Вучић: Неки без идеја би 5. октобар као одскочну даску

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је 5.октобар донео неке добре, али и неке лоше ствари, да су ствари у Србији данас "драматично боље него што су биле и 2000. и 2010. и 2012. године, те да данас има политичара без идеја који мисле да би 5. октобар могао да буде њихова одскочна даска.
Aleksandar Vucic/Fonet
Фото: FoNet

"Таквима, који мисле да враћањем у прошлост могу да црпе политичку снагу желим све најбоље, ја ћу гледати у будућност", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

"Има острашћених људи са обе стране када је 5. октобар у питању", приметио је председник, истичући да не жели да говори о личним емоцијама када је реч о том догађају, већ да га посматра са историјске дистанце. 

"Добро је што се Србија отворила ка свету, лоше је што је наступила брутална пљачка и што су пљачкаши одустали од државних интереса, разорили Србију и увели је у најтежу кризу", рекао је Вучић и додао: „много нам је тога било потребно да се од тога опоравимо, јер нам је била разорена економска супстанца, разорени и уништени српски државни и национални интереси и Србија уведена у најтежу дужничку кризу”. 

"Слободан Милошевић је уништавао економију ненамерно, несмишљено. Када вас политика уведе у сукобе, онда економија не може да вам буде добра, већ лоша. Ђилас и остали су крали и пљачкали и отимали све што стигли од народа", нагласио је он. 


Брнабић води владу, о реконструкцији кад ме буде питала

Вучић изјавио је да ће у неком наредном периоду свакако бити промена у влади, те да ће своје мишљење о томе, као председник највеће странке, изнети премијерки Ани Брнабић, када га буде о томе питала. 

"Нема никакве сумње да ће у неком наредном периоду, а зависи од много фактора, од ситуације у региону... свакако промена бити", рекао је Вучић, на питања новинара да коментарише изјаву председнице парламента да би неки министри требало "мало да се одморе" и да ли је то покренуто питање реконструкције владе.

Рекао је да се стално консултује са премијрком о многим питањима и да су те консултације обостране. 

"Премијерка Брнабић је та која доноси одлуке о влади, а што се мене тиче, као председника, ваљда још неко време док не дође неки 5. октобар или док њихове снаге драматично не ојачају - а то под наводницима говорим пошто тих пустих снова има колико хоћете - као председник највеће странке бићу питан", рекао је Вучић. 

Навео је да ће тек тада, када га премијерка Брнабић буде питала, бити спреман да понуди и сарадњу и одговоран приступ свему томе. 

Свим пензионерима у новембру пензије веће за пет одсто

Председник Србије изјавио је данас да ће сви пензионери у новембру примити пензије увећане за пет одсто и истовремено најавио могућност додатне једнократне помоћи пензионерима. 

''У новембру ће сви пензионери добити увећање пензија за пет одсто, а за око месец дана знаћемо да ли, уз увећање пензија, постоји могућност и додатног једнократног давања пензионерима'', рекао је.

Он је изразио уверење да ће пензионери бити задовољни и захвалио им што су веровали у државне органе, а држава је, каже, показала да се и најмањом способношћу Србија може да се извуче из банкротства и да буде на сигурном и добром путу.

Вучић је казао да га многи нападају, јер је инсистирао и тражио да се онима који имају пензије до 32.000 динара, а који имају тежи економски положај, исплати пет одсто више и да то буде стална, а не привремена категорија.

Он је навео да око 72 одсто пензионера у Србији тешко живи и да држава жели да и они осете резултате реформи спроведених у последњих неколико година, те да и они буду ''нешто задовољнији''.

''Са тим увећањем и једнократним давањима то ће бити за читаву пензију више на годишњем нивоу. Мислим да је то важна и лепа вест за пензионере. Мој отац ће, на пример, имати за 9.000 већу пензију него што је имао 2014.године, а скинули смо му 13 или 14 хиљада'', рекао је Вучић.


"Ђилас и остали су крали и пљачкали и отимали све што стигли од народа. Уништили све што је и Милошевић оставио у наслеђе. Сваку фабрику су разорили, не постоји ни једна коју су оставили, читаву и успешну, тако да ако је неко разорио српску економију, а то му је служило само за лично богаћење, најбоље се види на примеру Драгана Ђиласа и његових коалиционих партнера, Вука Јеремића и других, који су данас најбогатији људи у региону", приметио је Вучић.

"Србија је сада на добром путу", каже и додаје - на путу опоравка, а постигнуте добре резултате у економији потврђују анализе ММФ-а и Светске банке. 

Подсећа да је за време претходне власти раст био минус 3,1 одсто, а да је ниво незапослености била 25,9 посто док је данас 11,9 одсто, као и да се фабрике отварају у свим градовима - Нишу, Лозници...

"У свим сферама је десетоструко боље", рекао је председник и додао да смо некада имали у једном дану и два убиства, а данас се забринемо због насиља, да су били затворени сви музеји, данас раде...

Сада је, каже, време да се марљиво и упорно ради, "а не да се дичимо да смо победили уз помоћ светског поретка или да смо срушили неки режим". 

Било је, истиче, оних који су тешко страдали и у једном и другом режиму, и не жели да их поистовећује уопште.

Треба се окренути будућности, иако има оних који би да им 5. октобар буде "одскочна даска", јер немају ни идеја, ни марљивости. 

"Њима не могу да помогнем. Сигуран сам да ће на локалним изборима бити фаворити, а ми ћемо се борити да им се супротставимо", рекао је Вучић. 

Упитан да прокоментарише то што Саша Јанковић најављује прикупљање потписа за његову смену, понавља да ће до краја године бити још локалних избора и да ће опозиција имати могућност да се докаже.

Мудром политиком до изградње мира, регионално и глобално

Вучић је рекао да ће се Србија трудити да мудром, озбиљном, промишљеном и миротворном политиком гради мостове у будућности како регионално, тако и генерално, као и да гради пријатељство са бројним међународним факторима, јер је то услов да се сачува стабилност, мир и будућност за нашу земљу. 

“Постављаћемо питања на која нећемо да добијемо одговоре, али и то нешто значи, добро је да чују да питања имамо. Гледаћемо да чувамо мир и стабилност, гледаћемо да унапређујемо нашу економију, али ћемо морати још много да радимо како бисмо изградили поверење и пријатељство са бројним међународним факторима. То је један од услова да сачувамо стабилност, мир и будућност за нашу земљу”, казао је Вучић. 

Председник је обраћајући се на отварању конференције “Ка безбедној Србији” казао да је веома важан и међународни положај Србије, који утиче на безбедност у земљи, као и на гаранције безбедности. 

Како је навео, Србија се налази на европском путу, отворила је 14 поглавља, а очекујемо да се отвори још четири поглавља до краја године. 

Председник је казао да је Србија успела да спроведе тешке и значајне реформе, те да привлачи највећи број инвестиција из западних земаља и истакао да је веома важно да градимо односе са свим тим земљама, са ЕУ, њеним чланицама, али и са САД и посебно са Руском Федерацијом и Кином. 

“Са Русијом, и у тешким тренуцима, успели смо да одржимо пријатељске и рекао бих братске односе и када су сви други уводили Русији санкције, ми нисмо, не зато што нам је нешто било потребно, већ због гледања у будућности и могућности за нашу сарадњу, али и зато што нисмо желели да забијамо нож у леђа пријатељима”, рекао је Вучић. 

Што се тиче сарадње са Кином, председник је казао да је она на највишем могућем нивоу, те да је он веома захвалан и председнику Кине на акцијама које је предузео како би кинеске компаније све више улагале у Србију. 

“Искрено пријатељство и сарадњу са Кином наставићемо и у наредном периоду и потпуно сам уверен да то доноси напредак и задовољство нашој земљи”, казао је. 

Вучић је истакао да се морају сагледати регионални изазови, који су свакако најзначајнији и највећи. 

“У годинама које су претходиле суочавали смо се са тим да су Срби криви за све и најлакше је било окривити Србију и за унутрашње проблеме који су им се дешавали. Нас брине ситуација у Приштини и односи које Београд има са Приштином, не зато што ми желимо било шта да учинимо против Албанаца, не зато што ми нисмо испунили Бриселски споразум или неке од његових делова, него зато што Албанцима не пада на памет да испуне, зато што и данас њихови највећи представници говоре о стварању велике Албаније и данас нико из Европе и света на то неће реаговати”, казао је председник. 

Како је навео, Србија у складу са тим мора да гледа и пажљиво да прати сваки од потеза “људи који се понашају као дрогирани боксери” и који сваког тренутка могу да изазову сукобе и немире. 

“Ми од сукоба морамо да бежимо, јер немамо за бацање нашу децу и будућност, да бежимо од сукоба, гледамо у рад, нове фабрике и да се боримо за дуготрајни мир, али то не значи да се било кога плашимо и да ћемо било коме да дозволимо да руши нашу земљу”, казао је. 

Додао је и да од Србије нико неће чути тешке речи, али да ће Србија постављати питања. 

“Могли сте чути како је страшно било мешање Србије у изборе у Републици Српској, иако ни једанпут нисам отишао у Српску, иако ни једанпут нико од нас није позвао српски народ да гласа за одређену странку. Синоћ је у Мостару био председник хрватске Владе директно позивајући да се гласа за једну странку. Мислите ли да је неко из Европе и света нешто рекао - нису, зато што Европљани имају једна правила за себе и своје људе, а друга правила за нас мале Србе”, казао је. 

Додао је да Европљанима само није нормално када Срби хоће да сарађују са Србима и поручио да је то ствар на коју ће Србија указивати и неће дозвалити, јер у складу са Дејтонским споразумом имамо право на сарадњу са Републиком Српском. 

“Нисам отишао тамо да бисмо избегли сваки изговор која би том посетом дала онима који желе нестанак РС и који желе лошу судбину српском народу”, казао је Вучић. 

Навео је да је прва најважнија ствар за сигурност и безбедност економски напредак, те да управо зато један од кључних услова за разумевање политике безбедности јесте економски напредак. 

Како је навео, неопходно је да сви препознају свој део одговорности и зато је важно да имамо и у државним структурама људе који су свесни личне одговорности коју јавна функција носи. 

“Без економске безбедности је тешко осигурати све друге видове безбедности. Напредак у сузбијању јавног дуга, увећан раст БДП-а, увећане стране директне инвестиције, домаће инвестиције, смањење незапослености јесу неки од кључних елемената економске безбедности. То зависи и од сузбијања сиве економије, пореска управа мора да се реформише, морамо да имамо више уређених школа, домова здравља, а стране инвестиције морамо још ефикасније да омогућимо”, казао је Вучић. 

Додао је да квалитет јавне управе уз владавину права изузетно утиче на број страних инвестиција. 

“Коначно добра управа и независно судство су предуслови легитимитета сваке владавине. Греши свако ко мисли да бих и дана још провео на Андрићевом венцу уколико би нова политика изгубила већинску подршку бирача. А веома важан део те политике је остваривање нашег програма из поглавља 23 и 24 ЕУ, што значи стварања услова да Србију можемо да назовемо правном државом, ма колико нам одређене одредбе теже падале”, навео је председник. 

Рекао је да за владавину права морамо да се боримо да бисмо били уређена европска земља, а да је други корак обнављање оснажене и данас већ нешто боље вођене војне безбедности Србије. 

“Сузбили смо тешки и најзначајнији део организованог кримимнала на нашој територији, мада он и даље није искорењен и морамо и даље да се боримо и организовани криминал да свакога дана побеђујемо. Ефикасно смо управљали, колико је од нас зависило, и илегалним миграцијама преко наше територије, које се крећу ка ЕУ. Модернизујемо наоружање и знање наших служби у савременим изазовима. Несумњиво је да ћемо наставити да јачамо и нашу војску и полицију које уживају све значајније поверење наших грађана”, казао је председник Србије. 

Отворена конференција „Ка безбедној Србији“

Конференција „Ка безбедној Србији“ почела је данас у Београду, а у име организатора скуп је отворио члан Савета „Националне авангарде“ Дејан Јовановић, који је истакао да је циљ конференције подизање нивоа безбедносне културе грађана Србије.

„Желимо да покажемо да је улога цивилног сектора у томе незаобилазна. Међутим, грађанство се не може одржати без грађанских институција и државе“, указао је Јовановић.

Он је рекао да је намера данашње конференције да укаже на пресудну важност улоге државе у стварању безбедностне политике друштва.

„Сматрамо да се цивилни сектор не може успешно бавити безбедношћу без директне сарадње са државом“, казао је Јовановић.

На конференцији “Ка безбедној Србији” говориће се о тренутном стању националне, регионалне и глобалне безбедности и месту Србије у безбедносним процесима, као и изазовима који долазе, а председник Србије Александар Вучић одржаће уводно обраћање.

На панелу “Национална безбедност Србије” говориће премијерка Србије Ана Брнабић, на панелу “Регионална безбедност” учествоваће министар одбране Александар Вулин, док ће на панелу “Глобална безбедност” један од говорника бити директор полиције Владимир Ребић.

На конференцији коју организује удружење грађана “Национална авангарда”, између осталих, учествоваће и директор националне академије за безедност БИА Драган Симеуновић, амбасадор Италије Карло ло Кашо, амбасадор Кине Ли Манћанг.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести