Вучевић: Ово је сусрет светског са европским прваком

НОВИ САД: Кина и Србија су искрени пријагељи и наши народи су повезани дуготрајним пријатељствовом, изјавио је данас у Новом Саду секретар Секретаријата Централног комитета Комунистичке партије Кине Јанг Шијадоу на састанку проширеног састава Извршног одбора Српске напредне странке (СНС) у Новом Саду.
t
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

"Током посете председника Си Ђинпинга Србији 2016. године, двојица наших вођа су се договорили да се уздигну односи Србије и Кине у свеобухватно стратешко партнерство, прво такве врсте између Кине и једне од земаља источне Европе”, рекао је Јанг.

Он је нагласио да Србија и Кина подржавају једна другу у стварима које су од заједничког интереса.

"Имамо плодоносну сарадњу и у сарадњи ''17+1'' држава (Кине и земаља средње и источне Европе) и механизму и подржали смо велике пројекте који су донели мерљиве резултате нашим народима“, рекао је Јанг.

Потпредседник СНС-а Милош Вучевић најавио је високог функционера КП Кине као "човека који је десна рука председника Си Ђинпинга, један од главних оперативаца КП Кине и један од најважнијих људи у целој Кини, а тиме и у целом свету“.

Фото: Танјуг/Јарослав Пап

"Ово је сусрет пријатеља и данас ће представник светског првака у политичком раду разговарати са европским шампионима, што све остале странке у Европи могу само да уче од вас. Господине Јанг, ово су прекаљени политички борци, људи који су изнели многе победе, непобедиви и за многе партије у Европи, узор како треба радити“, поручио је Вучевић.

Он је оценио да је данашња посета потврда нераскидиве сарадње две државе.

"Настављамо оно што су два председника утврдили и дефинисали, а ми на овом оперативном страначком нивоу спороводимо у најбољој намери. Ми смо, као народ и као држава, захвални НР Кини на принципијелном ставу и поштовању међународног права, признавању територијалног интегритета и целовитости суверенитета Републике Србије. Као што Србија познаје само једну Кину и искључиво види Пекинг и владу у Пекингу као адресу с којом се разговара. За нас ту нема никакве дилеме“, рекао је Вучевић.

Он је посебно захвалио Кини на инвестицијама које су помогле опоравку Србије и, како је рекао, буквално спасавале одређене крајеве Србије, где је био угрожен опстанак народа.

Члан Главног одбора СНС-а Марко Ђурић рекао је да "Србија зна како је то бити изложен сакнцијама и трговинским блокадама, те да Србија дели визију Си Ђинпинга о заједници за будућност човечанства“.

Фото: Танјуг/Јарослав Пап

"Трговинске блокаде и санкције су део политичког репертоара из једног прошлог света, света на заласку. Налазимо се на размеђу епоха и не само да нисмо на крају историје, већ смо на почетку новог глобалног развоја који ће читаво човечансто, уз кинеско лидерство одвести у правцу које је данас тешко замислити. Сигурно је да то није будућност која ће обележити регионалне кризе и сукобе цивилизација, већ да улазимо у један сасвим нови вид мирољубиве глобализације, који тек треба да добије своје име“, рекао је Ђурић.

Он је рекао да ће Србија наставити да буде веран пријатељ Кини и њеном народу и да помогне да глобални изазови буду превазиђени на миран начин, уз поштовање међународних порава и принципа суверености држава.

Фото: Танјуг/Јарослав Пап

"Допринос развоју ових односа заснива се на политичком разумевању председника Александра Вучића и Си Ђинпинга. Од Комунистичке партије Кине може се научити како једно партијско руководство мудро формулисаним развојним планом може да преобрази своју државу. Кина је светски лидер у борби против сиромаштва. За 70 година је 800 милиона људи овом дисциплином и посвећеношћу КП Кине извели су из сиромаштва. Ми данас под вођством Александра Вучића водимо Србију у просперитет и напредак“, рекао је Ђурић, захваливши представницима КП Кине на подршци коју је дала српском народу на Косову и Метохији.

Милош Вучевић и Марко Ђурић су с представницима високе делегације КП Кине посетили Петроварадинску тврђаву и Музеј града Новог Сада на Тврђави.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести