Михајловић: О пројекту "Јадар" последњу реч имаће грађани

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је да ће о пројекту “Јадар” грађанке и грађани дати последњу реч на референдуму и то након што у потпуности буду упознати са свим чињеницама и резултатима студија.
zorana mihajlovic
Фото: mgsi.gov.rs

Она је рекла да је намера појединаца, који се користе лажима у вези са овим пројектом, да унесу пометњу и шире панику у јавности и тиме себи омогуће улазак на политичку сцену.

"Свакако ће на референдуму грађани дати последњу реч, али они морају да знају све податке. Последњих месеци слушамо полуистине и лази које долазе са многих страна. Држава је одговорна, бићемо потпуно јасни и показаћемо све чињенице. Још не знамо какав ће бити утицај на животну средину, јер студија није завршена", рекла је Михајловићева за ТВ Курир.

А приче о томе да ће Мачва бити потопл"јена, да ће Сава носити отпад до Београда нису само политичке, то је и ширење панике. Разумем истинске борце за природу, као и људе који ову тему намећу како би добили на политичком значају, али није добро да се политичари служе неистинама, обмањују јавност и шире панику” каже она.


У августу први уговори о замени столарије

Зорана Михајловић је изјавила да ће Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и Закон о коришћењу обновљивих извора енергије, омогућити домаћинствима да смање потрошњу и трошкове електричне енергије, али и допринети здравијој животној средини и повећању учешћа енергије добијене из обновљивих извора.

“Процедура за добијање дозвола за уградњу соларних панела је новим законом поједностављена, све се завршава у четири корака. Након израде пројекта, локална самоуправа даје одобрење, јер није више потребна грађевинска дозвола. После инсталирања система, потписује се уговор са локалном дистрибуцијом који ће такође бити једноставан, типски”, објашњава Михајловићева.

Она је додала да ће држава субвенционисати и уградњу соларних панела, а када је реч о замени столарије и изолацији, каже да очекује да први уговори са грађанима буду потписани у августу.

“Трошимо у нашим домаћинствима 40 одсто више енергије него што троше просечна домаћинства у ЕУ. Заменом столарије и изолацијом ћемо уштедети, трошити мање енергије. Подсећам да ће држава и локална самоуправа учествовати са 50 одсто укупних трошкова. У августу очекујемо прве уговоре са грађанима и видеће се резултати већ следеће грејне сезоне”, рекла је Михајловићева за ТВ Курир.


Михајловићева је истакла, наводи се у саопштењу, да је јадарит развојна шанса, јер отвара могућност да имамо читав ланац производње литијума, литијумских батерија и фабрике електричних возила.

"То је шанса да имамо у тој области просечне плате између 5.000 и 12.000 евра. Све ће бити јавно објавл"јено, а према ономе што до сада знамо је да ће, ако се зато будемо одлучили, то бити рудник са подземном експлоатацијом, користиће се нове технологије и већи део ће бити дигитализован. Ипак, да ли ће пројекат Јадар заживети зависиће од воље грађанки и грађана, али је сигурно да ће све регулативе, не само домаће, већ и европске у погледу заштите животне средине морати да се поштују", казала је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести