Линта: Тежак положај Срба у Херцеговачко-неретванском крају и Мостару 

БЕОГРАД: Положај преосталих Срба у Херцеговачко -неретванском кантону и Мостару је веома тежак, над њима се врши дискриминација у готово свим областима друштвеног живота, изјавио је данас председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поводом 30 година од прогона и великог страдања Срба из Мостара и долине реке Неретве.
miodrag linta mc.rs
Фото: mc.rs

"Један од бројних примера је чињеница да Срби не могу да се запосле у институцијама и јавним предузећима", навео је Линта у саопштењу достављеном медијима.

Подсетио је да је су пре 30 година ХВО и ХОС на челу са генералом Јанком Бобетком покренули велику војну акцију која је трајала од 7. јуна до 26. јуна с циљем етничког чишћења српског народа са тог подручја.

Пред најездом хрватских и муслиманских војних и паравојних формација током јуна протерано је више од 30.000 Срба из долине Неретве (Мостар, Коњиц, Чапљина) а више од 400 Срба је убијено или се води као нестало. Петнаестог јуна 1992. године запаљена је, а нешто касније и минирана, Саборна црква Свете Тројице у Мостару а након тога и сви православни храмови у долини Неретве. Имовина протераних Срба је систематски опљачкана или уништена. "Током крвавог јуна 1992. године горело је све што је српско. На подручју Мостара у току рата постојало је 10 логора и 28 објеката у којима су Срби затварани, зверски мучени и убијани", навео је ЛИнта и истакао да за убиства, прогоне и мучења заробљених Срба нико није одговарао.

Четири припадника ХОС осуђена су на 24 године затвора за злочине почињене 1992. у логору Дретељ код Чапљине и Војној амбуланти у Мостару.

Према последњем попису становништва у Мостару данас живи свега око 4.000 Срба а пре рата је живело више од 30.000 Срба.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести