Вучић данас у Истанбулу на пуштању деонице Турског тока

ИСТАНБУЛ: Председник Србије Александар Вучић ће, на позив турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана, данас боравити у Истанбулу, где ће присуствовати свечаности поводом пуштања у рад деонице гасовода "Турски ток".
vucic erdogan, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Председник Вучић ће се током боравка у Истанбулу, састати са председником Ердоганом, председником Руске Федерације Владимиром Путином и председником Владе Бугарске Бојком Борисовим, саопштила је прес служба председника.

Деоницом гасовода "Турски ток", која се данас отвара, гас ће ићи од руске Анапе до турског места Кијикеј цевима испод Црног Мора.

Свечаном отварању ће, према ранијим најавама домаћина, турског председника Редзепа Тајипа Ердоана, присуствовати велики број званичника.

Русија иначе гради Турски ток са два цевовода, а укупан капацитет је око 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Први крак гасовода је намењен снабдевању домаћег тржишта Турске, а други за земље јужне и југоисточне Европе, док је капацитет сваког крака гасовода по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

Други крак гасовода иде од Турске кроз Бугарску преко Србије, а затим даље до Мађарске, а у плану је да се настави према Словачкој и Аустрији.

Прве количине гаса из Турског тока потећи ће кроз магистрални гасовод у Србији у другој половини године, највероватније у октобру, када почиње следећа гасна сезона, најавио је раније министар енергетике и рударства Александар Антић.

Завршено је полагање цеви дуж гасовода у нашој земљи од 403 километара, рекао је Антић Танјугу и додао да је остало да се заврше мерне станице и велика компресорска станица у околини Жабара, која треба да обезбеди пуну функцију гасовода.

Компресорска станица код Жабара требало би да буде готова у другој половини ове године.

По пуштању компресорске станице у Бугарској и поменуте станице у Србији, биће обезбеђен неопходан притисак да би тај гас наставио да тече ка Мађарској и даље до централно-еврпских гасних складишта.

"Као што смо планирали, прошле године завршили смо полагање цеви од границе са Бугарском до границе са Мађарском. Реч је о пројекту који је реализован изузетном динамиком, с обзиром на то да су прве активности почеле крајем априла 2019. и већ у децембру било је положено 403 километра цеви", навео је Антић.

Очекује се да у другој половини ове године, односно од почетка следеће гасне сезоне, која почиње у октобру, крену и прве количине гаса из Бугарске за Србију.

Мађарска ће гас добити нешто касније, након изградње компресорских станица на својој територији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести