Кркобабић позвао партије на отворени дијалог о реформи ПИО 

БЕОГРАД: Министар без портфеља и лидер ПУПС-а Милан Кркобабић изјавио је данас да је фискална консолидација у Србији била добра и одрадила добар краткорочни посао, али да је за дугорочну стабилност неопходна реформа пензионог система будући да се однос пензионера и запослених повећава, што, како каже, није случај само у Србији.
milan krkobabic medija centar
Фото: mc.rs

Гостујући у Јутарњем програму РТС, Кркобабић је рекао да о томе није разговарао са премијером Аном Брнабић, јер сматра да је то у овом моменту питање политичке иницијативе.

"Питање пензија је прворазредно политичко питање. У питању је 1,7 милиона људи - пензионера. То је око пет милијарди евра годишње. То су озбиљна издвајања", навео је и позовао све партије отворени дијалог, да дефинишу како виде решење тог проблема.

Сматра да то треба да буде, како је рекао, предуслов за нове изборе у Србији. 

Лидер ПУПС-а напомиње да та иницијатива управо долази из развијене Европе, где развој технологије утиче на то да корпорације постаје све ефикасније и немају потребу за бројнијом радном снагом.

Питање које се поставља у тој ситуацији је, каже Кркобабић, ко ће. у случају када расте број пензионера, пунити пензионе фодове.

Подсетио је да се о томе дискусија води у Француској, где један робот у аутомобилској индустрији кошта 30.000 долара а трошак на петогодишњем нивоу за радника износи 250.000 долара. 

Кркобабић решење види у формирање техничко- технолошких фондова солидарности, што би значило да предузећа која имају велики профит, а упошљавају мали број људи, имају обавезу да уплаћују део профита у тај фонд из кога би биле дотиране пензије.

Због роботизације, каже, велики број људи ће бити без посла и о њима неко мора да брине.

"У Србији око 250.000 људи старијих од 65 година немају пензије. Они од нечега морају да живе. То су озбиљне ствари које захтевају ревизију постојећег пензијског система"; нагласио је он.

Подсетио је да је у Србији данас однос запослених и пензионера 1:1,5, а да је некада петоро или шесторо људи радило, а један примао пензију, као и да се људски век продужава.

"Систем пензијског и инвалидског осигурања конципиран из 19. века на бази међугенерацијске сарадње је очито прошлост. Данас однос запослениих и пензионера је крајње неповољан и то није специфичност само Србије", рекао је Кркобабић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести