Реконструкција саобраћајница и водовод у Надаљу решени, на реду Турија

Буџет србобранске општине износи више од 950 милиона динара, што је мање него што је био раније, али, по речима председника општине Србобран Радивоја Парошког, њихов реални буџет се креће између 700 до 800 милиона динара.
д
Фото: Дневник/Вања Фифа

– Планирали смо и оне инвестиције за које сматрамо да ћемо добити новац по конкурсима или бесповратно, субвенционисањем – истиче Парошки. – Ове године смо планирали да изградимо фабрику воде у Турији, која ће бити суфинансирана јер ће Општина делом учествовати у пројекту. Очекујемо подршку Покрајинског секретеријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Како каже, фабрика воде спада у капиталне инвестиције и вредна је око 70 милиона динара.

– У прошлој години завршили смо велике радове на реконструкцији водоводне мреже у Надаљу, где је готово завршена замена водоводних цеви – напомиње Радивој Парошки. – Тим пројектом заокружили смо реконструкцију водоводног система у Надаљу, док је у Турији око 50 одсто старих водоводних цеви замењено и планирамо изградњу фабрике воде ове године.

Фото: Дневник/Вања Фифа
Младима се кроз разне програме пружа могућност да раде у Србобрану и та општина се на тај начин бори с њиховим одласком (Радивој Парошки)

По његовим речима, највећа инвестиција која ће бити започета ове године је реконструкција, односно санација путне инфраструктуре у насељеним местима србобранске општине.

– Око 70 одсто путева, односно саобраћајница у Србобрану, Турији и Надаљу биће реконструисано кроз пројекат јавно-приватног партнерства, за који је Влада Србије дала сагласност и Скупштина општине донела одлуку, те је у току припрема документације за расписивање јавне набавке, а пројекат је вредан 400 милиона динара за реконструкцију 96 улица – каже Парошки. – Надамо се да ћемо у наредне две до три године комплетно реконструисати саобраћајнице у насељеним местима у општини Србобран.

Већ три године имамо бесплатан превоз за све наше грађане, као и ученике у Србобрану - истиче председник општине
Фото: Дневник/Вања Фифа

За ову годину се планира и реконструкција Трга слободе у самом центру Србобрана, истиче Парошки.

– Конкурисали смо и с мађарском општином Тазлар према европским фондовима за реконструкцију Дома културе у Србобрану и вредност радова износи 80 милиона динара. Прошли смо први круг и надам се да ћемо с општином Тазлар успети да обезбедимо и европске паре – рекао је Парошки. – Настављамо бесплатни превоз за све грађане општине Срборан и ове године смо остварили јавно-приватно партнерство с „Бечејпревозом” и колико сам упознат, једини смо у Војводини који организујемо такву погодност за грађане, а Јагодина је касније кренула с неким местима. Ми већ три године имамо бесплатни превоз за све наше грађане, као и ученике у Србобрану, који је просторно највеће место у општини и куће ученика су доста удаљене од школе.

У претходном периоду доста пажње посвећује се социјалној политици у Србобрану а план је да се то настави и ове године.


Три бунара

Кад је реч о водоснабдевању у Србобрану, истиче председник општине, лане је завршен један бунар, док су у претходним годинама избушена још два, те Србобран има укупно три нова бунара.

– Следећа наша активност у погледу водоснабдевања у Србобрану је замена водоводних цеви и изградња фабрике воде, да би се систем водоснабдевања стабилизовао – наводи Парошки.


Фото: Дневник/Вања Фифа

– Чинимо све што можемо кроз бесплатни превоз грађана, ученика, бесплатне и субвенционисане ужине за све наше ученике, такође субвенционишемо превоз ученика и студената који похађају наставу и предавања у околним градовима, плаћамо летовање најбољим ученицима, као и друге видове социјалних давања – истиче Парошки. – Значајну своту издвајамо и предњачимо када је реч о социјалној подршци особама с инвалидитетом, те помажемо и Удружење „Бисер”.

Током прошле године санирене су и одређене саобраћајнице у Србобрану, реконструисан је и изграђен део Улице Дожа Ђерђа, коју су разрушила и оштетила возила НИС-а која ту често пролазе.

– Од НИС-а смо обезбедили накнаду штете и прошле године су те саобраћајнице саниране. Од те компаније немамо велику помоћ, рента је сваке године све мања, а у њиховој акцији „Заједници заједно” добијемо годишње пет милиона динара за одређене пројекте – истиче Парошки. – Лане смо од тог новца купили један ултразвучни апарат за Дом здравља.

Фото: Дневник/Вања Фифа


Електрификација атара

Пољопривреда је основна грана развоја србобранске општине и у прошлој години остварена је велика инвестиција, наводи Парошки – у питању је електрификација дела атара, око 150 хектара.

– Тиме омогућавамо да се одређени број наших пољопривредних газдинстава бави производњом поврћа и воћа, као и да улаже у складишни простор или хладњаче, а с друге стране, стављамо акценат и на сеоски туризам јер тај део атара излази на Кривају, један леп простор, и близу је заштићеног Парка природе „Бељанска бара”, а мислимо да тиме можемо и да променимо структуру пољопривредне производње – сматра Парошки.


Велика су улагања и у спорт и културу: за обе области из општинског буџета издваја се по 40 милиона динара.

Младима се кроз разне програме пружа могућност да раде у Србобрану и та општина се на тај начин бори с њиховим одласком.

– Примера ради, кроз програм електрификације, двоје младих је подигло засад воћа и они ће остати ту да раде, као што ће и многи видети своју шансу да уђу у сеоски туризам с одређеним пројектима. Електрификација пружа широку лепезу могућности и кроз подизање салаша, одређене програме сточарства и друго. Такође, повезивање Кобасицијаде са сточарством и обезбеђивање стоке за производњу туријске кобасице, то би требало да омогући останак младих, али и могућност да зараде.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести