СБ УН: Амбасадори поздравили наставак дијалога Београда и Приштине

ЊУЈОРК: У Савету безбедности Уједињених нација данас је одржана седница на којој се расправљало о шестомесечном извештају УНМИК-а о ситуацији на Косову, а амбасадори су искористили прилику да поздраве наставак дијалога и потписивање Вашингтонског споразума.
savet bezbednosti
Фото: Танјуг (Видео)
Шеф Унмик-а Захир Танин на почетку седнице поздравио је наставак дијалога Београда и Приштине и позвао обе стране да кроз конструктиван дијалог реше сва отворена питања.
 
Он је оценио да је укидање такси које је Приштина увела на робу из централне Србије отворило врата наставку дијалога, који је опет довео до потписивања вашингтонског споразума 4. септембра, као и да су недавни састанци у Вашингтону и Бриселу показали потенцијал за напредак.
 
Танин је, говорећи о раду Специјалног суда, навео да су у јуну објављени предлози оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија, као и да су поједине реакције приштинске јавности у вези са објављивањем оптужница забрињавајуће, укључујући и покушаје да се доведе у питање легитимитет специјализованих већа и тврдње да је политички мотивисан.
 
Министар спољних послова Ивица Дачић закључио је да је почетком септембра направљен корак у добром смеру, када се ради о нормализацији односа Београда и Приштине, као и да преговори нису лаки јер и даље постоје значајне разлике у приступу.
 
Дачић је оценио да је Приштина обманула не само Србију већ и ЕУ, јер је након потписивања Бриселског споразума одбила да га спроведе и формира Заједницу српских општина, са образложењем да није у складу са косовским уставом.
 
Како је рекао споразум из Вашингтона је Приштина почела да крши у делу који се односи на једногодишњи мораторијум на активности у вези са признањем тзв. Косова, тако што је наставила да лобира за нова признања и на тај начин урушава поверење и обесмишљава договоре постигнуте у доброј вери.
 
Истовремено, он се упитао шта би се десило да је Србија одлучила да не спроведе своје обавезе и да ли би међународна заједница тада имала стрпљења, разумевања и изговора као што их има за представнике Приштине.
 
Дачић је додао да се чак и у време пандемије и додатно отежаних услова живота акти усмерени против српске заједнице настављају истим интензитетом наводећи као пример недавне нападе на Србе у неколико косовских села.
 
Након њега реч је добила министарка спољних послова привремених приштинских институција Мељиза Харадинај Стубла наводећи да Београд опструише пријем Косова у међународне организације, укључујући Интерпол.
 
Представница Приштине оптужила је Србију "да не признаје кривицу за прошле сукобе", и указала да "мир у региону неће бити могућ док косовски Албанци не дочекају правду".
 
Она је оптужила Београд за кршење неколико тачака Вашингтонског споразума, наводећи мораторијум, 5Г и нестале особе, као и да нарушава стабилност у региону.
 
Амбасадори при УН који су након тога узели реч, поздравили су потписивање вашингтонског споразума.
 
Заменица америчке амбасадорке при УН, Черит Норман Шалет оценила је као историјски дан када су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Белој кући потписали споразум о економској нормализацији односа и похвалила двојицу лидера да су показали огромну храброст упустивши се у преговоре.
 
"Обавезе које су преузели Косово и Србију су значајан корак ка напред и створиће више прилика за ширу сарадњу", нагласила је представница САД и додала да ће САД пажљиво пратити спровођење споразума из Вашингтона за који је рекла да је највећа прилика за велики напредак.
 
Руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је да су забрињавајући позиви да се уклоне границе између Албаније и Косова, али и поздравио активности представника ЕУ у преговорима Београда и Приштине, Мирослава Лајчака, изражавајући наду да се бриселски изасланик успети да "направи напредак ка постизању споразума".
 
Он је казао да се још од 2012. године и извештаја Дика Мартија чека озбиљна истрага злочина почињених на територији Косова, као и да је Русија забринута због серије скандала око докумената који су процурили из Специјалног суда како би се задовољили интереси локалних политичара.
 
Он је додао и да се посебна пажња мора посветити заштити цркава на Косову, наводећи пример изградње пута ка Црној Гори у заштићеној зони код манастира Високи Дечани.
 
Заменик кинеског амбасадора Генг Шуанг позвао је Београд и Приштину да спроводе договорене споразуме, оценивши да споразум о економској нормализацији односа из Вашингтона представља важан корак ка остваривању напретка.
 
Он је нагласио да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, да разуме легитимну забринутост Србије по питању Косова и да цени напоре Србије за политичко решење косовског питања.
 
Кинески дипломата је истовремено изразио забринутост због изградње путева око манастира Дечани.
 
Немачки амбасадор при УН поздравио је наставак дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ и указао и на важност Специјалног суда, наводећи да је то важан део изградње владавине права и окончавања некажњивости.
 
Британски представник затражио је да се преиспита улога УНМИК на КиМ, наводећи да је ситуација значајно другачија у односу на 1999. годину, када је почео мандат те мисије.
 
Он је, такође, поздравио наставак дијалога под покровитељством ЕУ, како и напредак који су две стране оствариле у Вашингтону.
 
"Нормализација односа између Косова и Србије кључна је за регионалну стабилност и просперитет", поручио је британски дипломата.
 
Према његовим речима Британија подржава рад Специјализованих већа и специјализованог тужилаштва и позвао званичнике да се уздрже од реторике која би могла да повреди породице жртава рата, наводећи да Лондон снажно подржава владавину права.
 
Француска амбасадорка је оценила је да је један од главних изазова на КИМ "пуна нормализација односа са Србијом".
 
"Свеобухватни, дефинитивни и правнообавезујући споразум је предуслов да се Србија и Косово придруже ЕУ", поручила је она.
 
Током говора амбасадори Велике Британије и САД су затражиле да се преиспита улога УНМИК-а на Косову и Метохији, чему се успротивио руски амбасадор Небензја.
 
На почетку седнице десиле су се две мало неуобичајене ситуације.
 
Прва, када је руски амбасадор Василиј Небензја оштро упозорио министарку спољних послова привремених приштинских институција Мељизу Харадинај Стублу да ће бити искључена са наредног састанка уколико буду приказивани косовски симболи, а због тога што се у онлајн укључењу на седницу представнице Приштине, видела застава тзв. Косова.
 
Друга неуобичајена ситуација била је када је немачки амбасадор опоменуо Небензју да је прекинуо Харадинај Стублу, да није дозволио приштинској представници да заврши обраћање и критиковао га да није дозволио да се Савету безбедности обрати и специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак.
 
Такође, замерио је српском шефу дипломатије да му је говор "копи пејст ранијих интервенција", а поводом политике повлачења признања независности тзв. Косова, оценивши да "наши српски пријатељи пуцају сами себи у ногу".
 
Ова седница СБ УН због пандемије корона вируса одржана је путем видео линка.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести