Покрајина предлаже нови закон о Сремским Карловцима

Покрајинска влада утврдила је данас текст за предлог новог Закона о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца, и упутила га Скупштини АП Војводине, која ће га након спроведене процедуре, у својству овлашћеног предлагача, упутити Скупштини Србије на разматрање и усвајање.
pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Постојећи Закон о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца донет је 1991. године, али практично никада није примењен, саопштено је из Покрајинске владе.

Иницијативу за доношење новог закона Покрајинска влада покренула је због потребе да се створи стабилан и ефикасан институционални и финансијски оквир за целовит и одржив приступ обнови јединственог наслеђа Сремских Карловаца.

Нови закон треба да омогући обнову културно-историјског наслеђа и подстицање развоја Сремских Карловаца, као једног од најзначајнијег духовног и културног центра српског народа, у којем је, уз остало, на Мајској скупштини 1848. године проглашена Српска Војводина, а све у складу са системским законима у овој области, што се не би могло постићи изменама и допунама старог Закона.

Предложеним законом уважава се потреба финансирања обнове културно-историјског наслеђа из буџета Републике Србије, Аутономне покрајине Војводине, која је 2018. године формирала Буџетски фонд за обнову културно-историјског наслеђа и подстицање развоја Сремских Карловаца, затим локалне самоуправе, као и фондова Европске уније и других међународних фондова реализацијом развојних пројеката, путем донација и из других извора у складу са законом.

Одлуком Скупштине Србије 26. новембра 1990. године, културно-историјска целина „Градско језгро Сремских Карловаца“ утврђена је за непокретно културно добро од изузетног значаја.

У том језгру су, уз остало, Карловачка гимназија, као најстарија гимназија у српском народу, затим кућа иницијатора њеног оснивања и великог народног добротвора Димитрија Анастасијевића Сабова, Саборна црква Светог Николаја, Патријаршијски двор, Православна богословија „Свети Арсеније Сремац“ и низ других историјски и архитектонски изузетно значајних здања.

„Доношењем новог закона биће створени услови да се на ефикасан и функционалан начин заштити, очува, ревитализује и презентује значајно културно-историјско наслеђе, али и да се ова изузетна културно-историјска целина стави у функцију одрживог економског, друштвеног, културног и туристичког развоја Сремских Карловаца“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести