У Бачком Петровцу отворене Словачке народне свечаности

Вечерас су у дупке пуној сали Словачког војвођанског позоришта у Бачком Петровцу отворене 100. „Словачке народне свечаности”.
1
Фото: Dnevnik.rs

Гала програму „100 година с народом, у народу и за народ”, по сценарију режисера Мирослава Бенке из Старе Пазове, присуствовали су премијер Словачке Петар Пелегрини, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник општине Бачки Петровац Срђан Симић, председница Националног савета словачке националне мањине Љибушка Лакатош и друге званице. 

Премијер Словачке је у разговору с Мировићем нагласио значај тог скупа уз присуство највиших покрајинских званичника као потврду добрих односа Србије и Словачке, али и потврде да се у Војводини води рачуна о националним мањинама.

Код војвођанских Словака јучерашњи дан је био вишеструки празник. Најпре славили су троструки стогодишњи јубилеј својих првих институција на нашим просторима, гимназије и штампарије у Бачком Петровцу, и културне манифестације „Словачке народне свечаности”. Оне су установљене 1919. у првој години после Велике народне скупштине у Новом Саду када је донета одлука о присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији. Истовремено, 9. август је и национални празник словачке мањине који је одлуком Скупштине Војводине пре две године увршћен у значајне датуме у Покрајини.

Слављеницима је у име Покрајинске владе и своје име честитао Игор Мировић.    

– Изузетна ми је част што сам вечерас у прилици да вас поздравим и да вам – у име Покрајинске владе и лично име – честитам заиста изузетан јубилеј – стогодишњицу одржавања „Словачких народних свечаности”, које се, истовремено, обележавају и као национални празник словачке националне мањине у Републици Србији – истакао је Мировић. – Већ готово три века – без обзира на бурне историјске мене које су се за то време догодиле – ви, Словаци, сте изузетно важан сегмент простора који чини данашњу Војводину. Јер, без вас је једноставно немогуће замислити раскошни спектар свих њених различитости, али ни склад тих различитости на који смо, сви заједно, с разлогом поносни. 

Фото: Dnevnik.rs

Мировић је нагласио да би без војвођанских Словака било немогуће замислити војвођанску историју, укључујући и њене најважније, преломне тренутке.

– Када смо прошле године славили стогодишњицу присаједињења Војводине Краљевини Србији, славили смо је – заједно. Јер, управо су представници словачког народа, предвођени вашим великаном доктором Људевитом Мичатеком, 25. новембра 1918. године, на Великој народној скупштини у Новом Саду, томе дали огроман допринос – нагласио је председник Покрајинске владе. – Верујем, међутим, да је – и данас – веома, веома важно рећи да смо, доносећи пре 100 година одлуку да живимо заједно, равноправно и сложно, ударили чврсте темеље да и ваш, и сваки други идентитет, буду сачувани.

Осврнуши се на значају улогу словачког првака др Мичатека, великог борца за права Словака и свих других људи на нашим просторима, који је био и један од председника Велике народне скупштине, Мировић је нагласио да је управо то био разлог да једно од покрајинских признања из људских и мањинских права која су установљена прошле године, понесе име Људовита Мичатека. Покрајинска влада ће то признање, најавио је он, први пут доделити у децембру ове године, одајући на тај начин почаст не само лауреату него и великану чије име оно носи и народу из којег он потиче.

– Славећи прошле године стогодишњицу присаједињења, ми смо заједно констатовали да је Велика народна скупштина из 1918. године била коначна победа начела слободе, равноправности и напретка за све, па и за припаднике словачке националне заједнице. Није ли већ наредна, 1919. година, то недвосмислено потврдила? Дубоко верујем да јесте! – истакао је Мировић.

Он је поручио да је Покрајинска влада одлучна да обезбеди Словацима, као и свима другима, равноправност, склад националних различитости, очување и развој свих националних и културних идентитета и у времену које је пред нама. Ту подршку Словацима у Војводини, како је навео, Покрајинска влада обезбеђује још већом подршком у образовању на матерњем језику на свим нивоима, од предшколског до универзитетског, континуираном и још већом подршком јавном информисању на словачком језику, конкурсном суфинансирањем других медија који програм производе и емитују на словачком језику. Та континуирана подршка се односи и на Национални савет словачке мањине, Завод за културу војвођанских Словака као и на друге институције и културне манифестације попут „Словачких народних свечаности”.

Без војвођанских Словака било би немогуће замислити војвођанску историју, укључујући и њене најважније, преломне тренутке (Игор Мировић)

– И то није само наше чврсто опредељење, то је наша обавеза, и ми ћемо је доследно и у целини испунити! – поручио је председник Покрајинске владе.

Фото: Dnevnik.rs

Председница Националног савета словачке мањине Љибушка Лакатош је у свом обраћању рекла да је словачка национална мањина код куће овде, у Републици Србији.

– Наши корени су овде учвршћени готово три столећа и убеђена сам у то да се у будућности неће тако лако исушити – нагласила је Љибушка Лакатош. – И тако, на начин на који смо наставили тамо где су наши преци стали, верујем да ћемо и ми постати узор нашим следбеницима. Национални савет словачке националне мањине, заједно с Матицом словачком у Србији ће максимално уложити сав труд да наш словачки изданак на овим просторима, на Доњој земљи, устраје још дуго и остане најзеленији!

9. август је и национални празник словачке мањине који је одлуком Скупштине Војводине пре две године увршћен у значајне датуме у Покрајини

Председница Националног савета словачке мањине је рекла и да држава Србија у очувању националне и културне свести Словака и словачког језика има заиста позитиван приступ.


Захвалност Словачкој Републици

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је, обраћајући се премијеру Словачке Петру Пелегринију, нагласио да је Република Србија бескрајно захвална Словачкој Републици за доследну подршку територијалном интегритету наше земље и за укупну подршку коју Словачка пружа у процесу европских интеграција, као једном од стратешких опредељења наше државне политике.

– Грађани Војводине и Србије – укључујући и наше комшије и браћу Словаке – то веома добро знају и то никада неће заборавити – истакао је Мировић.


– Свеукупној повољној процени положаја наше националне мањине у Србији значајно доприносе и традиционално добри пријатељски и историјски односи међу словачким и српским народом – истакла је она. – Поносни смо на позитивна искуства суживота словачке националне мањине и већинског становништва на територији данашње Војводине, а и на пријатељске односе између Србије и Словачке, који уједно улепшавају њихову историјску повезаност, без конфликата и с поштовањем права на различитост те могу бити пример многим европским народима.

Е. Марјанов

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести