Опозиција и власт подељени о Закону о "швајцарцима"

БЕОГРАД:  Опозиција и власт су данас били подељени у Скупштини током расправе о Предлогу закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима.
Skupstina Srbije/Fonet
Фото: FoNet

Расправа се највише водила о томе да ли држава треба да издваја новац за решавање проблема задужених грађана и да ли држава штити банке.

Председник СРС Војислав Шешељ је рекао да је то противуставан законски пројекат и најавио да ће уколико тај закон буде изгласан радикали покренути поступак пред Уставним судом за оцену уставности.

"Тај закон не може да се нађе у нашем правном поректу, јер доводи до грозне неравноправности и дискриминације грађана", навео је. Додао је да ако Уставни суд буде радио по принципу правичности предлог Закона о конверзији кредита у швајцарцима ће бити неприхватљив. додао је Шешељ.

"Прво дискриминише се огромна већина грађана, која није ушла ни у каква кредитна задужења у односу на оне који су ушли у кредите са швајцарским францима, па се упропастили, а онда се дискриминишу људи који су ушли у кредите у францима. Они који су узимали те кредите били су преварени и то је одговорност државе. Могли смо и ми да решимо тај проблем као у Мађарској, али признајте, ви се бојите рекације ЕУ", поручио је Шешељ.

Како је навео, више стотина породица је остало без станова пошто су "отишли на добош" зато што нису могле да плате камате, тако да се предлогом закона у опште не решава њихово питање.

Он предлаже да се укину купопродајни уговори којима су станови продати за багателу и да се станови врате власницима.Такође, Шешељ каже да и банке треба да сносе одговорност пошто су оне криве, а не грађани и да не треба новце буџета трошити за ту сврху.

Сматра да држава треба тај проблем да реши, али на уставан и законит начин, а не лекс специјалисом.Министар финансија Синиша Мали је негирао да се држава плаши рекације ЕУ и поручио да доноси лекс специјалис у интересу грађана.

"Не бојимо се рекације ЕУ", рекао је Мали и додао да ретроактивност не постоји ни у једном правном систему и да је зато немогуће донети закон који ће важити ретроактивно.

Шешељ је рекао да су, на пример, Мађари све кредите претворили у форинте и све обрачунали по том основу, тако да су и грађани и банке били задовољни, док у Србији држава и даље "титра банкама".Мали је одговорио да је Мађарска применила модел који је коштао ту земљу девет милијарди евра.

Шесељ је додао да су Мађари имали 500.000 кредита у швајцарским францима.Неђо Јовановић из СПС-а је нагласио да ће та посланичка група подржати предложени закон.Каже да је проблем у томе што је једна од уговорних страна, то јест, грађани, била доведена у заблуду и да зато имамо судске спорове.

"Стриктно сам, као адвокат, за примену става Врховног касационог суда који је недвосмислено јасно истакао да је валутна клаузула индексирана у швајцарским францима ништава, а под условом да се на исти начин банка задужила", навео је он.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић је коментаришући поменуту одлуку Врховног касациног суда запитао:"Шта значи став да банке морају да докажу да су се задужиле у францима, па онда наплаћују то од грађана. То је глупост, право питање је само да ли се слажемо са тм да цело друштво помогне тим људима".

Како је навео, треба поштено рећи зашто се то овде ради, то јест, зашто држава учествује делом у покривању трошкова које имају банке.

"Односно, зашто би изгубили спор које би банке поркенуле тражећи да се заштите. Изгубили би јер су уговори били склопљени и потписани својом вољлом када је то било повољно. Тако да се ту ради једино о жељи владе да помогне тим људима", нагласио је Јовановић.

Золтан Пек из СВМ је најавио да ће та посланичка група подржати Закон о швајцарцима."Мислим да је ово у нашој земељи један од најбољих решења за проблеме ових грађана и зато ћемо ми гласати за овај закон, као и за остале законе који су на дневном реду", казао је Пек.

Што се тиче трошкова конверзије, они падају на терет банке, значи грађани уопште немају никакав терет као наканаду или било шта у вези са тим кредитима, навео је Пек и истакао да је то веома позитивно за грађане.

"Ту треба истаћи да банка после даје захтев за 15 одсто трошкова конверзије да склопи уговор са Републиком Србије да би оних 15 одсто што ће прихватити влада из буџета да надокнади банкама", додао је Пек.

Скупштина сутра наставља расправу о Закону о швајцарцима

БЕОГРАД: У Скупштини Србије посланици су за данас завршили расправу у начелу о Предлогу закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима, која ће бити настављена у петак.Седница се наставља сутра у 10 сати.

Предлог Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима ушао је у уторак, по хитном поступку, у скупштинску процедуру, а данас је министар финасија Синиша Мали представио закона, након чега је уследила расправа.Лекс специјалис предвиђа да се преостали део дуга конвертује у евре и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто, као и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.

Министар финансија Мали је рекао да ће се лекс специјалисом о грађанима задуженим у швајцарцима после више од једне деценије решити тај проблем за 15.785 грађана. Предлог закона је, како је рекао, компромис и најбоље решење за све три стране, удружења грађана, банака и државе.

Мали је казао да ће издвајања државе у сврху примене овог закона ће износити до 11,7 милијарди динара и то ту случају да сви корисници прихвате понуђено решење."Најважније је да ће тим законом бити обухваћени сви корисници тих кредита, како би грађанима омогућили трајно решење проблема", нагласио је Мали.

На дневном реду четврте седнице је више предлога закона: Предлог закона о допуни Закона о буџетском систему, Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Чешке о регулисању дуга Србије према Чешкој, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Рондеx Финанце Инц. о регулисању неизмиреног дуга Србије према Рондеx Финанце Инц. из периода клириншког начина плаћања, Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Француске о активностима Француске агенције за развој и институције ПРОПАРЦО у Србији који је поднела Влада.

Народни посланици наставиће да разматрају и Предлог закона о давању гаранције Републике Србије у корист Социете Генерале Банка Србија а.д. Београд, Комерцијалне банке а.д. Београд и Војвођанске банке а.д. Нови Сад по задужењу Јавног предузећа "Србијагас" Нови Сад, по основу Уговора о кредиту за изградњу гасовода на територији Србије од границе с Бугарском до границе с Мађарском и другим суседним земљама са Србијом кроз улагање у капитал акционарског друштва Соутх Стреам Сербиа АГ, Зуг, Швајцарска.

Такође, Предлог закона о изменама и допунама Закона о запошљавању странаца, Предлог закона о изменама и допунама Закона о странцима, Предлог закона о измени Закона о управљању аеродромима, Предлог закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, Предлог закона о изменама и допунама Закона о жичарама за транспорт лица, Предлог закона о изменама и допунама Закона о превозу путника у друмском саобраћају, Предлог закона о измени и допуни Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова које је поднела Влада.

Народна скупштина разматраће и Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Уједињеног Краљевства о међународном друмском саобраћају, Предлог закона о изменама и допунама Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, Предлог закона о изменама и допунама Закона о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар.

На дневном реду је и Предлог одлуке о давању сагласности на Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Стручној служби Заштитника грађана, који је поднео Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, као и Предлог одлуке о давању сагласности на Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Стручној служби Повереника за заштиту равноправности, који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Законе су данас образлагали и министар за рад, запшљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести