Савет за борбу против корупције против Закона о експропријацији

БЕОГРАД: Предлог Закона о изменама и допунама Закона о експропријацији који је усвојен у Скупштини, по мишљењу Савета за борбу против корупције, садржи низ решења којима се на штету грађана Републике Србије из основа мења основни Закон о експропријацији.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Савет на свом сајту наводи да предлог ово Закона суштински задире у основна људска права грађана Србије, као што је право на мирно уживање права својине и њихову правну сигурност, са једне и могућност системске корупције широких размера, са друге стране.

Савет наводи на сајт и да је изостала јавна расправа, која би на широкој научно-правној основи могла дати одговоре на питања, да ли нам је у овом тренутку уопште потребна измена постојећег Закона о експропријацији, у чијем је интересу доношење оваквог Закона по хитном поступку, као и на питања ускраћивања и угрожености људских права предложеним изменама.

Савет тврди да би се усвајањем предложених измена Закона о експропријацији створила правна несигурност у којој би била угрожена и повређена права читавих категорија грађана Републике Србије, од власника објеката који су поднели захтеве за њихову легализацију, односно озакоњење, до пољопривредника чије се непокретности, зграде, њиве и пашњаци могу експроприсати на захтев корисника експропријације којем су запале за око, чији се приватни интерес у сваком тренутку без јасних критеријума и услова може прогласити јавним интересом као основом за експропријацију.

Савет сматра да се предложеним изменама Закона о експропријацији омогућава озакоњење преваге приватног интереса над општим интересом, као предусловом за одузимање имовине кроз поступак експропријације.

Законом је, наводи савет, прописано да Влада Србије може утврдити јавни интерес за експропријацију непокретности, измеду осталог и ради реализације пројеката за изградњу објеката од знацаја или од посебног знацаја за Републику Србију, а коиј се реализује на основу закљуценог медународног уговора у којем је један од потписника Република Србија.

Када су у питању рокови Савет наводи примедбе на дате рокове по којима власник непокретности има рок од само пет дана од дана пријема предлога за експропријацију, да се изјасни о предлогу код надлежног органа,што је оцењује Савет неправицно, с обзиром да у кратком року обавезује власнике непокретности да се изјасне о својим егзистенцијалним правима и правима која се тицу њихове имовине.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести