ТЕМА „ДНЕВНИКА” Све локалне скупштине у Војводини 21. августа

НОВИ САД: Тачно два месеца од оржавања избора, у војвођанским општинама и градовима одржаће се конститутивне седнице нових скупштина.
Skupština grada Novog Sada Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Скупштина града Новог Сада Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Све су заказане за 21. август и тада би требало, како је најављено, да се изаберу руководства скупштина, председник, потпредседници, секретари. Избор првог човека градова и општина који се, по Закону о локалним изборима, бира из редова одборника, одложен је и, по свој прилици, сачекаће формирање нове владе Србије, односно одлуку о коалицији која ће чинити републичку власт.

До сада су конституисане скупштине Србије и АП Војводине. У републичком парламенту констатовани су посланички мандати, формиране посланичке групе, а избор руководства Скупштине обавиће се наканадно. Дакле, везан је за републичку владу.

У Скупштини Војводине отишло се корак даље: потврђени су мандати свих 120 изабраних посланика и образоване су посланичке групе. Изабран је и председник Скупштине АПВ, и то је трећи пут лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор. То је, иначе, део пакета договора председника Србије и СНС-а Александра Вучића и СВМ-а, односно Иштвана Ппастора. Најављено је и потписивање коалиционог договора, као и после прошлих избора. Тако је Скупштина Војводине једина скупштина у Србији која је конституисана до краја. Изабрани су и потпредседници. Скупштина је одлучила да у овом мандату има пет потпредседника, а изабрани су: Александра Малетић, Александра Ђанковић, Дамир Зобеница, Немања Завишић и Дејан Чапо.

За генералног секретара Скупштина АПВ именовала је Николу Бањца. Скупштина је донела Одлуку о избору председника и чланова скупштинског Одбора за административна и мандатна питања. Председник је Милан Влаисављевић, а чланови Дамир Зобеница, Александра Малетић, Љубодраг Мишчевић, Миа Страјин, Јована Меденица, Борис Новаковић, Ливиа Корпонаи, Бранислав Богарошки, Горан Иванчевић и Милош Тубић.

Формирано је шест посланичких група. Председник Посланичке групе „Алескандар Вучић – За нашу децу” је Дмитар Станишић, СПС–ЈС предводи Душан Бајатовић,  Савез војвођанских Мађара др Бојан Баги, „Војвођански фронт – ЛСВ, ВП” Бранислав Богарошки. Председник осланичке групе „ДСС Метла – Милош Јовановић” је Бранислав Ристивојевић, ПОКС-а Горан Иванчевић. А на челу посланичких група су посланици Ђурађ Јакшић, Војислав Кулачин, Марина Недељковић и Александар Смиљанић.

У војвођанским градовима и општинама, као и на републичком и покрајинском нивоу, листа око СНС-а однела је највише гласова, те ће напредњаци чинити окосницу нове власти на свим нивоима. О могућим коалицијама следи договор, а то ће све звисити од договора о новој влади Србије. Како је већ и наговештено, покрајинска влада биће изабрана након републичке, а тада следе и избори градоначелника и председника општина.       

Е. М. – М. Сћ.

 

 

Беочин и Бачки Петровац изузеци?

– Тамо где на локалу имамо људе који нису баш на најбољи начин оправдали поверење које су имали, та локална власт вуче републичку листу доле и резултати су слабији – каже председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић. – У Беочину смо имали одређених проблема и тамо смо изгубили локалне изборе. Где год је било неслоге и унутрашњих трвења, где су људи гледали како да се обрачунају с неким унутар странке, а не шта ће да ураде за грађане тог места чији су председници општине били, добили смо слабији резултат. У Беочину две листе деле мандате, СНС и СПС, с тим што су социјалисти освојили одборничко место више.

Глишић додаје да су социјалисти имали намеру да пожуре да формирају власт у Бачком Петровцу без СНС-а.

– И не само у Бачком Петровцу већ и у Свилајнцу, Сурдулици... Тамо где ми немамо апсолутни утицај, где не можемо да утичемо на дешавања, локални парламенти ће се формирати и пре. У Бачком Петровцу СНС је, као и у већини места у Србији, однео победу – 11 од 25 мандата, али напредњаке је у стопу, са само два мандата мање, пратила Јединствена Србија.  Остале странке које су се ујединиле с ЈС-ом освојиле су укупно пет мандата. Три мандата освојила је Социјалистичка партија Србије. Један мандат добила је листа „Нестраначки и уједињени обични људи”, предвођена Мартином Мартинко Саболчки, чланицом Националног савета Словака. Један мандат добио је и Војвођански фронт.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести