Порфирије: Косово је део Србије и ту дилеме нема

БЕОГРАД: Косово је део Србије и ту дилеме нема, поручио је вечерас патријарх српски Порфирије и истакао да према томе нико ко је патриотски расположен не може ни помислити да Косово није део Србије.
patrijarh porfirije, tanjug
Фото: Tanjug

У првом интервјуу након устоличења на трон Светог Саве, патријарх Порфирије је у емисији Упитник РТС-а истакао да, иако Србија на Косову није физички присутна у правом смислу те речи, суштински Косово је део Србије и то је став СПЦ, и све друго што би, како каже, сада рекао с тим у вези било би сувишно.

"Косово није само геополитичко питање за нас већ је то заиста тема нашег идентитета. Уверен сам да без обзира на све реалне политичке околности које нису нимало наклоњене нашем народу, држава чини све како би се пре свега сачувао мир на тој територији и учинило највише за добро нашег народа", навео је Порфирије.

Разговор о том питању сматра неопходним, али истиче да никада не би пристао на дијалог на штету Србије, али ни на штету других.

"Разговарати о заједничком животу Срба и неалбанаца на Косову да, али све изван тога било би нереално", истиче Порфирије.

Потребно нам је, додао је, мало више молитве како бисмо успоставили суживот са онима који нису Срби и како бисмо им показали и доказали да заправо Косово јесте њихов дом, али истовремено и нешто што је део Србије.

Када ће и да ли ће Папа доћи, Бог свети зна

Посета Папе Србији зависи од низа фактора, рекао је вечерас патријарх српски Порфирије, који, како је навео, о нарочито важним и епохалним догађајима за Цркву никада неће промишљати сам.

Патријарх је истакао да, колико је њему познато, до сада није било никаквих иницијатива Ватикана према СПЦ у вези с посетом Папе, а ни обнуто.

Патријарх Иринеј је говорио да би то било добро и корисно за однос двеју цркава, али да ли и када ће то бити - Бог свети зна, навео је поглавар СПЦ.

Што се тиче папе Фрање и одлуке да формира комисију за расветљавање живота Алојзија Степинца, патријарх каже да је то био велики гест и верује да ће разговори на ту тему бити настављени.

Његов утисак је да су се, како каже, након више састанака те комисије некако гледишта свих страна приближила, иако је свако остао на својим почетним позицијама.

Зато сматра да, ако разговор буде настављен, лакше ће се пронаћи пут за даље, који ће бити на корист и Срба и Хрвата.

Против сам сваке поларизације

Патријарх српски противи се свакој поларизацији, сматра је штетном од породице до државе и зато ће се, истиче, увек молити за саборност и за разговоре.

Свако ко инсистира на поларизацији, мој дубински осећај је да нема искрене намере и да му циљеви нису часни, рекао је Порфирије, одговарајући на питање шта мисли о дијалогу власти и опозиције.

Порфирије каже да сматра да постоје многи "вуци у јагњећој кожи" који би хтели пошто пото да унесу раздор у СПЦ и у, како каже, само срце црквеног бића, али је сигуран да се то не може десити, јер "срце Цркве је живи Бог Исус Христ".

Христос је, истиче, љубав, а Црква је саборна, обраћа се човеку као личности, не човеку ове или оне партије или идеологије.

Жали што је напустио Хрватску где је као митрополит провео седам година током којих је, каже, са православним народом који тамо живи започео да гради православну заједницу.

Оно с чим се православни у Хрватској суочавају и највећи проблем је "дубински страх" и за почетак је било важно освестити свој идентитет, јер то је највећа брана од страха.

Залаже се, истиче, за живот народа у Хрватској и на Косову по принципу приче Шопенхауера о бодљикавим прасићима, који да би се згрејали морају да се збију, али истовремено и да остану довољно далеко да, пошто имају бодље, не повреде једни друге.

Ми хришћани морамо да посведочимо да не постоји могућност да можемо да угрозимо неког, али у исто време да изградимо свој идентитет да будемо довољно близу али и довољно далеко од туђих интереса, да не угрожавамо једни друге, поручиио је српски патријарх.

Позивајући се на јевнађеље, каже да су сви људи браћа и да постоје многе сличности међу људима, али и многе разлике.

Најсличније, истиче, од свих разлика је да смо сви људи.

За Србе у Хрватској каже да заиста ту државу осећају као своју отаџбину, јер она то и јесте.

Неки хоће да остану, понеки се и враћају, ти услови тамо нису најбољи, али не вреди ни критиковати ни кукати, већ уцинити све да се ти услови поправе, каже поглавар СПЦ.

Спреман је на све честито да уради, ако би то допринело Србима у Хрватској и не само да им буде добро, већ да буду по свему равноправни са свим осталим грађанима, без обзира на оспоравања и осуде.
Ми никада ни на који начин нећеммо издати православну цркву и свој народ, а лично сам спреман да са Светог Духа на коленима идем до Јелачићевог трга знајући шта чини, ако би то резутирало добрим за мој народ у правом смислу те речи. Шта год ко рекоа, навео је Порфирије.

Исто то се, истиче, односи и на Србе овде у Србији и за све православне Србе где год да су, као и Србе на Косову, без намере да угрози било кога.

Патријарх очекује да ће бити снимљено још овако значајних филмова као што је "Дара из Јасеновца", јер, како истиче, "морамо да негујемо сећање, али да се боримо против злопамћења, да будемо заробљени било којом врстом осветољубивости и мржње јер та спирала зла неће имати краја".

Морамо доћи до помирења, немам рецепт, али желим и хоћу да учиним све да договарајући се са својом сабраћом учиномо све што је корисно на том путу, поручио је патријарх и истакао да је дијалог за то једини начин који ће нам омогућити да идемо даље.

Ако, указао је, будемо стављали под тепих било коју тему нећемо успети да се ослобидмо увређености, повређености, егоизма, осветољубивсти...

Говорећи о односу Цркве и политике, патрјарх каже да познаје многе политичаре, домаће и иностране, али та познаства никада није злоупотребио.

Познавао сам их и познајем и трудим се да их све волим, рекао је.

Постоје, каже, многи из света политике који су рекли да је сада издао оне, а приклонио се овима.

Многи су, навео је, долазили код њега у манастир Ковиљ као, на пример, Зоран Ђинђић, а да то нису знали ни његови најближи сарадници, а ни они који су га наследили.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести