Лукић, ГИК Београда: Траже "рупе" у закону да прекроје вољу грађана

БЕОГРАД: Избори су спроведени по новом закону, који је између осталог и производ дијалога власти и опозиције, али су представници опозиције успели да и у том закону пронађу "рупе" које ће им омогућити да прекроје вољу грађана или да у јавности створе слику да изборни процес није био легалан, каже Градске изборне комисије Зоран Лукић.
l
Фото: Tanjug/ T. Valič, arhiva

Како каже, то иде до те мере да чланови ГИК-а из коалиција око странака Бориса Тадића, Драгана Ђиласа и листе "Морамо", "прозивају" друге опозиционе колеге када гласају за предлоге ГИК-а.

На професионално и поступање по закону су потпуно заборавили. По њима ако сте опозициони представник није вам дозвољено да гласате ни за један предлог ГИК-а без обзира на закон и прописе, чиме стварају врло напету атмосферу у раду тела које треба да буде пре свега стручно, рекао је Лукић за Танјуг коментаришући примедбе опозиције на рад ГИК-а, у ишчекивању решавања по приговорима и понављања избора на неким местима.

Каже да се чланови ГИК-а труде да одраде свој посао професионално и заштите вољу бирача.

Говорећи о оптужбама члана ГИК-а испред коалиције "Уједињени за победу Београда" Зорана Алимпића, Лукић је рекао да он од самог почетка "дезавуише и политизује" рад ГИК-а као стручног тела.

Алимпић говори о исправкама записника као о скандалозној појави, не спомињући при том да се ради о процедури предвиђеној законом и да је реч о лаким грешкама које подразумевају да је на пример бирачки одбор заборавио или погрешно уписао број бирача из бирачког списка, рекао је Лукић.

Када је реч и исправљању тешких грешака, Лукић каже да Алимпић заборавља да напомене да је и тај поступак у складу са законом и да је реч о грешкама које су у изборној ноћи уочили координатори ГИК-а заједно са статистиком.

Лукић је навео да су координатори ГИК-а, који су у изборној ноћи примали материјал на лицу места, морали да пребројавају изборни материјал и предлажу како да се грешке отклоне, уколико је то могуће у складу са законом, те додао да на четири бирачка места то није било могуће учинити по закону због чега ће се ту избори поновити.

Алимпић и сви представници опозиције заборављају да су ове предлоге потписали и њихови представници који су ту ноћ били на лицу места и бројали материјал. И то их је у тимовима од троје људи, било минимум двоје, значи на већини бирачких места, осим тамо где се нису појавили, били су у већини, рекао је Лукић.

Тврди и да је Алимпић у изборној ноћи такође био присутан и примао материјал, иако је био ковид позитиван два дана пре тога, а представници владајућих странака нису се, каже, бунили и ризиковали су своје здравље како би избегли да му то послужи као изговор за "конструисање скандала и теорија завере".

Будући да и други представници опозиције говоре о неправилностима, Лукић наводи да председник Демократске странке Зоран Лутовац говори о нетранспарентности и тврди да у прилог томе говори чињеница да су записници са бирачких места у врећама, а записници су, истиче председник ГИК-а, у складу са законом, пре него што су дошли у руке координатора Комисије скенирани и објављени на интернет страници РИК-а, те да их је самим тим немогуће мењати.

Постоји јасна процедура прописана законом. Оволики степен спиновања и извртања чињеница никада није виђен у изборном процесу, каже Лукић.

Он је навео да је опозиција, на захтев изборне листе чији је носилац Владета Јанковић и изборне листе "Ајмо људи" имала прилику да изврши увид у изборни материјал по узорку са 58 бирачких места у Београду што, појаснио је, значи да су њихови представници у ГИК-у имали прилику да изврше увид у комплетан изборни материјал и преброје све листиће и бирачке спискове.

Појашњавајући резултат тог пребројавања, Лукић каже да опозиција спомиње разлику која је утврђена као нешто "скандалозно", наводећи да је на тих 58 бирачких места на изборе изашло 55.288 грађана, а да су бирачки одбори утврдили да је изашло 55.261.

Бирачки одбори су утврдили да је број важећих листића 53.998, а чланови ГИК-а да је 54.004, прецизирао је Лукић.

Навео је да је листа Александар Вучић, према контролисаним записницима бирачких одбора, добила 22.432 гласа, а да су чланови ГИК-а избројали 22.435.

Како је рекао, листа Владета Јанковић је према записницима добила 10.496 гласова и исто толико су избројали координатори ГИК-а, код листе Ивица Дачић утврђена су два гласа мање у односу на записнике, док је Милици Ђурђевић Стаменковски утврђено да није добила 2.042 него 2.043 гласа.

Додао је да је Милош Јовановић добио 3.545, а не 3.544 гласа, а коалиција "Морамо" 5.374, а не 5.372 гласа.

Највише је колико видимо оштећена листа Александар Вучић, за ова три додатна гласа можемо да се захвалимо опозицији која је тражила пребројавање, рекао је Лукић.

Навео је да су разлике минималне и да ни у ком случају не представљају 10 одсто одступања.

Сами процените да ли су то одступања која су вредна толике халабуке опозиције. Искрено мислим да нису, а и закон тако каже, рекао је Лукић и закључио да је по среди велика политичка манипулација и покушај опозиције да на сваки начин демократски изборни процес уруши и доведе до преузимања власти у Београду мимо изборне воље грађана.

Понавља да је опозиција поднела више стотина приговора, а да би ГИК одговорио на
већину, неопходно је да се отворе вреће и прегледа изборни материјал, јер нема другог начина да се утврди да ли се у изборном материјалу налази контролни лист
или не, да ли су гласови добро пребројани.

Апсурд је да су на седници ГИК-а представници листе ''Ајмо људи'', која је поднела ове приговоре, одбили да врше увид у изборни материјал, под не знам каквим изговорима, иако су у приговорима изричито захтевали да ГИК именује комисију која би непосредним увидом у изборни материјал констатовала наводне грешке. Чини ми се да је суштина у томе да прегледање ових материјала захтева сате и сате рада, рекао је Лукић и додао да у раду комисије која врши увид у материјал учествују и представник листе "Уједнињени за победу Београда", као и представници других странака.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести