Стефановић: Став Фајон базиран на политичкој пристрасности

БЕОГРАД: Потпредседник владе и шеф Радне групе за унапређење изборних услова Небојша Стефановић изјавио је да му је жао што Тања Фајон изјаве о стању у Србији не базира на чињеницама и конкретним активностима које влада предузима, већ на сопственој политичкој пристрасности.
nebojsa stefanovic, Tanjug
Фото: Tanjug

"Жао ми је што Фајон није успела да превазиђе симпатије према одређеним политичким структурама у нашој земљи. Недопустиво је износити низ паушалних оцена о стању у Србији, а да се за то не наведе чак ниједан конкретан пример", рекао Стефановић за Танјуг, реагујући на оцене посланице ЕП Тање Фајон да се Србија налази у политичкој кризи, да су демократија и слобода медија озбиљно угрожени, јер национални канали не третирају све политичке странке једнако.

Стефановић је навео да Србија није европска земља у којој убијају новинаре, већ у којој све политичке странке могу да износе своја мишљења, са којима је јавност одлично упозната.

Како каже, у Србији опозиција може да каже шта год жели, да измисли било шта и да има довољно медија, који ће то објавити, без икакве провере истинитости тих тврдњи, као што би, истиче, урадили медији у Западној Европи.

"Свака тврдња, ма колико била неистинита и непроверена, појављује се у медијима, без да грађани икада добију макар извињење за бруталне лажи“, каже Стефановић.

Као пример, навео је тврдњу посланице Маринике Тепић да је фарма кока носиља, која постоји у оквиру војног комплекса у Моровић више од 40 година, државна фарма наркотика, додајући да је део медија, иако је могао да провери, то објавио без икакве провере.

"И, каква је то онда неслобода медија? У којој озбиљној европској земљи би било могуће објавити тако нешто, без икакве провере? Нажалост, у Србији је могуће објавити и такву лаж. То, наравно, све говори о људима који су је измислили, али говори и о степену демократије у Србији", рекао је Стефановић.

Он је додао да је занимљиво да разни критичари немају ниједан аргумент којим би објаснили шта је то данас лошије у односу на Србију 2012. године, када су на власти били они које, каже, протежира Тања Фајон.

Стефановић је рекао и да је пре неколико дана на интернету, преко јавно доступних извора, погледао колико су пута представници опозиције гостовали у политичким емисијама на РТС, те да је закључио да су само прошле године, у две политичке емисије на јавном сервису, гостовали скоро 20 пута.

"Да ли сам могао да сањам да неко из СНС-а, у време кад су Ђилас и Јеремић били на власти, има и половину тога? Апсолутно не", навео је Стефановић и додао да су представници СНС у то време гостовали само у ТВ емисијама које су биле део обавезног изборног програма.

Каже и да данас представници опозиције имају позиве телевизија са националном фреквенцијом, да "потпуно и суверено" владају недељницима, док су, додаје, неки од недељника у њиховом власништву или власништву "тајкуна који су им блиски".

"Имају и огроман утицај на поједине дневне новине, а поседују и доста својих медијских портала и интернет сајтова на којима објављују информације које су дијаметралне у односу на истину", рекао је Стефановић.

Он сматра да је лицемерно данас говорити о забринутости због слободе медија, а да се то питање није поставило 2011. године када је Верица Бараћ у извештају написала да су "медији изложени огромном политичком притиску и да је над њима успостављена потпуна контрола".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести