Предузећима од Покрајине од 3.000 до 5.000 евра по новозапосленом

Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу расписао је конкурс за доделу бесповратних средстава за отварање нових радних места за реализацију инвестиционог пројекта.
ognjen bijelic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Укупан износ је 200.000.000 динара, од којих се 60 одсто новца додељује привредним друштвима која инвестирају у општине треће и четврте категорије развијености, а преосталих 40 одсто за оне инвеститоре које се определе за локалне самоуправе из прве и друге категорије.

Циљ конкурса је отварање нових радних места у малим, средњим и великим привредним друштвима која улажу у Војводини и у којима је предвиђено отварање најмање десет радних места, а највише 100 у року од три године од дана закључења уговора. Новозапослени треба да буду у радном односу најмање наредне три године у малим и средњим привредним друштвима, односно 60 месеци код великих привредних друштава.

– То је трећи конкурс који се спроводи из Буyетског фонда за спровођење мера развојне политике, и нема ни најмање сумње да ће новац бити утрошен јер током претходна два конкурса, тачније из досадашње праксе, имамо ситуацију да свакога пута имамо два до три пута више захтева него распложивих средстава, што нам даје ветар у леђа и знак да смо на добром путу када је у питању та конкурсна мера коју спроводимо нешто више од године – каже за „Дневник“ покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.

У протеклу нешто више од годину, у сарадњи с Развојном агенцијом Војводине, обезбеђено је више од 1.080 нових радних места у покрајини, водећи се приоритетом ове покрајинске владе, а то је убрзан економски развој Војводине (Огњен Бјелић)

На конкурсу, који је отворен до понедељка, 15. октобра, Покрајина додељује за прву групу развијених општина бесповратно максимално 3.000 евра, у динарској противвредности, по новоотвореном радном месту, за другу групу 4.000 евра, а за трећу и четврту 5.000.


Промена инвестиционе слике у Иригу, Жабљу...

– Трудимо се да унапредимо и подстакнемо општине из треће и четврте категорије развијености али не на штету развијених општина. Променити инвестициону слику је тежак и исцрпљујући посао, али ми полако успевамо у томе. Имамо конкретне примере у општинама Ириг, Оџаци, Ковачица и Жабаљ, где је кроз прва два циклуса инвестирано готово 70 милиона динара, а што је резултирало с 50 запослених особа, али и општина Бач, Алибунар и Тител, где је путем доделе новца за набавку опреме у малим и средњим привредним друштвима инвестирано такође више од 70 милиона динара, што је допринело отварању нових погона, повећању извоза, подстицању здраве конкуренције, чиме анимирамо домаћу производњу – напомиње покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.


Право учешћа имају сва привредна друштва уписана у Регистар привредних субјеката са седиштем у Србији која реализују инвестициони пројекат у Војводини. Једино привредна друштва која обављају трговинску делатност, или делатност у области производње челика, угља и синтетичких влакана, немају право на бесповратна средства.

– Том мером предвиђа се отварање између 300 и 400 нових радних места. Од 200 милиона динара, 60 одсто новца усмеравамо ка општинама треће и четврте категорије, док преостали део опредељујемо општинама прве и друге категорије – истиче Бјелић.

Усмерено је више од шест милиона евра за нова радна места и набавку најсавременије технолошке опреме у 16 компанија

На основу података из Мапе регистара мера и подстицаја регионалног развоја, која је објавњена на сајту Агенције за привредне регистре, у Војводини је једино општина Опово у четвртој групи развијености, што значи да се ту бележе приходи мањи од 60 одсто од оних забележних на нивоу државе. У првој групи по развијености су Нови Сад, Бачка Паланка, Вршац, Беочин, Врбас, Кањижа, Панчево, Пећинци, Сента, Суботица и Стара Пазова. Те локалне самоуправе имају приходе веће од републичких. У другој групи, а то значи од 80 до 100 одсто републичког просека, су: Ада, Апатин, Бачка Топола, Бачки Петровац, Бечеј, Зрењанин, Инђија, Кикинда, Кула, Нови Кнежевац, Рума, Сомбор, Сремска Митровица, Сремски Карловци и Темерин. Трећој групи војвођанских општина, а то значи да имају од 60 до 80 одсто републичког просека, припадају: Алибунар, Бач, Бела Црква, Жабаљ, Житиште, Ириг, Ковачица, Ковин, Нова Црња, Нови Бечеј, Оyаци, Пландиште, Сечањ, Србобран, Тител, Чока и Шид.

Бијелић наводи да је то једна од подстицајних мера, те да се спроводе и други конкурси, попут оног за доделу новца јединицама локалних самоуправа, као и конкурси за набавку опреме у привредним друштвима, и да се током спровођења било којег конкурса увек воде принципом равномерног регионалног развоја.


РАВ је успешан механизам

– Развојна агенција Војводине ефикасан је механизам за подстицај запожљвљњу и инвестицијама и, осим сарадње коју Секретаријат има директно с њом, недавно је, као што знате, потписан Споразум о пословно-техничкој сарадњи између Развојне агенције Војводине и четири факултета Универзитета у Новом Саду: Пољопривредног, Економског, Технолошког и Факултета техничких наука, којим су дефинисане заједничке активности на реализацији развојних пројеката и повезивању привредног и научног сектора. Извесно је да Покрајинска влада намерава да у следећој години пружи већу финансијску подршку свим програмима које реализује Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у координацији с Развојном агенцијом Војводине, а за којима је интересовање све веће – закључио је Огњен Бјелић.


Он подсећа на то да је у протеклу нешто више од годину, у сарадњи с Развојном агенцијом Војводине, обезбеђено више од 1.080 нових радних места у покрајини, водећи се приоритетом ове покрајинске владе, а то је убрзан економски развој Војводине. Такође, усмерено је више од шест милиона евра за нова радна места и набавку најсавременије технолошке опреме у 16 компанија.

– То довољно говори о успешности пројекта у који смо ушли покрећући такав тип конкурсне мере и анимирања домаће привреде – истиче Бјелић.

Напомиње и да ће секретаријат на чијем је челу наставити да подстиче запошљавање путем конкурса за доделу новца привредницима, али да се истовремено ради на више поља да би искористили сви инструменти и полуге у остваривању убрзаног економског развоја.

Љ. Малешевић –  А. Савановић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести