Почеле консултације европосланика у парламенту

Председник скупштине Ивица Дачић данас ће заказати разговоре са политичким странкама које желе да учествују у међустраначком дијалогу, али без међународних посредника.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Како је најавио, на те разговоре позваће и председника Србије и СНС Александра Вучића, који је недавно рекао да би учествовао у дијалогу, али без посредовања странаца. Дачић је рекао да ће данас одредити тачан датум дијалога и да очекује да ће разговори почети у наредних десетак дана.

У Скупштини Србије јуче су почеле припремне консултације европских парламентараца са посланичким групама у оквиру међустраначког дијалога чији је циљ побољшање изборних услова у Србији. Онлајн су са Тањом Фајон, Владимиром Билчком и Кнутом Флекенштајном најпре разговарали разговарали шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић и његова заменица Сандра Божић, а потом и шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић и његов колега Жарко Обрадовић. Јуче се није говорило о детаљима, јер и за ове састанке важи „четам хаус“ правило.

Према агенди, разговори са посланичким групама трајаће до 22. априла, а данас имају заказане термине Савез војвођанских Мађара и Партија уједињених пензионера Србије, док су у среду то Јединствена Србија и СДПС. У четвртак ће са представницима ЕП разговарати Странка правде и помирења Муамера Зукорлића.

Дачић је још једном указао да дијалог води Скупштина Србије, а да ЕП помаже у дијалогу. Како је подсетио, између осталих, ДСС, СПАС, Доста је било и Српска радикална странка изјасниле су се да не желе да учествују у дијалогу са европским посредницима.


Двери: Директни преговори да почну што пре

Представници Покрета Двери  предали су јуче захтеве председнику Скупштине, председнику Републике и Делегацији ЕУ за директне преговоре власти и опозиције о унапређењу предизборних и изборних услова. Лидер тог Покрета Бошко Обрадовић предложио је да преговори почну одмах и заврше се најкасније у јуну. Сматра да дијалогу требало приступити у формату да са једне стране буде делегација владајуће коалиције на челу са председником СНС Александром Вучићем и председником СПС Ивицом Дачићем, а на другој делегација опозиције која је бојкотовала прошлогодишње изборе или их означила као нерегуларне. Ту другу делегацију чинили би осим Двери, Народна странка, ССП, ДС и Покрет Д ЈБ.

Мацура: Српске странке нису на послужавнику

Копредседница Странке модерне Србије Татјана Мацура демантовала је изјаву Тање Фајон, да су позвали све опозиционе странке који желе да учествују у међустраначком дијалогу.

- Према мојим непосредним сазнањима из разговора са колегама из опозиције изјава госпође Фајон односи се само на део опозиције који је бојкотовао претходне изборе. Није тачно да су ступили у контакт са свима и није тачно да су са свима одредили временске оквире, за које се чека, не знам чије, одобрење – подвукла је она. - Неутралан приступ и објективност свих представника ЕП као посредника у међустраначком дијалогу овај пут, управо због искуства које имамо од раније, мора бити на високом нивоу. Нису политичке странке у Србији на послужавнику са којег ви бирате саговорнике према личним афинитетима – поручила је Мацура.


- Моја обавеза као председника парламента је да саслушам и разговарам и са тим политичким странкама. Позивам све политичке странке без обзира да ли учествују у једном или другом формату да припреме своје политичке платформе – апеловео је он и додао да кроз оба дијалога треба да се дође до најприхватљивијих решења, која би омогућила да на изборима сви учествују. Сматра да је тешко постићи општи консензус, али да треба ићи ка одрживим решењима, уз поруку „да не треба очекивати да ће Европски парламент неког натерати да прихвати неке услове“. Известио је новинаре да од опозиције која себе назива “једином”, а чији су део Драган Ðилас и Вук Јеремић, није добио платформу, али да је групација око Бориса Тадића доставила.

Председник скупштине подвлачи да динамика разговора уз учешће европосланика зависи од представника ЕП. Напомиње да је тражио још почетком марта да се одмах почне са дијалогом, али су се они ипак одлучили за то да припремна фаза буде у априлу и маја. После разговора са посланичким клубовима, следе консултације са ванпарламентарним странкама, а оријентациони план је да 7. маја информишу Дачића о чему су разговарали.

Поводом наставка процеса међустраначког дијалога, посредници Европског парламенту поручили су у свом писму да се он води у корист грађана Србије, који, како су рекли, заслужују могућност да бирају своје представнике у изборном процесу који је максимално слободан и праведан. Наглашавају да ЕУ и њене државе чланице снажно подржавају процес међустраначког дијалога и да им није циљ да донесу готова решења, нити да намећу или заговарају ставове једне или друге политичке партије.

- Очекујемо од свих учесника у дијалогу да приступе овим разговорима на позитиван и конструктиван начин, пун поштовања. Разговараћемо и што је још важније пажљиво ћемо слушати шта посланичке групе у Народној скупштини и политичке платформе које су тренутно ван парламента имају да кажу о неким од најважнијих питања за демократију Србије - наводи се у писму. Кажу да ће им појединачни састанци помоћи да оцене ниво посвећености, спремност и способност за постизање консензуса како би се побољшала политичка клима уочи наредних избора. „У том погледу рацунамо на то да Влада, владајуца парламентарна вецина и опозиција преузму пуну одговорност и раде заједно ка том циљу”, истичу европарламентарци. Они наводе и да ће се ове недеље појединачно састати са представ-

ницима посланичких група у Народној скупштини, а након Ускрса ће имати појединачне састанке са опозиционим платформама које су биле одлучиле да не учествују на прошлим општим изборима.   

С. Станковић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести