Писмо Макрона добра и најава и сигнал пред посету 

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност председнику Француске Макрону на личном пиму које је упутио Србији и оценио да је то добра најава и добар сигнал пред посету Макрона Србији.
Aleksandar Vucic/ TV Fonet
Фото: ТВ Фонет

Вучић је, у изјави за телевизију Пинк, казао да се не ради о циркуларном писму, које би ишло свима који су присуствовали церемонији у Паризу, већ о посебном писму за Србију, које му је уручио председник Француске.

Према његовим речима, у писму је исказано високо поштовање према држави Србији и српском народу, говори се о 1.270.000 српских жртава и потреби да им се покаже поштовање.

“Протокол посете Макрона показује да жели да укаже поштовање за српске жртве и колико цени борбу српског народа у Првом светском рату. У другом делу писма говори се о стабилности и европском путу”, пренео је Вучић.

Он је истакао да је на нама да направимо такву посету председнику Француске коју ће памтити и покажемо традиционално српско гостолубље и гостопримство.

“Срби никада нису тражили ништа више од обичног поштовања. Не тражимо ништа. Ми смо једна од ретких земаља која најмање новца тражи од ЕУ. Не кукамо, не молимо ни за поглавља, ни за шта. Ништа посебно не тражимо. Оно што тражимо за нашу земљу је поштовање, а способни смо сами да зарадимо и направимо", нагласио је Вучић.

Председник је оценио да је истакао да је Макрон овим писмом показао поштовање и изразио уверење да ће грађани Србије, а позваће их на то, поздравити председника Француске и захвалити му се на посети, јер у његовој агенди није лако наћи простор, а посетиће Србију два дана.

Вучић је рекао да смо имали кратку посетру Жака Ширака почетком 2001. године, када је тадашњи председник Француске дошао да се похвали да није дозволио бомбардовање вбеоградских мостова, иако су нам све остале не мање вредне мостове срушили.

Ова посета говори о промењеној позицији Србије, и нешто бољем месту и већем значају који има у свету, али то не значи да смо светска сила нити ћемо икада бити и те снове српске морамо да оставимо по страни, рекао је Вучић.

Како је рекао тразговараће са једним од два најзначајнија европска лидера, о тесксим темама, о проблемима али и о томе да дође што више инвеститора из Француске, и имамо што више запослених у фирмама из те земље.

Верујем и да Маркрон има исте жеље и намере и са њим сам се у свим разгворима врло добро разумео,а сада после свих дешавања у Паризу, после овог писма ми је лакше и срце ми је на месту, рекао је председник Србије.

Вучић позитивно и негативно изненађен неким гласањима

Александар Вучић захвалио је данас земљама које нису гласале за улазак Косова у Интерпол као и онима које су биле уздржане и додао да је био изненађен гласањем Казахстана, који је гласао за чланство Приштине, те да је очекивао да ће Парагвај бити уздржан.

Вучић је истакао огроман амерички притисак на земље Латинске Америке, као и на земље из Азије, Европе.

"У једном моменту смо мислили да ће Словачка да гласа против нас па су били уздржани. Хвала им на томе", рекао је Вучић.

"Оно што је за нас било изненађење у том смислу, ја сам себи поставио питање ''да ли је могуће да ниси разумео да ће тамо нешто да раде... о каквим је то механизмима''... тражићемо објашњење, не разумем да је било могуће да Казахстан не буде на нашој страни. То је за мене било велико изненађење", рекао је Вучић.

С друге стране, каже, било је и много позитивних изненађења као што је гласање Јапана и Уједињених Арапских Емирата.

"Било је много позитивних изненанђења на које сам поносан, имате један Јапан, једини из Групе 7 који је био уздржан први пут", каже председник.

Он је захвалио јапанској влади на том ставу подсећајући да је јапански премијер Шинзо Абе био гост Србије.

Такође, захвалио се Румунији који су гласали за Србију као и Грчкој.

Александар Вучић истакао је да је Србија једна од ретких малих земаља која може слободно и независно да донесе своје спољнополитичке одлуке и поручио да је разумео поруке појединих суседних земаља да им је Србија мање важан пријатељ од Приштине.

Вучић је одговарајући на питање што је био уздржан након победе у Интерполу, рекао да су грађани у целој Србији били задовољни зато што смо им вратили наду и понос у српску снагу, видели су да Србија више није безначајна као што је била, да може да плаче и кука, а да ништа не уради никада.

"Људи су се осећали поносним, а ја сам био трезвен и трудио се да спустим лопту на земљу, јер не треба ми некога да сматрамо непријатељем. Они имају своје пријатеље, и Скопље И Подгорица у Пришсини. Њима су Албанци искрени пријатељи. Нама шаљу јасну поруку - ви сте нам другоразредни пријатељи, мање важнили или мањи пријатељи. Наш одговор на то је да ћемо имати најбољу могућу сарадњу, а њихову поруку смо прихватили и добро разумели ко им је ближи и важнији", објаснио је.

Нагласио је да људи морају да разумеју да су ретке мале земље попут Србије које могу слободно и независно да доносе своје спољнополитичке одлуке. 

"Свака земља у свету ће рећи да су независни, а сушитински је мали број земаља слободан на тај начин. Поносан сам што је Србија део малих И слободољубивх земаља која доноси сама одлуке. Са обе ноге на земљи сам не што се нисам радовао, радовао сам се више него било ко други, али знам да проблем није решен", објаснио је председник.

Истакао је да је ово показало да се проблем не може без Србије решити, и да проблем мора да се реши.

„Ако не решите овај ''експрес лонац'' толико ће да узаври у њему да је питање само тренутка када ће све да прекипи. Када причате о замрзнутом конфликту то није нестсо што ће да остане тако. У мору неодговорних одлука само је питање када стижее нова неодговорна порука и ког ће типа бити“, указао је он.

Вучић је поновио да је увек за разговоре.

Најавио је да ће Приштина део тарифа и такси склонити, али да неће да разговара о било чему док не укину своје противправне и антицивилизацијске норме. 

„Мора да се научи ред. Као што не можете у кратким панталонама и патикама на састанак у Скупштину или Председништво“, закључио је он.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести