У Скупштини расправа за и против поскупљења ТВ таксе

БЕОГРАД: Посланици дела опозиције критиковали су данас предлог да се такса за јавне медијске сервисе од 1. јануара плаћа 255, уместо садашњих 220 динара, као и то што се она плаћа уз рачун за струју, док су посланици владајуће већине истакли да у јавне сервисе мора да се улаже да би они били квалитетни.
televizija pixabay
Фото: pixabay.com

Посланик Српске радикалне странке Милорад Мирчић питао је “докле ће у Србији људи који укључе ринглу или рерну плаћати претплату за јавни сервис”.

Он је рекао да је било разумљиво да се ТВ претплата плаћа уз рачун за струју у време када је била економска криза и санкције, зато што је тада било доведено у питање функционисање јавних сервиса, али не и сада када власт тврди да смо ушли у златно доба.

Самостални посланик Миладин Шеварлић рекао је да је “Србија вероватно једина држава у свету у којој стока, фигуративно, плаћа ТВ претплату, јер све штале које имају бројило, чак и ако нема стоке у њима, морају да плаћају ТВ претплату”.

Он је истакао и да сва бројила која се налазе на бандерама и служе као погонска енергија за покретање пумпи за наводњавање у повртњацима, воћњацима и другим обрадивим површинама плаћају ТВ претплату свих 12 месеци, иако су она у функцији највише четири месеца, током трајања вегетационог периода у току године”.

Шеф посланичке групе Странке модерне Србије Татјана Мацура рекла је да се та странка оштро противи повећању таксе за јавни медијски сервис, како за РТС, тако и за РТВ.

“Они не одговарају потребама грађана, јер не раде оно што им је у опису посла. Без обзира што је мало повећање и што можда неће много оптеретити буџет грађана, једноставно није оправдано”, оценила је Мацура.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Бранимир Јовановић рекао је да је неопходно повећање таксе за јавн медијски сервис, али је навео да  би требало да се расправља о квалитету програма РТС и РТВ.

“Морамо да будемо свесни да је издвајање финансија за унапређење јавног сервиса неопходност, да је то инвестиција за будућност”, казао је Јовановић.

Он је навео да комерцијалне телевизије често емитују неприкладан садржај и оценио да је то најјачи разлог зашто мора да се оснажи и унапреди рад јавног сервиса.

“Ако желимо квалитетан јавни сервис, онда морамо у њега и да улажемо, а такав сервис мора да има основну улогу да задовољи потребе свих грађана Србије”, истакао је Јовановић. Према његовим речима, квалитетан програм и

његова доступност су кључни фактори који оправдавају финансирање јавног сервиса.

Посланица Социјалистичке партје Србије Стефана Миладиновић рекла је да се свуда плаћа такса за јавни сервис, а различита је само методологија по којој се утврђује њен износ.

Посланица Српске напредне странке Александра Томић оценила је да би и државне медијске куће требало да се појаве на тржишту и да покажу да заиста раде у интересу свих грађана Србије, јер сви плаћају таксу.

Она је рекла да је у буџету за 2020. годину смањен износ намења за јавне сервисе, али ће они имати веће приходе због повећања ТВ претплате.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести