Представнички дом данас разматра политику према Србији

ВАШИНГТОН: Одбор за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса, чији је председавајући конгресмен Елиот Енгел, разматраће препоруке политичких приступа које би администрација изабраног председника Џоа Бајдена могла да примени према Западном Балкану, укључујући и Србију
bela kuca
Фото: pixabay.com

Седници би требало да присуствује и Медлин Олбрајт, која је током деведесетих година прошлог века обављала функције амбасадора САД при УН и државног секретара и била активна током сукоба на подручју Балкана деведесетих година прошлог века.

У својству стручњака расправи би требало да присуствује и Данијел Сервер, професор Школе напредних међународних студија вашингтонског Универзитета Џонс Хопкинс и познавалац прилика на Балкану.
Олбрајтова, Енгел и Сервер важе за албанске лобисте.

Најављено је и учешће Јануша Бугајског, представника невладине Џејмстаун фондације, такође стручњака за балканска питања, наводи Глас Америке.

Иначе, о односу САД према Западном Балкану недавно је у интервјуу за Глас Америке говорио заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник америчке администрације за то подручје Метју Палмер, који сматра да се амерички приступ неће променити.

Како је истакао, администрације се разликују, али не и основе америчког приступа Западном Балкану. Када је реч о Србији, Глас Америке преноси да се наша земља "тренутно налази у преговарачком вакууму са ЕУ и да у 2020. није отворила ниједно преговарачко проглавље", па је скор Србије заустављен на 18 и три привремено затворена поглавља од 35.

Глас Америке подсећа на изјаву Виоле фон Крамон, известитељке Европског парламента о односима са Западним Балканом, која је недавно оценила да је узрок застоја у отварању поглавља у приступним преговорима Србије у, како се изразила, "погоршању стања у демократији."

Добре вести. Европски савет и Европска комисија са Србијом неће отворити нова преговарачка поглавља. У 2020. стање демократије у Србији се погоршава. Напади на медије, насиље против мирних демонстраната и избори које су обележили озбиљни проблеми. То није пут до интеграција у Европску унију, написала је фон Крамон на Твитеру.

Такође Глас Америке истиче да се "Србија више пута нашла на мети критика западних партнера и Европске уније због неусаглашене спољне политике са блоком држава чијем чланству тежи, као и блиској економској и војно-техничкој сарадњи с Русијом и Кином."

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести