Нисмо учествовали у тестирању вакцина

БЕОГРАД: Нисмо учествовали у тестирању кинеских или било којих других вакцина, већ смо све купили након што су прошле све фазе тестирања, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић
Вучић је, у разговору са представницима Атлантског савета, казао да не верује да је оно што је урадио тим на који је поносан, а чији је он део, нешто огромно историјско, иако је наша земља својим наприма добила више вакцина од осталих. Рекао је да је Србија купила и добила све вакцине након што су прошле све фазе тестирања, подсетивши да је први аранжман постигнут са Фајзером.
 
„Они су тачни у испоруци као швајцарски сат. Увек испоручују као што смо се договорили и задовољан сам тиме“, објаснио је Вучић.
 
Подсетио је да је Србија добила и велике испоруке вакцина из Кине, АстраЗенека, као и Спутњик из Русије.
 
Недавно, указао је, постигнут је договор и са Модерном о њиховој вакцини против короне, које ће у Србију стићи крајем октобра.
 
Нагласио је да се у набавци вакцина Србија није понашала геополитички, већ само имајући у виду спашавање људских живота, те га, додаје, не интересују критике с тим у вези.
 
Истакао је да не осећа никакве националистичке тенденције, и да му је најважније очување мира и стабилности у региону, као и да Србија подржава своје суседе. С тим у вези је подсетио да не одговара на увреде из других делова региона. Вучић је истакао да је успех Србије у набавци вакцина везан за успехе у економији. Подсетио је да је Србија по расту друга у Европи, и да ММФ прогнозира Србији раст од пет одсто за текућу годину, док су домаћа предвиђања између 6 и 6,5 одсто раста БДП-а.
 
Такође успех вакцинације се ослања, каже, и на брзо спровођење дигитализације, додајући да је посебно поносан на наше програмере који су одрадили одличан посао.
 
Снажењу економије Србије, додао је, допринеле су и директне стране инвестиције, а подсетио је да је прошле године Србија привукла скоро 70 одсто свих инвестиција у региону.
 
То, додаје, је најважнији стуб нашег привредног раста, поред веће јавне потрошње. Указао је да је јавни дуг на нивоу који је мањи од 60 одсто, у чему је за 80 одсто чланица ЕУ боља.
 
„Ти добри резултати су постигнути реформама покренутим 2014.и 2015.“, објаснио је он додајући да је поносан и што је Србија могла да помогне и региону.
 
Нисмо заинтересовани за Велику Србију
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија није заинтересована за стварање Велике Србије, како други тумаче тај термин.
 
"За нас Велика Србија значи бољу економију, више идеја, више фабрика, имплементацију греен плана, веће запошљавање, веће плате, бољи стандард, бољу инфраструктуру. За то смо заинтересовани, а не за угрожавање економије. Ја инсистирам на томе", рекао је Вучић и додао да му многи не верују јер је лакше рећи не верујемо му како би добили више гласова.
 
Како је рекао, потребно је време да се свима докаже да смо озбиљни.
 
"Људи су у последњих 25 година напуштали овај регион, а сада први пут видимо да су људи почели да се враћају у регион, пре свега у Србију. То су веома образовани људи. Млади талентовани људи су отишли а они су нам потребни да се врате. Само глупи људи могу да мисле да им то користи на изборима. нећемо им дозволити", рекао је Вучић.
 
Заштита животне средине важна, али не треба ићи у крајност
 
 
Заштита животне средине је битна тема, којом ћемо се посветити, али не треба ићи у крајност, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.
 
Вучић је, у разговору за Алтантски савет, на питање новинарке „Фајненшел Тајмса“ Валери Хопкинс везано за недавне протесте грађана који се боре за заштиту животне средине, да ли привремена обустава рада две кинеске компаније угрожава однос са Кином, казао да је новинарка пропустила да каже да протести нису били усмерени против кинеских компанија.
 
„Ради се о Рио Тинту, који је довела ранија власт. Ми немамо ништа против те инвестиције и имамо велике резерве литијума. Међутим потребно је да пазимо на заштиту животне средине и слушамо оне који нам то траже“, нагласио је он.
 
Вучић је истакао да власт у Србији чини све што може на заштити животне средине. Када је реч о кинеским компанијама, поновио је да протести нису усмерене против њих, али и да би, ако неке не поштују важеће законе надлежне власти сигурно деловале против њих.
 
Указао је да постоји бојазан од људи који имају став да Србији не требају фабрике.
 
„Сада више нису главна тема радна места, нити животни стандард, јер грађани знају да све иде добрим путем, већ се говори о екологији и заштити животне средине. Зато морамо томе да се посветимо заједно са свим партнерима, али не треба ни претеривати“, објаснио је Вучић.
 
Он је казао да претеривање може да води ка фатализму који нико не жели.
 
„Ако неко каже да литијумске резерве не треба да користимо онда бих се питао зашто не би“, рекао је Вучић.
 
Подсетио је да су избори за годину дана и да други имају велике шансе да победе, али да ће пре тога актуелна власт морати да учини још много тога. Казао је, на крају, да је поносан на развој Србије.
 
 
Јединствено тржиште Западног Балкана могло би да буде мотор развоја Европе
 
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас током разговора са представницима Атлантског савета да би регион Западног Балкана могао да буде мотор развоја целе Европе уколико би дошло до формирања јединственог тржишта у оквиру иницијативе "Мини шенген".
 
На питање Џима о Брајана да прокоментарише како види препреке у реализацији иницијативе "Минис шенген" и Берлинског процеса, Вучић је рекао да је покренуо иницијативу "Мини шенген" и да то није никаква алтернатива европском путу за земље на Запаном Балкану.
 
Како је нагласио тај атгумент се често може чути као изговор за неучестовање у тој иницијативи, али из политичких разлога.
 
"То је велика идеја и поносан сама на њу", нагласио је Вучиц и истакао да је она добра за цео регион и све појединачно.
 
Захвалио је САД на подршци тој идеји додајући да су је Американци десет пута више подржавали него ЕУ.
 
Додаје да је Приштина одбијала да се укључи у ту иницијативу, затим потписала споразум у Вашингтону који је то предвидео, али да и даље нису ништа урадили по том питању.
 
Вучић је рекао да из политичких разлога и БиХ и Црна Гора неће да се укључе само зато што је то предлог Србије.
 
Председник Вучић је додао да разуме њихове страхове од доминације Србје у региону, али да, како је рекао, ми морамо да будемо убедљиви.
 
"Морамо да им дамо више гаранција и да будемо веома убедљиви како би разумели да то није само добро за Србију већ и за њих. Ако направимо јединствено тржисте можемо да будемо мотор раста целе Европре", нагласио је Вучић.
 
Каже да земље у региону још доста заостају по развоју запдноевропских земаља, које имају дупло већи БДП, али да би регион ако је уједињен могао да значајно да скрати период да се достигне ниво развоја.
 
Говорећи о зеленој агенди, каже да то није лако питање за регион, као ни Србију, иако се сви слажу да је зелена трансформација неопходна, питање смањивања употребе угља у производњи струје и слично.
 
Вучић је казао да је Србија почела да ради и на том пољу заједно са ЕУ, која је сада много заодвољнија по том питању него раније, али и да је потребан избалансиран приступ.
 
 
Потребни компромис и боља атмосфера између Београда и Приштине
 
 
Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да је потребно компромисно решење за питање Београда и Приштине, да и Срби и Албанци морају да прихвате компромис, а да је за то најважније да се промени атмосфера између два народа, да једни друге не би посматрали као непријатеље.
 
Ипак, приметио је да од Београда не долазе никакве уцене, што се сваког дана може чути од представника Пришине.
 
Вучић је тако одговорио на питање председавајућег Минхенске безбеднсне конференције Волфганга Ишингера, током разговора за Атлантски савет.
 
Ишингер је упитао шта ће тачно, после толико година безуспешних покушаја међународне заједнице, УН, ЕУ, САД да помогну Београду и Приштини да се договоре о коначном решењу, бити потребно да би Србија прихватила "реалност независног Косова".
 
Вучић је истакао да оно што је потписано у Бриселу, пре осам година, обе стране морају да спроведу, али, како каже, оно што је осећао тада, осећа и данас, осам година касније.
 
"Тада сам видео да друга страна жели да потпише споразум, јер је била апослутно сигурна да неће морати да испуни оно што је потписано, али да ћемо ми морати да урадимо и више него што смо потписали... Само су то чекали последњих осам година", рекао је Вучић.
 
То се, каже, чује сваког дана, само ако се направи објективна анализа.
 
"Не чујете од Београда никакву врсту уцена - ако то не урадите, ми ћемо учинити нешто против вас... Али, то чујете сваки дан од Приштине, а нема реакције, ни из САД, ни из ЕУ, а чак ни ми не реагујемо на дневном нивоу, јер је бесмислено", рекао је он.
 
Вучић је указао да се мора променити атмосфера, изградити поверење између Срба и Албанаца, о свему разговарати на потпуно другачији начин, уместо да посматрамо једни друге као непријатеље.
 
"Нисмо непријатељи, не смемо стварати непријатељско окружење између нас, али када чујете такве ствари и када је увек такмичење ко ће кога да окриви за нешто, онда нема решења", указао је Вучић.
 
Проблем је, истиче, што САД, Немачка и најаче земље западног света увек кажу да чекају да Србија призна независност Косова.
 
"А, када питате некога шта они нама нуде, јер нико не може да добије све, не чујемо никакав одговор. Нико не може да нам грантује пуноправно чланоство у ЕУ, ни Заједницу српских општина, иако је потписано и предвиђено Брислеским споразумом. Само кажу - тешка су времена за косовску владу, имају неке проблеме... као да ми овде немамо проблеме. И то ће увек бити случај", указао је Вучић.
 
Понавља да је потребна потпуно другачија амтосфера, ако желимо да пронађемо компромисно решење.
 
"Није реч о томе да имате неких 10 тачака које треба испунити, то је изградња потпуно другачијег окружења. И, онда можемо да почнемо да верујемо једни другима, да радимо на успоставаљању слободног протока робе, капитала, услуга, да људи разговарају једни са другима и то ће нас све приближити компромисном решењу. Без тога, гледајући другу страну као непријатеља, нећемо бити ближе компромису", нагласио је председник Србије.
 
Како је рекао, могу да врше велики притисак на Србију, говоре да нешто мора да уради, али да чак и ако би он сам био веома слаб политичар и рекао "ок" на то, грађани Србије не желе то да прихвате.
 
"Срби и Албанци морају да прихвате компромис и зато заједно морамо да променимо атмосферу. Бојим се да је атмосфера у Приштини још гора него у Београду, а у Беогарду није баш добра атмосфера када говоримо о помирењу и договору о признавању Приштине", констатовао је Вучић.
 
Иначе, и пре него што је Маја Пишчевић, која разговара са председником прочитала питање, само на консатацију да оно долази од Ишингера, Вучић прокоментарисао да "гарантује да ће то бити најтеже питање", а када га је чуо додао је да је био у праву.
EUR/RSD 117.1420
Најновије вести