Вучић у Крању: Постоји перспектива проширења, али немају сви исти "апетит"

КРАЊ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас након Самита ЕУ - Западни Балкан у Словенији, да постоји перспектива проширења, али да немају све земље чланице "исти апетити" за проширење.
vucic
Фото: Танјуг (видео)

Вучић је новинарима пренео да је задовољан чињеницом да су председници и премијери земаља ЕУ са лидерима региона четири сата разговарали о будућности Западног Балкана, те да се у име Србије захвалио на свој подршци и помоћи, бројним инвестицијама, новцу који порески обвезници ЕУ улажу у нашу земљу.

Додао је да се говорило и о проблемима.

"Све што сам чуо у ова два дана, данас на Самиту и јуче на Самиту ЕПП, је да постоји перспектива проширења, али да немају све државе чланице исти апетит за проширење Уније. Али, сви су пажљиво слушали главне актере и разумеју да постоје стратешки интереси ЕУ на простору региона", рекао је Вучић.

Председник је навео да је за Србију занимљиво и значајно што је могло да се види које земље желе брже проширење, које су већи скептици.

"Али, чини ми се да смо одговорном и озбиљном политиком себе представила на добар начин и верујем да у наредном периоду позицију у ЕУ можемо да поправимо", рекао је Вучић.

Грчка ће наставити да подржава интегритет Србије

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је данас, на Брду код Крања, где је учествовао на Самиту ЕУ-Западни Балкан, разговарао са грчким премијером Киријакосом Мицотакисем, који је рекао да ће званична Атина наставити да подржава територијални интегритет Србије.

„Грчка ће наставити да подржава територијални интегритет Србије, наставиће да бодри Србију и помагаће јој на европском путу. Они ће, како ми је казао, наставити даље да подржавају целовиту Србију“, објаснио је Вучић на конференцији за штампу.

Пренео је да је кратко разговарао са шпанским премијером којем је захвалио на подршци, са словачким премијером, румунским председником, као и представницима земаља ЕУ које не признају такозвано независно Косово.

Указао је да је имао дуг разговор са француским председником Емануелом Макроном, немачком канцеларком Ангелом Меркел и премијером привремених власти у Приштини Аљбином Куртијем.

„Разговарали смо о дипломама, то јест признању занимања. Да не улазимо у детаље, знате све разлике између нас и наставиће се тај процес усаглашавања у наредНом периоду“, казао је он.

Пренео је да је имао и посебне разговоре са мађарским премијером, као и чешким премијером, те и многим другим европским лидерима.

„Овакви дани су добри јер можете да разговарате са већим бројем европских лидера. Задовољан сам по том питању“, казао је он.

Вучић је рекао да је разговарао и са хрватским премијером Андрејем Пленковићем о односима две земље.

Исто тако, додао је да је разговарао и са премијерима Северне Македоније и Албаније, Зораном Заевом и Едијем Рамом, са којима ће, како је нагласио, наставити разговоре.

Помак на самиту према Западном Балкану

Александар Вучић рекао је да је да на самиту ЕУ-Западни Балкан у Словенији учињен помак према и пружена већа подршка земљама Западног Балкана од оне коју је видео у Софији.

Он је на конференцији за новинаре на питање да ли је било земаља које су против проширења на Западни Балкан навео да то не може да каже и да је и Ангела Меркел рекла да је направљен мали помак према Западном Балкану.

"И ја то мислим, јер су толико времена људи слушали нас, а ми њих и суштина овог самита данас јесте Западни Балкан. И Чеси и Мађари са разлицитим идејама, једни за Шенген, једни за убрзани пријем Србије, као и Грци, били су много отворенији, али је постојала велика подршка, већа него што сам видео у Софији", истакао је Вучић.

Он је рекао и да је француски председник Емануел Макорн имао врло позитиван говор о будућности Западног Балкана, имајући у виду све што се збива у Европи, као и да је са њим имао веома добар разговор.

Вучић је пренео и да је са Макроном дуго разговарао и да има позитивне утиске са тог разговора, као и да верује да ће Макрон поново доћи до краја године или почетком идуће у Србију.

Напомиње и да не може да износи детаље, али да је Макрон који је разговарао са њим и Куртијем, како како каже, све одлицно разумео.

"Чак мислим и да је у овом разговору са Куртијем на једно моје питање које сам поставио приштинском премијеру Макрон све разумео, тако да зелим да верујем да је будућност ЗБ заиста у ЕУ, али нико нема право, и о томе сам данас говорио, да нама замера сто зелимо да зивимо и презивимно, јер је на самиту покрењуто велико питање енергетике. И чески и грцки премијер и други су то покренули.Људи морају од нецега да преживе", истакао је Вучић.

Он је одговарајући на питања новинара рекао да током разговора није било директног условљавања пријема Србије признавањем тзв Косова.

"Не на тај начин, пет земаља није признало, али немам сумње да ће решавање проблема између Београда и Приштине на овај или онај начин бити цондитио сине ква нон за улазак Србије у ЕУ", истакао је Вучих.

Очекујем да се реше техничка питања са Приштином

Александар Вучић изразио је очекивање да ће техничка, а сустински важна питања са Приштином ускоро да буду решена.

Он је на конференцији за новинаре у Словенији напоменуо да је остало да се реше питања диплома и занимања, као и признања једних и других.

"Имамо још неке техничке проблеме и не би требало да буде проблема у будућности. То би допринело и бољој слободи кретања на Западном Балкану", напоменуо је Вучић.

Он је рекао и да је давно било време да се ти проблеми реше, јер нису статусног типа, већ нешто што треба да помогне људима без обзира на њихову националност.

"Надам се да ћемо та техничка, а опет сустински важна питања успети да решимо у наредном периоду", рекао је Вучић.

Верујем дан билатералне односе можемо да унапређујемо

Александар Вучић изјавио је да је са хрватским премијером Андрејем Пленковићем разговарао о низ питања, али и око представљања хрватског језика у српским уџбеницима, око чега се подигла велика прашина у јавности, као и да му је објаснио да се ради о подели језика коју је установила САНУ.

По тој подели, словенски језици се деле на јужнословенске, западнословенске и источнословенске, рекао је Вучић и објаснио да у тој подели нема хрватског језика и да се не ради ни о каквој увреди.

"Наравно да ћемо погледати и видети о чему се ради и ако смо направили грешку исправћемо, јер би то био фер однос према Хрватима грађанима Србије и нашем суседима. Као што се надам, да ће бити мање улица Мили Будаку у Хрватској, човеку познатом по изјави да би трећину Срба требало протерати, трећину побити,трећину пустити, јер је то европска вредност", рекао је Вучић и додао да је сигуран да ти проблеми могу заједнички да се решавју.

Он је казао да је са Пленковићем разговарао о више питања, од којих и о несталим особама, да и он и Пленковић имају идеју како да реше то питање и истакао да би и мали помак у проналажењу несталих био велики помак, јер би се тако то "цивилизацијско питање", помакло са мртве тачке.

Вучић је казао и да би волео и да Срби у Хрватској имају иста права као Хрвати у Србији, иако се од хрватских власти чује да би желели да буде обрнуто.

Према његовим речима, он је Пленковићу рекао и да не разуме кампању у Хрватској око његових, како је рекао, измишљених речи.

"Надам се да ће неко да ме пита око тих мојих измишљених речи, на пример о махању заставом. Уверен сам да ћемо једни друге боље моћи да разумемо, а да то можемо само ако се чујемо и саслушамо", рекао је Вучић.

Додао је и да је пажљиво слушао Пленковићева излагања и јуче и данас и да се слаже са много тога што је он рекао.

"Верујем да . И по пиутању БИХ мислим да смо 90 одсто ставоива, посебно око Дејтонског споразума и легалне и легитимне репрезентативности могли да се усагласимо, као и по питању европског питања Србије", рекао је Вучић.

Наставићемо дијалог-прва тема биће ЗСО

Александар Вучић изјавио је након разговора са лидерима ЕУ и са Западног Балкана да ће бити настављен дијалог у Бриселу између Београда и Приштине, али да прва тема мора да буде формирање Заједнице српских општина.

"Наравно да ћемо да наставимо дијалог, само прва тема мора да буде ЗСО, баш као што је то написано у саопштењу ЕУ", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на самиту ЕУ-ЗБ на Брду код Крања.

На питање шта је било на самиту са најављеном темом за укидање роминга између ЕУ и ЗБ, Вучић је рекао да није данас разговарао на ту тему са европским комесаром Оливером Вархејиом, већ о европском путу Србије и отварању кластера.

Пренео је новинарима да је белгијиски премијер Александар де Кроу говорио о томе како ЕУ највише улаже у земље ЗБ, али да треће земље - Русија, Кина и Турска то много боље презантују од ЕУ.

Вучић је казао да је изразио захвалност ЕУ на огромном новцу и великим инвестицијама и на свему што раде када је реч о помоћи нашој земљи.

"Делимично је у праву, али ако хоћемо да будемо поштени, један део односа нашег мњења према ЕУ је управо због односа према Косову у односу на неке друге земље у региону, и то је сасвим разумљиво", навео је Вучић.

Каже да су посете Београду Ангеле Меркел и Урсуле фон дер Лајен биле добре и да су имале добре и позитивне поруке.

"Очекујем пре краја године посету Киријакоса Мицотакиса, као и више евопских лидера да дођу у посету Београду", казао је Вучић.

Спремни да спроведемо све из Вашингтона

Александар Вучић рекао је да је Београд спреман да спроведе све из Вашингтонског споразум, али и да је Приштина тај документ прогласила мртвим.

„Приштина је Вашингтонски споразум прогласила мртвим. Што се мене тиче ми смо спремни да све проведемо у дело“, казао је Вучић, на конференцији за штампу после Самита ЕУ-Западни Балкан на Брду код Крања.

Он је одговарајући на питања новинара, рекао да постоји једина тачка која је различита од споразума који је Приштина потписала, а тиче се односа са Тел Авивом или Јерусалимом.

„За све друго ми смо у потпности спремни да поштујемо, сем што је Приштина рекла да за њих више не важи Вашингтонски споразум“, закључио је Вучић.

Јанша се борио за јаснију европску перспективу ЗБ

Александар Вучић изјавио је на Брду код Крања да је на самиту ЕУ-Западни Балкан владала позитивна атмосфера и да се домаћин Јанез Јанша све време борио за јаснију европску перспективу земаља Западног Балкана.

Одговарајући на питање словеначких медија о сусрету са Јаншом, Вучић је рекао да су односи Србије и Словеније одлични, али да би увек могли да буду још бољи.

"У сваком случају позитивна атмосфера и све време се Јанша борио за јаснију европску перспективу Зпадног Балкана", рекао је Вучић и додао да је са словеначким премијером имао кратак билатерални сусрет, какве иначе често имају.

Цена гаса 1.900 долара, молицу Путина за помоћ

Алекснадар Вучић поново је указао на долазећу енергетски кризу, додајући да то брине све, лидере ЕУ и региона, као и да ће он упутили поруку руском председнику Владимиру Путину да по том питању помогне Србији.

"Све нас брине и оно што са чим не знамо шта да радимо су струха и гас", пренео је Вучић новинарима након Самита ЕУ - Западни Балкан на Брду код Крања.

Он је констатовао да су најновије процене цене гаса већ данас 1.900 долара за хиљаду кубних метара.

"То нису нормалне цене, није могуће издржати. Наша цена је и даље 270 долара по кубном метру", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да ће се сутра састати са замеником председника Владе Руске Федерације Јуријем Борисовим, којем ће, каже, пренети личну поруку за Владимира Путина, којег ће замолити да нам помогне по том питању.

Ситуација са струјом је, каже, још гора.

"Али, борићемо се. И надам се да ћемо да урадимо оно што је важно и добро за грађане Србије", рекао је Вучић.

Србија ће сигурно бити прва по расту у Европи

Александар Вучић поновио је да је Србија на добром путу када је реч о финансијама и да у овој години очекује раст више од 7, до 7,5 посто.

На питање да коментарише најновије прогнозе Светске банке, која је за један посто повећала пројекцију раста Србије, Вучић каже да Светка банка мало касни.

"Србија је на добром путу и треба сабрати последње две године. Очекујемо раст до 7,5 одсто, јер већ нам је потврђено да неће бити мање од 7 одсто", рекао је председник.

Вучић је сигуран да ће Србија бити број један у Европи по стопи раста, с тим да не рачуна Ирску.

"Од осталих земаља, сигурно ће бити прва и то је добар резултат на понос Србије", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести