Ко су председници локалних скупштина у 36 војвођанских општина?

У 36 општина у Војводини нови локални избори донели су и бројне промене на челним функцијама. Иако би се рекло да се нису битно променили политички односи у већини општина, промене су се десиле на кандидатским листама, па самим тим су се одразиле и на кадровска решења.
Војвођанске општине
Фото: Војвођанске општине

Листе чији је носилац био председник Србије и Српске напредне странке  Александар Вучић однела је победу у највећем броју општина – 32, док су у три општине највише гласова освојили представници Савеза војвођанских Мађара, а у једној Социјалистичке партије Србије. На челу општинских парламената задржало се 13 функционера, а сви остали су нова имена, или имена која су до избора на место председавајућег били на другим функцијама. Међу њима је седам жена које ће у овом мандату водити скупштине општина.

Чак у 28 општина на место председника локалог парламента бирани су кандидати Српске напредне странке и више од половине су нова лица, док је 11 кандидата добило поверење да продуже мандат на месту шефа скупштине.

Нове председнике општинске скупштине где су бирани чланови СНС добили су Сента - Жофиа Сабо Декањ, Нова Црња - Ана Мариа Лекин, Житиште - Ивана Петрић, Пландиште - Горан Доневски, Бач - Драган Амиџић, Бачка Паланка - Милан Чавић, Сремски Карловци - Бобан Петковић, Инђија - Ђорђе Димић, Тител - Драгиша Тривуновић, Врбас - Сања Жигић, Шид - Тихомир Стаменковић и Стара Пазова - Наташа Мићић, али су у четири општине на чело скупштине бирани досадашњи председници општина Апатин – Милан Шкрбић (који је и ранијих година био и председник скупштине) Ириг – Стеван Казимировић, Ковачица – Милан Гарашевић и Опово – Зоран Тасић.


Ивана и Драгиша најмлађи

Најмлађа у столици председавајућег је председница општине Житиште Ивана Петрић, дипломирана политколошкиња за међународне послове. Рођена је 1990. године и ово јој је други мандат у скупштини, али први на месту председнице локалног парламента.

Њен вршњак и страначки колега, Драгиша Тривуновић такође је рођен 1990. године и изабран је за председника Скупштине општине Тител. Родом је из Мошорина, апсолвент Пољопривредног факултета у Новом Саду, води пољопривредно газдинство и отац је двоје деце.

Теолог председник парламента у Сенти

Међу председницима скупштина има људи различитог образовног профила, али је куриозитет да ће у Сенти скупштином председавати теолог - Жофиа Сабо Декањ. Рођена је 1980. године у Сенти. По занимању је мастер професор разредне наставе и теолог.

Пре доласка на функцију председника скупштине, радила је у основним школама „Стеван Сремац“ и „Петефи Шандор“ у Сенти, као професор верске наставе. Осим матерњег мађарског, говори српски и служи се немачким и италијанским језиком. Чланица је СНС.

Доктор мехатронике прави домаће пиво

У Бачком Петровцу након локалних избора а уочи формирања нове општинске власти било је занимљиве кадровске комбинаторике у којима је СПС био тас на ваги између коалиције око СНС и остатка опозиције. Социјалисти су подржали напредњаке, омогућили формирање већине и добили место председника Скупштине општине, на које је изабран Јан Јованкович, доктор мехатронике, иначе кандидат ове странке за председника општине на изборима 21. јуна.

Имајући у виду да је СПС освојио три одборничка места, Јованкович је, ипак, морао да се задовољи местом председника Скупштине. Иначе, Јан Јованкович познат је по прављењу домаћег пива “Светлица”. Његов претходник, др Јан Шуљан из СНС, сада је на фунцкији заменика председника бачкопетровачког парламента.


Два везана мандата од напредњака укњижили су председници скупштина општина: Бачка Топола - Саша Срдић, Сечањ - Арсен Плахин, Нови Бечеј - Милован Баштованов, Ковин - Зоран Брадањи, Алибунар - Неђељко Коњокрад, Бела Црква - Марјан Алексић, Србобран - Милена Аларгић, Жабаљ - Радован Чолић, Рума - Стеван Ковачевић и Пећинци - др Дубравка Ковачевић Суботички, некадашња председница општине. Ветеран у скупштинској клупи на месту председавајућег је Горан Ђаковић који је поново изабран у Оџацима за председника скупштине, у трећем узастопном мандату.

Савез војвођанских Мађара, као коалициони партнер напредњацима, има председнике скупштина у седам општина, као и граду Суботици. Имајући у виду коалициони споразум између СНС и СВМ у општинама где је странка Иштвана Пастора освојила највише мандата СВМ је давала председник општине као што је случај са Бачком Тополом, Сентом и Кањижом, док су функционери напредњака добијали места председника скупштине или место заменика председника општине, као што је случај са Кањижом. У општинама где је СВМ заступљена у значајном броју, односно где је велики број житеља мађарске националности, а СНС је освојила највише мандата место председника општинских скупштина припало је члановима СВМ-а.

Од општина где чланови Савеза војвођанских Мађара имају председавају локалним скупштинама нова имена су у Ади - Јожеф Тобиаш, Малом Иђошу - Иштван Шаркези, Новом Кнежевцу - Нандор Ујхељи, као и у Бечеју - Игор Киш. Стара имена на челу локалних скупштина остала су у Чоки - Тибор Олај, Темерину - Роберт Пастор, док је у Кажињи на челу парламента изабран Роберт Лацко који је исту функцију обављао и од 2014. до 2016. године.

Социјалисти су, такође, коалициони партнери напредњацима, али само у две општине имају председнике општинских скупштина у Бачком Петровцу, од чега у Беочину самостално имају власт, а напредњаци су у опозицији с једним одборником мање од социјалиста.  Члан СПС који се налази на месту председника општинског парламента је Немања Вилић у Беочину. Тамо је политичка ситуација нешто другачија, пошто су пре победе социјалиста у тој општини на власти били напредњаци који су у овом мандату у опозицији. Вилић је насладио Зорана Стокућу из СНС.

Александар Савановић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести