за средње школе, дошао је до позиције у којој се његова реч не чује само локално или искључиво у оквирима покрајине или града у коме је рођен, већ је својим ангажовањем постао политичка фигура која има одређени утицај на државном нивоу.
aleksandar djurdjev privatna
Фото: Приватна архива

За неке вероватно контроверзан због тога што је на челу “десне” политичке опције која је наклоњена конзерватизму и традиционализму, али која је ипак подржала владајући режим чији програм би требало да тежи европском путу и европским вредностима, због чега се дешавало да дође до разилажења са претходим истомишљеницима, а потоњим неистомишљеницима. У сусрет изборима који се ближе, причали смо са Александром Ђурђевим и питали га за очекивања и прогнозе везана за Нови Сад и покрајину.

Нешто мање од месец дана остало је до покрајинских избора који се овог пута одржавају у исто време као и републички. Пре свега, да ли сматрате да су ови избори преурањени и да је до њих дошло “силом прилика”? Да ли тренутна ситуација и расположење грађана више одговара владајућој структури или опозицији?

Избори су увек прилика да грађани кажу оно што мисле и оно што желе. Иако пуни мандат актуелног састава није истекао, опозиционе партије су од власти захтевале расписивање парламентарних, покрајинских и београдских избора у што скоријем року и власт јој је изашла у сусрет у, рекао бих, експресном року. То говори о две ствари – прво, да имамо демократичну власт која се према опозицији односи као ниједна власт у Европи у овом тренутку, и друго, да се власт не боји избора, односно тога шта ће рећи грађани Србије, јер је уверена да иза ње стоје резултати. Мишљења сам да ове изборе не треба толико гледати као преурањене колико на истински празник демократије коме ћемо присуствовати. Расположење грађана је, бар из онога што сам ја видео на терену, односно крећући се по целој Србији, такво да грађани имају поверење у актуелну власт коју предводи председник Вучић, а чији су резултати недвосмислени и јасно мерљиви – највеће просечне плате и пензије у историји, највећи прилив директних страних инвестиција у историји, никад већи број километара изграђених путева и пруга и још много тога. Опозиција не нуди ништа сем негативне кампање коју води против владајуће коалиције, пре свега против Александра Вучића, председника Р. Србије, а која се често граничи са здравим разумом и има везе са увредама на личном нивоу или чланова породице председника, чак и његове деце.

Да ли ћете и у којој мери бити ангажовани на изборима који следе? Ваша политичка оријентација вероватно је досад привукла одређену базу гласача, да ли су ови избори прилика да се она прошири и, уколико јесу, на који начин мислите то да урадите?

Српска лига је део политичког корпуса владајуће коалиције на изборима и максимално ћемо доприносити заједничким циљу и сигурни смо у победу. Тачно је да се ширимо и јачамо из дана у дан, имали смо партијску скупштину у Београду почетком октобра на којој смо сумирали наше досадашње резултате, а недуго затим основали одборе у Сомбору, Пироту, Инђији и још неким градовима. Људи нам прилазе на улици, јављају се путем друштвених мрежа, доживљавају нас као аутентичну и оригиналну политичку партију која се чврсто држи свог система вредности. Ширења партије, дакле, је било и пре и током изборне кампање и биће га и после ње, јер за нас политички живот итекако постоји и после избора, а не само током њих као што је случај са многим партијама и покретима.

Колико је тешко данас представити људима идеју да је оно највредније у нашем друштву управо конзерватизам и традиционализам? И, пре свега, како Новосађани реагују на ту идеју, будући да Војводина ипак важи (или је бар некад важила) за најлибералнији део Србије?

Заправо, то није уопште тешко, јер српско политичко и национално биће је прожето идејама конзервативизма и традиционализма, потребно је само те идеје представити на адекватан начин различитим друштвеним слојевима – од студената, преко радника и ратара, па све до пензионера. Војводина и Нови Сад јесу конзервативни у најбољем смислу речи, али су кроз своју историју били и грађански структуирани, али у истинском и најпозитивнијем смислу те речи, а то значи љубав према слободи, како према сопственој, односно индивидуалној, тако и колективној, односно националној. Никад нисам прихватао тезу да су Војводина и Нови Сад легло сепаратизма, напротив, Војводина је била и остала оно старо Српско Војводство, отворено за све, али које се не стиди себе, без комплекса ниже вредности, а Нови Сад је српски град, односно Рацка варош као крштено име нашег града, то јест Српска Атина, односно престоница српског идентитета, просвете и културе. Као аутентичном војвођанину, који је васпитан на шајкашким традицијама, чији је предак непосредно учествовао у стварању Српског Војводства на Мајској скупштини у Сремским Карловцима 1848. године, мени је сепаратизам као нецивилизацијска идеја потпуно бесмислена. Реакције Новосађана и људи из Војводине уопште су веома позитивне и наш програм и наше политичке активности подржавају. Зато што се ми водимо политичком идејом Светозара Милетића који је говорио: “Док постоји један Србин – то је народ”.

Колико сте задовољни тренутном ситуацијом у Новом Саду? Да ли су постојеће структуре чврсте и колико још овај град може да се мења и да ли је уопште спреман за промене, уколико су му оне и потребне?

Ситуација у Новом Саду је боља него икада и то није фраза, већ чињеница која је лако проверљива уз помоћ егзактних показатеља – од висине просечне плате и пензије, преко броја новоизграђених школа, обданишта, реконструисаних болница, уређених јавних површина и саобраћајне инфраструктуре, па све до тога да је наш град проглашен за европску културну престоницу. Све то су огромни резултати које је током деценију дугог и марљивог рада постигао некадашњи градоначелник Новог Сада, а сада министар одбране Милош Вучевић. Све указује на то да ће и актуелни градоначелник Милан Ђурић наставити да води Нови Сад у истом правцу, односно путем развоја и општег просперитета његових грађана. То је оно што је потребно нашем граду, наравно, и многе промене и још бољи резултати у многим областима, али све то мора бити унутар слободне политичке и демократске воље његових грађана, у оквирима устава и закона, а не насиљем, увредама и изразито антисрпском реториком и праксом коју примењује већи део опозиције.

Александар Ђурђев је српски политичар, дипломирани инжењер и посланик у Скупштини Аутономне покрајине Војводине. Такође је оснивач издавачке куће Поредак и Института за политичко умрежавање. Радио је у компанијама из области медија, телекомуникација и енергетике. Био је председник Савета за безбедност у Скупштини Града Новог Сада. Саветник градоначелника Новог Сада за питања Дунавске стратегије. Члан Скупштине Пословног инкубатора града Новог Сада.

нсхроника.рс

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести