Селаковић: Хрватско саопштење пуно апсурда и хистерије

БЕОГРАД/ПОДГОРИЦА: Много је тога хистеричног и апсурдног у саопштењу хрватског Министарства спољних и европских послова, оценио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић и навео да онај ко Србију прозива за великосрпску агресију, у исто време прича о распоређивању своје војске на делу територије Србије.
s
Фото: Tanjug / Z.Žestić

Неко вам прича о непоштовању граница и о нужности немењања граница, а онда оде на део териоторије ваше земље који је неко противправно отцепио и променио границе у њиховим очима. Онда дођете до апсурда да вам о логорима прича неко ко се још није суочио са својом прошлошћу и нацистичком творевином НДХ и низом логора који су у њој представљали фабрике смрти, истакао је Селаковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Селаковић је навео да у Хрватској живи 4,36 одсто Срба, а у Србији 0,81 одсто Хрвата и подсетио да оквирна конвенција Савета Европе о правима националних мањина каже да у једној општини треба да живи између 10 и 20 одсто припадника једне мањинске заједнице би имали право на службени језик.

У Србији је то 15 одсто када морате некоме да дате то право, али је оно најчешће дато и где има испод 15 одсто припадника једне националне мањине, док је у Хрватској потребно да у једној општини има 33,3 одсто Срба да би добили право на службени језик, истакао је Селаковић.

Додао је да се уз све то добијени слузббени језик не поштује, јер се у Вуковару разбијају ћириличне табле, а у скупштини града гази статут на ћирилици.

Према његовим речима, Србија је са своје стране када је реч о поштовању права Хрвата, откупила кућу бана Јелачића и поклонила је хрватској заједници, у центру Београда дала просторије за Хрватску националну заједницу, омогућава двојезичну наставу и слично.

Упитан како ће се у ситуацији насталој после размене саопштења даље разговарати, рекао је да мора да се разговара.

Наравно да морамо разговарати. Комуникација постоји, али не можете са једне стране да причате о тежњама за градњом добросуседских односа, а да стално провоцирате или не реагујете, рекао је Селаковић.

Истакао је да је хрватско ресорно министарство у саопштењу напало његову реакцију на хрватску протестну ноту због претњи одређеним припадницима руководства Хрватске нациоаналне заједнице у Војводини.

А наш МУП је одмах ухапсио лица која су изрекла те претње и одреаговали смо пре него што су они послали протестну ноту, навео је министар Селаковић.

Указао је да се у добре односе са суседима иде часно и са жељом да се то постигне, а не да се са једне стране прича таква прича а са друге се просипају обмане као што су оне изречене у саопштењу

Истакао је да ће у разговорима с хрватском страном морати да прича истину и да ствари не прећуткује јер то, како је рекао дугује и нашим сународницма у Хрватској, али и нашим суграђанима Хрватима у Србији.

Грлић Радман демантовао своју изјаву дату у Приштини
 

Раније данас у Подгорици, шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман је демантовао изјаву дату у Приштини да је Хрватска "одлучила да на Косову постави војни камп који ће допринети стабилност "

Он је на конференцији за новинаре рекао да је његова најава о отварању војног кампа на Косову и Метохији "спиновање и да није у питању војни камп".

Фото: Tanjug / Video / Printscreen

Према писању Вијести, Грлић Радман новинарима након разговора са црногорским колегом Ђорђем Радуловићем, рекао да је у питању "повећање броја војника у оквиру контигента јединице која броји најмање чланова војника на Косову".

Хрватска као чланица НАТО има право, не знам зашто би неко био погођен, ја бих рекао да је то спиновање. Не знам чему та антихрватска хистерија у Србији, рекао је Грлић Радман.

С исте прес конференције Хина је пренела да је Грлић Радман рекао да је "антисрпска хистерија која се појављује из Србије непотребна, а њен генератор је прикривање пасивности српске стране да хрватској мањини у Србији осигура иста права која српска мањина има у Хрватској".

Грлић Радман је, наводи се, у Подгорици појаснио да је у Приштини, током посете 34. контигенту Хрватске војске у оквиру КФОР-а, говорио о повећању броја војника, што, како је рекао, Хрватска као одговорна чланица НАТО савеза има право.

Истакао је, преноси Хина, да не зна "зашто би било ко са стране био погођен том изјавом".

Грлић Радман је, наводи се, рекао и да се у Србији доносе политичке одлуке "чији је циљ разбијање јединства хрватске заједнице у Србији стварањем такозваног буњевачког језика, а знамо да су Буњевци етничка група хрватског народа”.

Ми желимо са Србијом да решимо сва отворена питања. Да добијемо одговор о 1.869 несталих. Желимо такође одштету за логораше, људе који су били по логорима по Војводини и целој Србији, рекао је Грлић Радман, пренела је Хина.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести