Влаовић: Запад покушава да доврши формирање своје државе на територији Србије

Директор листа “Дневник” Душан Влаовић у интервјуу за “Петербуршки дневник”, који преносимо у целини, појаснио је због чега је баш сада дошло до заоштравања ситуације између Србије и Косова.
2
Фото: Dnevnik.rs

Западне земље тренутно теже да што пре заврше започети посао формирања своје државе на територији Србије. Управо због тога се, како наводи Влаовић, на председника Александар Вучић сада врши озбиљан притисак. Према његовим речима, од Вучић се захтева да призна „западну творевину“,  која се појавила 1999. године као последица НАТО агресије и противно жељама српских власти. У оквиру ових планова инсистира се и да Србија уведе и читав низ санкција против Русије.

- Као формални разлог за одмазду над Србима који живе у северном делу Косова, председник фиктивне државе Косово Аљбин Курти одлучио је да укине српске личне карте и регистарске ознаке возила. Претходне вечери (31.јула) они су кренули у борбу против Срба са оклопним транспортерима и другим наоружањем. Крајњи циљ је протеривање Срба и стварање етнички чистог Косова - рекао је наш саговорник.

Према речима Влаовића, косовски премијер Аљбин Курти недавно је одржао низ састанака са високим званичницима ЕУ и САД - а, а  поједини званичници ЕУ по први пут отворено затражили су од Србије да призна Косово. На тај начин створена је погодна ситуација за притисак на Србију како би се то питање коначно решило.

- У Приштини су проценили да је сада прави тренутак да испровоцирају Србију да брани Србе на Косову - рекао је Влаовић. - У том сценарију, Куртију се веома допало да буде у улози Зеленског, док Вучића већ називају малим Путином. То би омогућило да се тренутна ситуација у Украјини искористи за завршетак формирања државе Косово на територији Србије.

Влаовић сматра да лидери косовских Албанаца и њихови ментори неће одустати од притиска на Србију, јер ако би власти признале Косово, онда би након ове одлуке независност Косова признале  и друге земље које су биле уздржане из унутрашњополитичких разлога.

- Наш председник чини све да се проблеми реше мирним путем, а могуће је да ће уследити нови преговори у Бриселу под окриљем Европске уније - закључује Душан Влаовић. - Проблем је што чак и ако би  био постигнут некакав договор, Албанци са Косова га не би спровели, а Европска унија  је само на њиховој страни.

Руски медиј подсећа да је ситуација на граници Србије и АП Косово и Метохија ескалирала због одлуке косовских власти да од 1. августа уведу забрану уласка у покрајину грађанима са српским документима и аутомобилима са српским регистарским ознакама градова на Косову. Приштина је почела да блокира граничне прелазе и на њих поставила косовске  специјалце. Као одговор, Срби који живе на северу Косова почели су да блокирају путеве и граде барикаде. Медији су почели  да  објављују извештаје да је српска војска наводно ушла на територију покрајине. Међутим, Министарство одбране Србије је демантовало ове гласине и саопштило да је таква информација лажна. У том контексту, Београд је саопштио да Приштина спрема војну операцију против косовских Срба. Забринутост због кризе изразила је Међународна мисија КФОР-а која делује на Косову под вођством НАТО-а. На инцидент је одмах реаговала и руска страна.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да САД и ЕУ провоцирају Косово на агресију на суседа, а да  је посредничка мисија ЕУ за решавање сукоба пропала. Иначе, Украјина такође није стајала по страни. Они су поручили да је украјинска војска “спремна да брани Косово ако Србија уђе на територију те републике”. Сада је на Косову деескалација. Власти непризнате републике одлучиле су да одложе до 1. септембра ступање на снагу нових правила по којима је забрањен улазак у покрајину грађанима са српским документима и српским регистарским ознакама градова на Косову.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести