Сутра изградња првог погона за фабрику Нидек у Новом Саду

НОВИ САД: Два дана пред свечано полагање камена темељца за будућу фабрику јапанске "Нидек корпорације", на плацу у Радној зони Север 4 у Новом Саду виде се први знаци да ће преко пута фабрика "Лир" и "Континентал" нићи погон светског гиганта у производњи електромотора за скоро све намене.
n
Фото: Dnevnik (F. Bakić)

Тако ће 10. децембра, како је раније најављено, бити заокружена прва фаза инвестиције чија би вредност на крају, по речима новосадског градоначелника Милош Вучевића, могла да досегне и две милијарде долара.

- Стиже нам светски позната и призната компанија из Јапана, после чијег доласка у Новом Саду више ништа неће бити исто. Улазимо у виши инвестициони ранг, и са "Нидеком" и са осталим компанијама које смо довели у Нови Сад, постајемо центар реиндустијализације Србије и конкуренти многим градовима Европе сличне величине. Корист од ове инвестиције, али и других инвестиција ће имати сви грађани Новог Сада. Лакше ћемо решавати све потребе наших суграђана. Желим искрену добродошлицу "Нидеку" у Нови Сад, у Србију! - поручио је јуче Вучевић за наш лист.

Уколико све иде по плану, у "Нидековој" фабрици у Новом Саду крајем 2022. године почеће производња дела асортимана фирме из Кјота у погонима које ће изградити компанија ЦТП, која је за ту намену непосредном погодбом са Градом купила 12,5 хектара земљишта у радној зони "Север 4" за нешто више од 590 милиона динара.

На априлској седници Скупштине града пред одборницима је био предлог да ЦТП Инвест из Београда купи око 21,2 хектара градског земљишта у радној зони "Север 4"  за 993,7 милиона динара, односно око 8,5 милиона евра. Друга парцела од око 8,7 хектара, продата је такође ЦТП-у по цени од 403 милиона динара, што је новосадски парламент потврдио на последњем заседању крајем новембра. На тој парцели градиће се фабрика за још једно одељење "Нидека" - "Нидек елесис корпорејшн". У писму о намерама, које су 15. марта "Нидек" и ЦТП послали градским властима, планирана је, у првој фази, фабрика за потребе аутомобилске индустрије на 26.000 квадратних метара и са 300 запослених, а која би требало да проради до краја 2022. године.


Од мотора за седишта до електро-мотора за аутомобиле

У медијима се незванично појавио и бизнис план "Нидека" за Нови Сад: јанаској компанији биће потребно и целих 100 хектара за планиране погоне, чиме би Нови Сад постао један од "Нидекових" центара за Европу. У фабрици чија изградња почиње, како је раније најављено, 10. децембра, најављена је производња три врсте електро-мотора, два за подешавање седишта у аутомобилу и један за подешавање кровног прозора.

"Нидек елесис" би требало, у фабрици поред, да производи три типа инвертерских управљача за плаг-ин хибридна возила и за чисте хибриде. У каснијим фазама инвестиције, најављена је и производња покретачких електро-мотора за аутомобиле.


Фото: Dnevnik (F. Bakić)

Из поменутог писма о намерама, може се видети да "Нидек" планира да у Новом Саду за почетак производи "електромоторе намењене унапређењу удобности и управљања аутомобилима". Између осталог, намера ЦТП-а је да до 2026. године откупи још 16 хектара земљишта за даље фазе инвестиције "Нидека". Нова фабрика би требало да буде опремљена "најсавременијим технологијама и машинама", док је опрема за производњу и монтажу готово потпуно аутоматизована. Даље се каже да се у производњи не користе шкодљиви материјали, а да сама производња захтева висок проценат образованог особља.

Вучевић је у фебруару, приликом завршних преговора са Јапанцима навео да ће ова инвестиција бити "тешка" скоро две милијарде долара, да је у плану куповина 25 хектара земљишта у индустријској зони "Север 4" и да ће се у новој фабрици производити до 300.000 јединица до 2023. године.

- Овим наш град постаје регионални индустријски центар првог реда, проблем запошљавања ће готово нестати, а посебно ми је драго што ће висококвалификовани дипломци са наших техничких факултета добити још једно место за рад са изузетним могућностима за пословни напредак - истакао је тада Милош Вучевић.

Власти на свим нивоима преговорале су с "Нидеком" више од две године, а за свега двадесетак дана од писма о намерама, Нови Сад је наменски изменио Програм уређивања грађевинског земљишта. Уједно, 25. марта Влада Србије издаје закључак да је инвестиција ЦТП-а и "Нидека" од значаја за Србију, да би 29. марта, на основу тога, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић покренуо поступак продаје земљишта непосредном погодбом, што је и обављено сутрадан пред надлежном комисијом. Иста ажурност била је и током другог покушаја продаје.


Канцеларија у Новом Саду

У априлу ове године је "Нидек" оторио канцеларије и у Новом Саду, које им је Град привремено уступио без наканде.

Фото: Dnevnik.rs

Компанија је потписала и Меморандум о разумевању између Факултета техничких наука и "Нидека", те посебан споразум о сарадњи између ФТН-а и „Kyoto University of Advanced Science".


Што се тиче самог "Нидека", они је 22. и 28. јануара отворио две фирме у Србији: "Nidec Electric Motor Serbia" и "Nidec Elesys Europe". Мада је оснивачки капитал за сада свега 100 динара, законски заступник прве фирме је председавајући борда директора "Нидека" Јун Секи. Оба предузећа су регистрована у Београду, а оба је основала европска подржница "Нидека" "Nidec Europe B. V." из Холандије.

У фебруару су потписали Оквирни споразум са Министарством привреде и Новим Садом, где се обавезује на улагање од укупно 72,9 милиона евра и запошљавање 480 радника. Државни подстицаји су одређени на 8,9 милиона евра, а отворена је могућност и за друге олакшице, као што је ослобађање од пореза на добит.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести