Љајић: Договор са Заевим и Рамом био би корист за цео регион

БЕОГРАД: Састанак са премијерима Албаније и Северне Македоније који ће се, како је најавио председника Александар Вучић, одржати 9. и 10 октобра у Новом Саду, биће први корак, након што су таксе ПР убиле све иницијативе, да се поново крене у отклањање баријера у пословању на добробит сваке појединачне економије у региону, каже министар трговине Расим Љајић.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

"Приштинске таксе унеле су огромну штету привредницима Србије и БиХ па и Приштини, јер су убиле све регионалне иницијативе. Све иницијативе су замрзнуте и тај састанак који је најавио председник, је након увођења такси, први корак да се крене у нешто што је суигурно доробити сваке појединачне економије у региону", рекао је Љајић за Танјуг.

На питање да прокоментарише могућност формирања "малог шенгена", што је председник јуче најавио у Њујокру након разговора са Зораном Заевим и Едијем Рамом Љајић, верује да би се та иницијатива, ако успе могл прошири на остале земље региона.

"То би био први нуклеус где би и остлале економије могле да се прикључе", рекао је Љајић и подсетио да је Србија од самог поцетка Берлинског процеса инсистирала на формирању заједничког економског простора земаља Западног Балканам, али је постало јасно да укидање ванцаринских и цариснких баријера иде веома споро.

Србија је зато, како додаје, кренула у билатералне разговоре са БиХ и Северном Македонијом са којом је отклоњено девет од 13 баријера, а решавање две је у току.

"На билатерални начин покушавамо да решимо проблеме, а прави корак би свакако био тај састанак са Заевим и Рамом који би био би од велике користи", рекао је.

Љајић подсећа да би формирање тржишта ЦЕФТА плус, за које се Србија залагала, значило и потпуно слободан проток роба без заустављања камиона што би, како додаје у великој мери привреде региона учинило конкурентним.

Према његовим речцима, са друге стране то би повећало извоз сваке појединачне земље.

"Сви смо имали корист од ЦЕФТЕ док је функционисала и свака је земља повећала извоз за 75 одсто. Додатно уклањање баријера учинило би наше земље конкурентним и на мејдународном тржишту, јер дуграчије је када делујете са тржиштем од 20 млиона људи, а другачјие ако се затворимо", рекао је Љајић.

Како додаје, ниједна џава мања од 10 млиона становника не може да осети раст животног стандарда ако учесцће извоза у БДП не чини најмање 50 одсто, а просек у региону је 28 одсто. И ту се, како каже, управо види колико као регион заостајемо.

Љајић подсећа да је председник Вучић, у циљу побољшања сиутације и у Трсту предложио стварање заједничког економског простора, али да се није много одмакло јер су многи ту иницијативу погрешно видели као супституцију за чланство у ЕУ.

"Свака земља региона жели да буде део ЕУ, а дотле наше економије морамо да оспособимо, корак ка томе је да уклањамо баријере које постоје у већем или мајнем обиму и наше производе чине скупљим за пет до шест одсто у односу на исте производе других земаља", рекао је Љајић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести