СУПЕРСОНИЧНИ И НЕВИДЉИВИ: Шта одликује авионе "рафал" и ко их све има у Европи? (видео)

Авиони 'рафал' поседују стелт технологију и једва су видљиви на радарима.
rafal pix
Фото: pixabay.com

Приликом посете Александра Вучића Француској, председник је истакао да Србија размишља о куповини 12 француских борбених авиона "рафал".

Како је истакао, "нису као Ф-35, али су много скупљи од Ф-16.

То су авиони 4++ генерације, много бољи од наших МиГ-ова".

Још у априлу 2022. године се дискутовало да би тиме Србија желела да замени дотрајале руске "мигове".

То не би била ни прва сарадња Француске и Србије када је реч о сектору одбране јер је 2021. године већ постигнута сарадња о "Ербасовом" достављају транспортних летелица Ц295.

Шта одликује "рафале"?

У питању је вишенаменски авион који може да служи као ловац, ловац-бомбардер и извиђач за дејство по циљевима које се налазе на копну, мору и у ваздуху.

Сматра се ловцем 4.5 генерације, а поседује стелт технологију, могућност да достигне суперсоничну брзину и учествује у борбама и ван визуелног домета.

Може да крстари брзином од 1,4 маха.

Посебна предност "рафала" је што је једва видљив на радарским системима, а то се постиже посебним материјалима и РАМ премазом, док је специјални премаз нанет на ветробранско стакло и поклопац кабине.

У француску морнарицу су ушли 2004, а француске ваздухопловне снаге су почеле да их користе 2006. године. Били су активни у Авганистану, Либији, Малију, Ираку и Сирији.

Још једна предност француских ловаца је у томе што могу да "ускоче" на тржиште у оним регионима у којима су на снази санкције на куповину америчких борбених летелица.

Према писању Бизнис инсајдера, француски "рафали" су постали толико популарни да произвођач можда неће моћи да испуни све захтеве.

Ко их још има у Европи?

Француски призвођач војне опреме и авиона, "Dassault Aviation", известио је да тренутно постоји потражња за 262 "рафалом".

Примера ради, Грчка и Хрватска су купиле по 12 летелица.

Француска је од компаније укупно наручила 234 авиона, укључујући и посебну наруџбину из 2021. године када је планирано да буде замењено 12 ловаца који су послати у Грчку.

Од осталих земаља које желе да имају "рафале" издвајају се и Египат, Индија, Индонезија и УАЕ.

(N.P./EUpravo Zato/France 24)

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести