Почиње изградња Српског културног центра у Морахалому

У мађарском месту Морахалом данас ће бити положен камен темељац Српског културног центра, који ће се градити у склопу пројекта „Шарена сарадња“ у оквиру позива ИНТЕРРЕГ-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија.
d
Фото: Dnevnik.rs

Пројекат прекограничне сарадње „Колорфул кооперејшн“ у организацији Еврорегионалне агенције ДКМТ, развија свеобухватне културне и туристичке стратегије за цео мађарско-српски погранични регион.

Како је најављено, полагању камена темељца у Морахалому присуствоваће министар привреде Србије Горан Кнежевић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самопураву Огњен Бијелић,  градоначелник Морахалома Золтан Ногради и представници еврорегије ДКМТ.

Пројекат „Шарена сарадња“, у оквиру којег се, између осталог, гради Српски културни центар у Морахалому, један је од пет стратешких пројеката одобрених у оквиру Стратешког позива ИНТЕРРЕГ-ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија 2014–2020 године, наводе из Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну срадњу и локалну самоуправу.

У оквиру пројекта оформиће се и културни центри на Ченеју, у Футогу, на Телепу и у Ковиљу, што је у складу и с плановимаНови Сад 2021 – Европска престоница културе

Као датум почетка пројекта означен је 1. јун 2017. године и трајаће до 31. маја 2020. године. Носилац пројекта је Еврорегионална развојна агенција ДКМТ (Дунав–Криш-Мориш–Тиса) из Сегедина, а партнери су Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Град Нови Сад, Град Суботица и Фондација „Један за другог“, Морахалом.

Укупан буџет пројекта 3,7 милиона евра, од чега 85 одсто, односно око 3,2 милиона,  донира Европска унија, а 15 одсто је сопствено учешће. Укупан буџет партнера из Србије је 1,7 милион евра, од чега је донација ЕУ око 1,5 милион, док се остатак од 15 одсто обезбеђује из сопствених извора.

„Основни циљеви пројекта јесу да се смањи периферни карактер пограничне регије и да се обезбеди проток информација на ’локалном језику’, уз обезбеђивање одговарајуће локалне културне инфраструктуре – у складу с месним прохтевима. Такође, циљ пројекта је да, и на мађарској и на српској страни, у програмима заједнице, које обезбеђују мађарски и српски културни центри, осим локалног становништва, учествује што више људи из околних места, односно туриста, да би све више узајамно сазнавали о култури и свакодневици једни других“, наводе из Покрајинског секретаријата.


Секретаријат задужен за промоцију

За реализацију пројекта „Колорфул кооперејшн“ буџет Секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу износи 282.633 евра, од чега је донација ЕУ око 240.000, а учешће самог секретаријата нешто више од 42.000 евра, или 15 процената.

Буџетом је предвиђено да, између осталог, Секретаријат промовише пројекат у медијима 28 месеци, изради сервис који се односи на развој мобилних апликација, спроведе истраживање јавног мњења о репутацији пројекта и организује завршну конференцију и две конференције за штампу.


Циљ успостављања културних и туристичких центара у Морахалому, као и на Палићу, јесте да постану важни регионални центри културе који за потребе локалних и регионалних актера сакупљају и прослеђују информације из области културе, као и из области привреде.

Ради обезбеђивања бољег пружања информација, планира се израда веб-странице, чиме би се омогућило објављивање вести и чланака на мађарском, српском и енглеском језику. Планирано је и пуштање у рад мобилне апликације која ће бити доступна корисницима „паметних“ телефона. Један од битних елемената је и календар догађаја, који би објединио догађаје планиране у пограничном подручју.

„Посебно је важно истаћи да ће се у оквиру тог пројекта оформити културни центри на Ченеју, у Футогу, на Телепу и у Ковиљу, што је у складу и с плановима ’Нови Сад 2021 – Европска престоница културе’. Формирање тих културних центара ће омогућити постављање изложби, као и организовање концерата, радионица, посебних догађаја, пројекција филмова, књижевних вечери и сајмова. Циљ програма првенствено је упознавање пограничног подручја, односно међусобно упознавање“.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести