Шарчевић: Брже до посла, Опозиција: Јефтина радна снага

БЕОГРАД: Министар просвете Младен Шарчевић каже да је 1.800 компанија заинтресовано за укључивање у систем дуалног образовања који ће омогућити младима да стекну компетенције и укључе се у тржиште рада, док је опозиција критиковала предлог закона о дуалном образовању наводећи да се тако ствара јефтина радна снага за стране компаније.
skupstina srbije, Tanjug
Фото: Tanjug

Образлажући Предлог закона о дуалном образовању, Шарчевић је рекао да је незапосленост младих једна од највећих у Европи, те да ће им нови закон омогућити да добију посао током школовања и да се одмах укључе у процес рада.

Прецизирао је да ће се дуално образовања одвијати у два циклуса - теоријска настава и практична настава у компанијама, а да ће тај систем образовања обухватити и трећи и четврти степен. 

Укључивање послодаваца у дуално образовање има за циљ да испунимо реалну потребу привреде, каже Шарчевић и наводи да се тај нов вид образовања за сада примењује у 21 стручној школи и у 60 компанија, а да укључује мање од 1.300 ученика. 

Предвиђено је, каже министар, и полагање стручне матуре за оне које после дуалног образовања желе да наставе школовање, укључујући и студирање. 
Навео је да ће у систему дуалног образовања Привредна комора Србије имати важну улогу у практичном делу наставе код послодавца. 

Министар је рекао да ће бити сачуване досадашње радионице, а да ће у сарадњи са привредом бити направљено неколико центара за обуку ученика, те да се такав пројекат тренутно завршава у Ваљеву. 

Компанијама су потребни добро обучени радници, а не јефтина радна снага која се добија кроз неформално образовање, каже министар.

Посланици опозиције критиковали су Предлог закона о дуалном образовању, наводећи, између осталог, да је тај модел закона неприхватљив за Србију, као и да је реч о израбљивању ученика.

Посланица ДЈБ Бранка Стаменковић рекла је новинарима да је Србији потребна реформа образовног система која производи предузетништво, а не јефтину радну снагу за корпорације.

Уводимо систем који постоји у земљама у којима постоји развјена домаћа индустрија, то су Аустрија, Немачка, Швајцарска, а ми домаћу индустрију немамо. Увођењем дуалног образовања, ми ћемо правити јефитну радну снагу, али не за домаће, него за иностране корпорације које плаћамо да дођу, рекла је она.

Заменик шефа посланичке групе СРС Немања Шаровић да је та партија упутила велики број амандмана.

Нисмо ми а приори против дуалног образовања, али да бисмо увели на тај начин, како они причају, дуално образовање ми морамо имати привреду која је у стању да то подржи. У Србији привреде нема, казао је Шаровић. 

Велики број амандмана уложиле су и Двери, а шеф посланичке групе Бошко Обрадовић каже да ће тај покрет бити критичан према министру просвете Шарчевићу и “његовим екпериментима”.

Он је рекао да Предлог закона о дуалном образовању смањује број опште образовних предмета и своди ученика искључиво на стручну праксу која је заправо припрема за јефтину и неписмену радну снагу која ће радити “код страног газде”.

Жарко Обрадовић, бивши министар просвете и посланик СПС каже да прича о израбљивању ученика нема своју утемељеност у пракси, јер закон утврђује колико ђак треба да проведе код послодавца и које су им обавезе.

Посланици данас расправљају о сету просветних закона међу којима је и Предлог закона о дуалном образовању.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести