Обележене 173 године од стварања Српске Војводине

У знак сећања на Мајску скупштину на којој је у Сремским Карловцима 15. маја 1848. године проглашена Српска Војводина, што је била прва велика победа нашег народа у вековној борби за ослобођење, равноправност и уједињење, у згради Покрајинске владе је одржана свечаност на којој су додељена признања за допринос науци и уметности.
1
Фото: Дневник (В. Фифа)

Овај датум је на предлог Покрајинске владе Скупштина АП Војводине поводом стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији 2018. године прогласила за један од датума од покрајинског значаја.

-Обележавамо велики дан, дан на ком је начињен први значајан корак ка остварењу великих снова не само српског него и других народа који су у то време живели у овом делу тадашње Аустроугарске царевине, сна о слободи, једнакости и уједињењу– рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић. -  У вечној борби различитих политичких интереса Српска Војводина створена на данашњи дан 1848. није трајала дуго и није била ни изблиза онаква како су је њени творци замишљали, али се чврсто угнездила у свести и срцу народа, и чак и кад је формално укинута, наставила је да га подстиче да се и даље бори и даље сања. Управо захваљујући томе тачно седам деценија касније 25. новембра 1918. године на Великој народној скупштини у Новом Саду на којој се Војводина присајединила Краљевини Србији, снови о слободи, једнакости, уједињењу, напретку, равноправности су досањани - једном и заувек за тадашња, и сва преходна и сва будућа поколења.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Мировић је истакао да је прошлост изузетно важна и као искуство, и као поука, и као путоказ, и да зато никада не смемо да је заборавимо, али да на тај важан дан ипак ваља говорити о томе шта је Војводина данас и шта ће бити. 

Фото: Дневник (В. Фифа)

-Војводина данас то је заједничка кућа за све који у њој складно и равноправно живе без обзира на њихов број, националну припадност, верско или било које друго опредељење – нагласио је Мировић. - Војводина ће то  бити и сутра. Она је данас је нераскидиви део Републике Србије који је коначно изашао из једне фазе економске регресије и инфериорности.

Фото: Дневник (В. Фифа)

То потврђују нови коридори, ауто-путеви, саобраћајнице које се већ граде и које ће почети да се граде ове године,  мостови, бројне фабрике, научно-технолошки паркови, болнице, школе, обданишта и све друго што радимо и што ћемо изградити у будућности. Војводина је данас, а убеђен сам биће и сутра, носилац највећих заједничких и највиших појединачних стваралачких домета у свим сферама друштвеног живота. Та и таква Војводина је наш заједнички циљ и наша заједничка одговорност и обавеза - одговорност према нашим прецима, који су је стварали кроз вековну борбу чији део је била и Мајска скупштина.

Фото: Дневник (В. Фифа)

На свечаности двојици изузетних стваралаца проф. др Сергеју М. Остојићу и сликару Драгану Стојкову уручена су признања у области науке „Милитин Миланковић”, односно  у области уметности „Павле Јовановић”, установљених такође поводом стогодишњице присаједињења, а у част тог научника светског гласа и једног од највећих српских сликара.

Признања је лауреатима за 2020. годину уручио покрајински премијер, док је комисија коју чине професори Универзитета у Новом Саду др Ненад Крстић, Агота Виткаи Кучера и Павле Будаков, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, главни и одговорни уредник листа „Дневник“ Нада Вујовић и наш легендарни одбојкаш Слободан Бошкан, одлуку о добитницима донела једногласно.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Како је образложено, доктору  медицинских наука Сергеју М. Остојићу са Факултета спорта и физичког васпитања признање је додељено за изузетан допринос научним истраживањима у области примењених биомедицинских наука, као и за укупан научни ангажман у земљи и иностранству. Између осталог, његове истраживачке активности и научна продукција омогућили су да се Универзитет у Новом Саду први пут у историји појави на [ангајској листи за 2017. и 2018. годину.

За посебан допринос уметничком стваралаштву и бројним сегментима културног живота, бескрајан низ изложби по свету и у нашој земљи признање  које носи име једног од највећих српских сликара Павла Јовановића, понео је Драган Стојков на  предлог Галерије Матице српске. Комисија је у образложењу своје одлуке навела да је Стојков уметник континуитета који је у свом раду овековечио најмаркантније елементе српске и војвођанске културе уз доследни стваралачки израз промовисан у земљи и иностранству.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Захваљујући се на признању професор Остојић је истакао да је признање „Милутин Миланковић” једно од најугледнијих награда из области науке у Србији и да је оно иако индивидуалне природе снажан доказ препознавања изузетних научних резултата свих наших научника и још један вид подршке Покрајинске владе нучно-истраживачким делатности.

Свечаности су присуствовали председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, чланови Покрајинске владе, те представници научних и културних институција.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести