Михајловић: Нова влада треда да смањи број вд директора

БЕОГРАД: После незваничних информација о препоруци ММФ Влади Србије да смањи број директора у јавним предузећима у в.д. статусу, потпредседница Владе Србије и председница владине кадровске комисије Зорана Михајловић каже да је препорука на месту и да очекује да ће је у свој рад уврстити нова влада, која ће бити формирана после пролећиних избора.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Препорука о смањењу броја вршиоца дужности директора јавних предузећа и установа у Србији свакако јесте на месту. Али, како се налазимо у изборној години од нове Владе Србије, која ће бити формирана после парламентарних избора, очекујем да ову препоруку уврсти у свој рад", рекла је Михајловић за Танјуг.

Верује, каже, да ће ова препорука о смањују вршиоца дужности директора наћи своје место и у најављеној реформи јавних предузећа у Србији.

"Ипак, много важније од форме јесте суштина, а суштина је да на руководећим местима у јавним предузећима имамо најбоље могуће и најспобније кадрове који могу успешно да воде државне системе", поручила је Михајловић.

Како пише "Блиц" позивајући се на извор из Немањине 11, ММФ је препоручио Влади Србије да прекине праксу постављања в. д. директора у јавним предузећима јер се у супротном не може очекивати потпуна реформа ових компанија која подразумева и професионалну управу.

Како преноси лист, стање из октобра 2019. показало је да је евидентирано чак 20 директора од 37 предузећа, у в. д. статусу.

Препорука СБ: Расписати јавне конкурсе у складу са законом

На челу две трећине јавних предузећа у Србији су вршиоци дужности директора, а њихов избор на основу јавног конкурса позитивно би утицао не само на пословање тих предузећа, него на укупну српску економију, каже главни економиста Светске банке за Србију Лазар Шетовић.

Поводом још незваничних навода да је ММФ препоручио Влади Србије да прекине праксу постављања в.д. директора, Шестовић је за Танјуг рекао да је СБ сагласан са том препоруком.

Шестовић наводи да је то једно од најбитнијих питања за Владу Србије јер, како каже, јавна предузећа чији је оснивач Република чине око 20 одсто српске економије.

Објашањава да в.д. статус спечава доношење дугорочних одлука за та предузећа, усвајање развојних планова и отпочињања озбиљнијих инвестиционих пројеката.

Шестовић каже да су јавна предузећа пружаоци неких од најбитнијих услуга и привреди и грађанима, од снабдевања енергијом до саобраћајних услуга, као и да је препорука важна да би се обезбедио бољи квалитет услуга кроз повећање инвестиција и пофесионалнији менаџмент у јавним предузећима.

"Наша препорука је да се у складу са Законом о јавним предузећима распишу јавни конкурси за менаџмент у свим јавним предузећима где је тај процес остао незавршен", рекао је Шестовићм.

Након што се заврши тај процес, то ће, како наглашава Шестовић, имати позитиван утицај не само на пословање тих јавних предузећа, него на укупну српску економију.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести